ΕΕ: Έγκλημα πολέμου η πολιορκία της Ανατολικής Γούτα

Η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης και η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποιούν πως η πολιορκία της Ανατολικής Γούτα ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου, καθώς οδηγεί σε τεχνητή λιμοκτονία του πληθυσμού και υποστηρίζουν πως οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, μετά και τη σχετική έναρξη ερευνών του ΟΗΕ για το θέμα αυτό.

Ο Επίτροπος και η Ύπατη Εκπρόσωπος κατηγορούν το συριακό καθεστώς ότι για άλλη μια φορά απομάκρυνε τα κρίσιμες ιατρικές προμήθειες από την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ που επιχείρησε να εισέλθει στην περιοχή του Ντουμά, σε σαφή παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Η βοήθεια αφορούσε άνω των 27 000 ατόμων σε άμεση ανάγκη.
Η Κομισιόν επισημαίνει ότι πριν από ένδεκα ημέρες, στις 24 Φεβρουαρίου 2018, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε το ψήφισμα 2401, το οποίο απαιτεί από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της Συριακής Σύγκρουσης να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες επί τουλάχιστον 30 συνεχόμενες ημέρες σε όλη τη Συρία ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλλά από τότε, δεν έχει σημειωθεί σχεδόν καμία πρόοδος στην πράξη για την εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος.
Αντιθέτως, το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί του συνέχισαν τη στρατιωτική τους δράση «σε κατάφωρη παραβίαση της διάταξης του ψηφίσματος και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
«Η απλή παρουσία του Hayat Tahrir al Sham (HTS) στην Ανατολική Γούτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη αδιάκριτη βομβαρδισμό και βομβαρδισμό του άμαχου πληθυσμού και των ιατρικών εγκαταστάσεων, ακριβώς αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Γούτα», σημειώνει ο Χρήστος Στυλιανίδης και η Φεντερίκα Μογκερίνι.
Σημειώνεται ότι ο κατάλογος των ατόμων που χρειάζονται ιατρική εκκένωση από το πολιορκημένο θύλακα έχει αυξηθεί σε περισσότερους από χίλιους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών.
«Αυτό που πρέπει επειγόντως να δούμε τώρα είναι η πλήρης συμμόρφωση με την εκεχειρία που συμφωνήθηκε στην απόφαση 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρουν ο Επίτροπος και η Ύπατη Εκπρόσωπος.
«Η ρωσική πρόταση για μια καθημερινή πεντάωρη παύση απλώς δεν αρκεί για να επιτρέψει στους ανθρωπιστικούς εργαζόμενους να παράσχουν βοήθεια στους ανθρώπους που την χρειάζονται περισσότερο, και να εκκενώσουν τις περιπτώσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτόπου», τονίζουν.
Ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να εργάζεται για την πλήρη εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας το ΟΗΕ και για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και όπως αναφέρουν Στυλιανίδης και Μογκερίνι: «θα χρησιμοποιήσουμε τον ΟΗΕ και τα διεθνή φόρουμ για να συνεχίσουμε να πιέζουμε για την εφαρμογή της απόφασης 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», καλώντας τους εγγυητές της κατάπαυσης του πυρός σε περιοχές αποκλιμάκωσης να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας και να ασκήσουν πλήρως τις ευθύνες τους για να βοηθήσουν να σταματήσουν αυτές τις επιθέσεις.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:07

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού
08:58
Ελλάδα: Στον ανακριτή οδηγήθηκε ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.