ΠτΔ: Δεν αποκλείουμε προσφυγή στο ΣΑ του ΟΗΕ αν η Τουρκία φέρει γεωτρύπανο στην Κυπριακή ΑΟΖ

Η κυβέρνηση θα ενεργήσει με όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που έχει στη διάθεση της, αν η Τουρκία φέρει γεωτρύπανο για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μη αποκλείοντας προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέκλεισε  οποιαδήποτε συνεκμετάλλευση ή συνδιαχείριση με τους Τουρκοκύπριους των φυσικών πόρων της Κύπρου πριν από τη λύση του Κυπριακού, όπως απαιτεί η Αγκυρα.
Η λύση του Κυπριακού είναι η απάντηση στα προβλήματα, σημείωσε, αλλά όχι οποιαδήποτε λύση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι θα επιθυμούσε μετά την επανεκλογή του να επαναλαμβανόταν ο διάλογος για το Κυπριακό, αλλά δυστυχώς  σημείωσε  αυτό δεν καθίσταται εφικτό, λόγω των αξιώσεων που εγείρει η τουρκική πλευρά.
Επισημαίνοντας ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία ελέγχεται από την Αγκυρα, είπε ότι για την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα πέρα από τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις έγιναν επίσης ατυχείς και βεβιασμένες ενέργειες από εκπροσώπους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Αναφερόμενος στην έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ίδιο και στον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι με δεδομένες τις τουρκοκυπριακές αξιώσεις, που υπαγορεύονται από την Αγκυρα, δεν υπάρχει ρεαλιστική πρόταση για λύση του Κυπριακού.
Εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι δεν θα επέλθει αδιέξοδο το οποίο δεν θα επιτρέπει επανάληψη του διαλόγου.
Ο Πρόεδρος επεσήμανε ωστόσο ότι δεν είναι δυνατόν η πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων να μετατραπεί σε αριθμητική ισότητα.
Πρόσθεσε ακόμα ότι την ώρα που η Τουρκία θα έχει εγγυητικά δικαιώματα και θα διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο, το κράτος δεν θα είναι βιώσιμο και υπάρχει ο κίνδυνος η ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου να μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι διαμήνυσε στον Αντόνιο Γκουτέρες και στην Ουάσινγκτον την ετοιμότητά του για διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας επίσης ότι είναι έτοιμος για συνάντηση, χωρίς ημερήσια διάταξη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, από τον οποίο όμως δεν έχει λάβει καμιά απάντηση.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:40

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
18:00
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.