Φέλτμαν: Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών έχει χαθεί μετά το Κραν Μοντανά και θα  χρειαστούν κάποια τολμηρά βήματα ηγεσίας για να αρχίσει να αποκαθίσταται το είδος της εμπιστοσύνης που κάθε πλευρά χρειάζεται από την άλλη, είπε ο απερχόμενος βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που παραχώρησε χθες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Η θητεία του κ. Φέλτμαν ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου και θα αντικατασταθεί από την Αμερικανίδα πρώην αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπο της χώρας της στον ΟΗΕ, Ροσμαρί Ντικάρλο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κυπριακό και αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη λύση για το νησί, πριν της επανένωσης, ο Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε στο ζήτημα είναι ότι ο στόχος είναι μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.
«Επομένως αυτή θα ήταν η εντολή που θα είχαν τα Ηνωμένα Έθνη στην προσπάθεια να κοιτάξουν προς τα εμπρός και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τα μέρη να επιτύχουν μια πολιτική λύση».
Αναγνώρισε ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη δυσπιστία και έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών, εξ αιτίας της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά.
«Πιστεύω ότι θα χρειαστεί να αναληφθούν κάποια αποφασιστικά βήματα ηγεσίας για να αρχίσει να αποκαθίσταται το είδος της εμπιστοσύνης που κάθε πλευρά χρειάζεται από την άλλη, για να προχωρήσουμε ξανά προς οποιαδήποτε βιώσιμη και αειφόρο διαπραγμάτευση, αλλά και πάλι ο στόχος είναι ο ίδιος για το Συμβούλιο Ασφαλείας, να εξευρεθεί μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».
Σε ερώτημα αν – με αφορμή και την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο – θα πρέπει να παραμεριστούν οι έρευνες για φυσικό αέριο, ο Τζέφρι Φέλτμαν απάντησε:
«Πιστεύω ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι οι πόροι, οι υπεράκτιοι (φυσικοί) πόροι, θα πρέπει να ωφελήσουν τον πληθυσμό του νησιού στο σύνολό του. Αυτοί είναι μακροπρόθεσμοι στόχοι προφανώς και βραχυπρόθεσμα έχουμε να αντιμετωπίσουμε εντάσεις και πρέπει να βρούμε τρόπους για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Η Ροσμαρί Ντικάρλο ήταν διπλωμάτης καριέρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχοντας υπηρετήσει μεταξύ άλλων και ως βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, ενώ από το 2010-2014 ήταν αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, με βαθμό πρέσβη. Είναι 71 ετών και έχει βαθιά γνώση και του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών θεμάτων.
Μετά την αφυπηρέτηση της από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και δίδασκε στο Ινστιτούτο Παγκοσμίων Θεμάτων του Πανεπιστημίου Γέιλ.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:40

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.