Συνδ. Ψυχολόγων: Αρνητικές συνέπειες σε παρόμοιες υποθέσεις πιθανόν να έχει η προβολή της υπόθεσης της Έλενας

Δημόσια παρέμβαση για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και την προβολή της υπόθεσης της Ελενας Φραντζή κάνει με ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων.

Σε ανακοίνωση ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι το σημαντικότερο σημείο που χρειάζεται να αναλογιστούμε αποτελεί το γεγονός ότι όλη αυτή η προβολή πιθανώς να οδηγήσει σε σοβαρότατες και αρνητικές επιδράσεις για παιδιά που θυματοποιούνται αυτή την στιγμή ή που έχουν θυματοποιηθεί.
Συγκεκριμένα, αναφέρει, τόσο η εκτεταμένη αρνητική προβολή της κατάληξης της Έλενας, όσο και η δημόσια κατακραυγή της οικογένειας του θύτη, η αμφισβήτηση της αναφοράς, οι λεπτομέρειες που έχουν έρθει στην επιφάνεια σχετικά με το περιστατικό, πιθανώς να οδηγήσουν θύματα στο να μην αναφέρουν την κακοποίηση ως προσπάθεια αποφυγής των χειρότερων τους φόβων – αυτών του δημόσιου διασυρμού, του να μην γίνουν πιστευτά, να «επιβεβαιωθεί» η δική τους ευθύνη για την κακοποίηση, και πολλά άλλα απότοκα της ίδιας της θυματοποίησης τους, καθώς και η επικράτηση της τρομοκράτησης τους.
"Το γενικότερο αποτέλεσμα πιθανώς να είναι να γκρεμιστούν όλες οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που έχουν συστηματικά τροχοδρομήσει τις σημαντικές αλλαγές που έχει επιφέρει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια η έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου, η ψήφιση νέας νομοθεσίας το 2014, η δημιουργία της Εθνικής Στρατηγικής και η σταδιακή εφαρμογή της, καθώς και η λειτουργία του Σπιτιού του Παιδιού", αναφέρει ο Σύνδεσμος.
Θεωρεί ότι ο διάλογος, δημόσιος ή μη, είναι και θεμιτός και απαραίτητος δεδομένου και του μηνύματος της εκστρατείας «Σπάσε τη Σιωπή», όμως προσθέτει ότι το «σπάσιμο» της σιωπής, χρειάζεται να γίνεται μέσα σε δεοντολογικά πλαίσια, με τον απαραίτητο σεβασμό και όχι στα πλαίσια λαϊκών δικαστηρίων ή κοινωνικών σχολίων που δεν αποσκοπούν στην προστασία των παιδιών.
Στην ανακοίνωση ο Σύνδεσμος αφού εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τα όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες γύρω από την υπόθεση του θανάτου της 29χρονης Έλενας Φραντζή, επιθυμεί να επιστήσει την προσοχή τόσο των συναδέλφων ψυχολόγων του, όσο και των δημοσιογράφων και του ευρύτερου κοινού για σειρά ζητημάτων.
Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι η εφαρμοσμένη ψυχολογία ως επάγγελμα διέπεται από Κώδικα Δεοντολογίας και βασικές αρχές, εκ των οποίων δύο βασικότερες αποτελούν η αποφυγή του να κάνουμε κακό στον πελάτη και η τήρηση της εχεμύθειας εκτός σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ., πρόθεση για αυτοκτονία ή ανθρωποκτονία, ή κακοποίηση/παραμέληση ανηλίκου), ή άρση της μόνο μετά από συγκατάθεση του ίδιου του πελάτη.
"Η εχεμύθεια πρέπει να τηρείται ακόμα και μετά θάνατον του πελάτη, ασχέτως αν η πρόθεση είναι η υπεράσπιση του. Επιπρόσθετα, η δεοντολογία αναφέρεται στην αποφυγή εξαγωγής αυθαίρετων συμπερασμάτων ενόσω δεν υφίστανται επαρκή στοιχεία και σε περιπτώσεις που δεν έχουν ακολουθηθεί οι ενδεδειγμένες επιστημονικά διαδικασίες", αναφέρει.
Ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει τις αρχές αυτές σε ψυχολόγους που προσεγγίζονται για δηλώσεις σχετικά με το περιστατικό, προς αποφυγή δεοντολογικών ή/και νομικών ατοπημάτων προβαίνοντας σε δηλώσεις που εμπεριέχουν είτε εμπιστευτικές πληροφορίες χωρίς την προηγούμενη απαραίτητη συγκατάθεση, ή συμπεράσματα βασισμένα σε αξιολογήσεις που δεν έχουν διεξαχθεί χρησιμοποιώντας τις ενδεδειγμένες μεθόδους. "Η οποιαδήποτε πράξη προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί, παράλληλα, πλήγμα προς το επάγγελμα μας εφόσον σείεται η εμπιστοσύνη του κοινού. Παροτρύνονται, δε, εάν προβούν σε δηλώσεις να εστιαστούν σε επιστημονικά και κλινικά δεδομένα (π.χ., γενική συμπτωματολογία, παράγοντες που οδηγούν στην αναφορά ή όχι, κλπ) που αποσκοπούν στην πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κοινού", αναφέρει.
Επίσης ο Σύνδεσμος απευθύνει έκκληση στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ να επιδείξουν το δέοντα σεβασμό στα επαγγελματικά και δεοντολογικά όρια.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:40

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Σπουδαία νίκη του "Τσέκο" στο Γκραν Πρι της Σιγκαπούρης
21:13
Ο "King Kalle" Rovanpera έγινε σήμερα ο νεαρότερος πρωταθλητής στο WRC
21:09
Στήριξη των Ηνωμένων Εθνών για την αφιξη μεταναστών από τα κατεχόμενα ζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών
21:02
To συντηρητικό κόμμα φέρεται να κερδίζει τις εκλογες στη Βουλγαρία
20:18
Δύσκολη η προσπάθεια αναζωογόνησης του διαλόγου στο Κυπριακό δηλώνει στο ΡΙΚ ο Μενέλαος Μενελάου
19:44
Τεχνικά δυνατό να αποκατασταθεί ο Nord Stream δηλώνει ο Ρώσος αναπληρωτής Πρωθυπουργός
19:39
Εντοπίστηκαν οι σοροί 4 μεταναστών στις Κανάριες Νήσους
19:34
Στις 23 Οκτωβρίου η τελική απόφαση των Οικολόγων για τις προεδρικές
19:30
Ομαδικός τάφος με 42 πτώματα εντοπίστηκε στη Λιβύη
19:24
ΓΓ ΝΑΤΟ :Η ανακατάληψη της Λιμάν καταδεικνύει ότι το Κίεβο μπορεί να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις
19:17
Παραδοσιακή μουσική στους δρόμους της Νέας Υόρκης από το μουσικό συγκρότημα Sounds of Cyprus
19:02
Η Σίτι διέσυρε τη Γιουνάιτεντ
18:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand