Εκτόξευση του μεγαλύτερου διαστημικού τηλεσκοπίου το 2020

Το μεγαλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο στον κόσμο θα εκτοξευθεί τον Μάιο του 2020, ανακοίνωσε η ΝΑΣΑ.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb Space Telescope (JWST) θα διαδεχθεί το πολύ επιτυχημένο Hubble, το οποίο μας χάρισε μοναδικές εικόνες από το σύμπαν.
Τα υπερσύγχρονα συστήματά του θα ανοίξουν νέους ορίζοντες στην αστρονομία, θα επιτρέψουν την καλύτερη κατανόηση του σύμπαντος, ενώ παράλληλα αναμένεται ότι θα είναι ο οφθαλμός των επιστημόνων για νέες ανακαλύψεις περιλαμβανομένου και του τομέα των εξωπλανητών.
Αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι η εκτόξευση θα πραγματοποιείτο το 2018, αλλά αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβρη του 2019, και τώρα ξανά για τον Μάη του 2020. Η εκτόξευση του JWT μετατέθηκε, προκειμένου να υπάρξει χρόνος να διεξαχθούν περισσότερες δοκιμές στα συστήματά του.
Το νέο τηλεσκόπιο θα είναι κατά πολύ ισχυρότερο από το Hubble (θα βλέπει 100 φορές πιο μακριά), θα είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που θα λειτουργεί στο διάστημα και θα  συλλέγει υπέρυθρη ακτινοβολία που είναι εξαιρετικής σημασίας για την κατανόηση του σύμπαντος.
Προϊόν των διαστημικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Καναδά, έχει στόχο να μελετήσει τους πρώτους γαλαξίες, τους εξωπλανήτες, αλλά και να αναζητήσει εξωγήινη ζωή.
Το τηλεσκόπιο θα μπορεί να ψάξει και για πιθανά «βιοσημάδια» στους εξωπλανήτες που μπορούν να παράσχουν αποδείξεις ότι εκεί επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή.
Την εκτόξευσή του αναμένουν με ανυπομονησία οι αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο. Αναμένεται ότι το τηλεσκόπιο θα δώσει πολλά πρόσθετα στοιχεία για τους επτά εξωπλανήτες που είχαν ανακαλυφθεί πρόσφατα γύρω από το κοντινό άστρο Trappist-1 σε απόσταση 40 ετών φωτός από τη Γη, καθώς οι επιστήμονες θεωρούν κάποιους από τους πλανήτες αυτούς ως υποψήφιους να διαθέτουν συνθήκες φιλόξενες για ζωή.
Το JWT θα τεθεί σε τροχιά σε απόσταση 1,500,000 χλμ από τη Γη. Θα έχει μέγεθος ενός γηπέδου τένις και βάρος 6.4 τόνους. Πήρε το όνομά του από τον πρώην διευθυντή της ΝΑΣΑ που υπηρέτησε μεταξύ 1961-1968.
Θεωρείται σίγουρο ότι το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο θα ανοίξει νέες διαστάσεις καινούργιων ανακαλύψεων σε κόσμους μακρινούς που θα μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο.
Η κατασκευή του στοίχισε 8,8 δις δολάρια αντί 5 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, λόγω περικοπών στους προϋπολογισμούς που σχεδόν απείλησαν να ακυρώσουν το όλο πρόγραμμα. Ωστόσο, λόγω της νέας αναβολής αναμένεται ότι το κόστος αυτό θα αυξηθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:40

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Πήτερ Στάνο: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.