Γερμανία: Πρέπει να αποφευχθεί νέος ψυχρός πόλεμος με Ρωσία

Η Γερμανία θέλει να συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία, παρότι όπως και πολλές άλλες δυτικές χώρες προχώρησε στην απέλαση ρώσων διπλωματών, καθώς θεωρεί πως πρέπει να αποφευχθεί κάθε νέος ψυχρός πόλεμος, τόνισε ο συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τις σχέσεις με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε γερμανική εφημερίδα που δημοσιεύεται σήμερα.

Ο Γκέρνοτ Έρλερ είπε στην Passauer Neue Presse ότι η απόφαση του Βερολίνου να απελάσει τέσσερις ρώσους διπλωμάτες ήταν ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία, μετά την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ στο Σάλσμπερι, στη νότια Αγγλία.

Όμως, παρά την αυστηρή θέση του Βερολίνου έναντι της Μόσχας, θα παραμείνουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας, διαβεβαίωσε ο Έρλερ, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που προδημοσιεύθηκαν σήμερα.

«Έχουμε μια σαφή και αταλάντευτη θέση, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο με τη Μόσχα», εξήγησε ο Έρλερ, στέλεχος του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προληφθεί ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος με τη Ρωσία!», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η Ιρλανδία, κράτος μέλος της ΕΕ, καθώς και η Μολδαβία προστέθηκαν την Τρίτη στον κατάλογο των χωρών που απελαύνουν ρώσους διπλωμάτες εξαιτίας της επίθεσης εναντίον του Σκρίπαλ και της κόρης του. Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται 22 κράτη-μέλη της η Βρετανία απέλασε τους περισσότερους μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, 23.

Στις τάξεις της κυβέρνησης συνασπισμού των συντηρητικών υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών, του ήσσονος κυβερνητικού εταίρου, υπήρξε ευρεία συναίνεση υπέρ του να συνταχθεί το Βερολίνο με το Λονδίνο και να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της Μόσχας για την υπόθεση Σκρίπαλ.

Η Μέρκελ προέτρεψε επανειλημμένα τη Ρωσία να συνεργαστεί στην έρευνα για την υπόθεση. Η Μόσχα αρνείται πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου, 66 ετών, και της 33χρονης κόρης του με χημικό όπλο την 4η Μαρτίου.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία επέκρινε έντονα την απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ να απελάσει και αυτή ρώσους διπλωμάτες εξαιτίας της επίθεσης εναντίον του Σκρίπαλ, καθώς κρίνει ότι βλάπτει τα γερμανικά συμφέροντα.

στο προεκλογικό της πρόγραμμα καλούσε να τερματιστούν οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν η Γερμανία και πολλά άλλα δυτικά κράτη στη Ρωσία εξαιτίας του ρόλου που προσάπτουν στη Μόσχα στην κρίση στην Ουκρανία. Το κόμμα της άκρας δεξιάς τάσσεται σε ρητορικό επίπεδο υπέρ της βελτίωσης των διμερών σχέσεων με τη Ρωσία.

   «Παρά το ότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα (που υπαγορεύουν το) να τερματιστούν οι κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία, η πολιτική πρέπει να πρυτανεύσει», αντέτεινε όμως ο Έρλερ στη συνέντευξή του.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:44

Τελευταιες Ειδησεις

06 Μαΐου
Ελβετία - κορονοϊός: Σαφής μείωση των κρουσμάτων παρά τη χαλάρωση των μέτρων
21:38
Την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, εξέφρασε ο ΥΠΕΞ
21:14
Σε 65 σημεία δειγματοληψίας τα rapid test την Παρασκευή
21:02
Έρευνα: Το εμβόλιο της Moderna αποτελεσματικό κατά 96% στους εφήβους
20:55
Ένας θάνατος και 460 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:22
Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ραντεβού για άτομα ηλικίας 35 και 36 ετών
20:07
Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για γα νέα μέτρα από τις 10 Μαΐου δίνει το Υπουργείο Υγείας
19:48
BioNTech: Η άρση των πατεντών για τα εμβόλια δεν θα είχε αποτέλεσμα "βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα"
19:31
Η ΕΕ χρειάζεται ταχύτερη, πιο ενωμένη και αποτελεσματική αντίδραση σε κρίσεις επεσήμανε ο ΥΠΑΜ στο Συμβούλιο
18:57
Βρετανία: Αριθμός ρεκόρ θανάτων που συνδέονται με το αλκοόλ κατά τη διάρκεια των καραντίνων
18:43
Ρωσία: Ο Πούτιν τάχθηκε υπέρ της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού
18:21
Ελλάδα:3.421 νέα κρούσματα, 754 διασωληνωμένοι, 83 θάνατοι
18:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand