ΗΠΑ: Θα μελετήσουν την πιθανότητα κυρώσεων S-400 Τουρκίας

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες χωρών οι οποίες έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να προμηθευτούν ρωσικά οπλικά συστήματα και (μελετούν) την πιθανότητα να εφαρμόσουν κυρώσεις. Αυτό ανέφερε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας για πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και συγκεκριμένα στην προμήθεια αμερικανικών μαχητικών F-35, αν η Αγκυρα προχωρήσει στην αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.«Όσον αφορά τους S-400, είπε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως έχουμε πει και προηγουμένως, είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο».

Επαναλαμβάνοντας την γνωστή αμερικανική θέση για το θέμα αυτό, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι «οι προμήθειες αυτές θα ήταν επίσης ασυμβίβαστες με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας μέσω προσπαθειών για αντιμετώπιση με εθνικές προσπάθειες, των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία».

Όσον αφορά τις κυρώσεις CAATSA (Αντιμετώπιση Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) σε σχέση με την πιθανή πώληση του ρωσικού S-400 στην Τουρκία, ο αξιωματούχος είπε πως «γνωρίζουμε βεβαίως τις ανακοινώσεις αρκετών χωρών σχετικά με την πρόθεσή τους να προμηθευτούν ρωσικά συστήματα και θα παρακολουθούμε πολύ στενά τη δραστηριότητα αυτή για πιθανές κυρώσεις».

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC που κατασκευάζει τους S-400 βρίσκεται στον κατάλογο των ρωσικών εταιρειών που υπόκεινται σε κυρώσεις. Ωστόσο, στην σελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου δίδονται διευκρινίσεις για διάφορα θέματα κυρώσεων, στο ερώτημα αν είναι επιβεβλημένη η επιβολή κυρώσεων σε συμμάχους ή εταίρους που αγοράζουν ρωσικό οπλικό υλικό, αναφέρει:

 «Στην εφαρμογή του άρθρου 231 (Σ.Σ. που αφορά και την εταιρεία που κατασκευάζει τους S-400), το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επίγνωση της σημασίας της ενότητας και του συντονισμού με τους συμμάχους και τους εταίρους μας σε αυτά τα θέματα. Το ίδιο το Διάταγμα (ΣΣ για τις κυρώσεις) αναγνωρίζει τη σημασία αυτών των σχέσεων και αυτών των σκοπών, προβλέποντας στο άρθρο 212 ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να επιδιώκουμε την ενότητα με τους Ευρωπαίους και άλλους βασικούς εταίρους σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Όπου είναι δυνατόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να συνεργαστούν με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να τους βοηθήσουν να εντοπίσουν και να αποφύγουν τη συμμετοχή σε δυνητικά επικίνδυνες δραστηριότητες, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις στρατιωτικές ικανότητες που χρησιμοποιούνται για προσπάθειες αμυντικής συνεργασίας».
 
 
 (ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΑΑΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:44

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
Η βραδιά του Φαμπιάνο
09:23
Δρ.Πέτρου: Δεδομένη η επιπλέον χορήγηση δόσης για όλα τα εμβόλια
09:22
Ικανοποιημένες Παπαϊωάννου και Παναγή
09:19
Η συνέντευξη του Τσέντομιρ Γιανέφσκι για τον τελικό κυπέλλο
09:15
Η συνέντευξη του Τιμούρ Κετσπάγια για τον τελικό κυπέλλου
09:13
Μέγιστος αριθμός 10 προσώπων σε οικίες και χώρους συνάθροισης, υπενθυμίζει το υπ. Υγείας
08:58
Μεσανατολικό: Αντιπροσωπεία της Αιγύπτου εγκατέλειψε το Ισραήλ με άδεια χέρια
08:49
Εκπρόσωπος Τύπου ΥΠΕΞ: Καλά στην υγεία τους και οι 215 Κύπριοι που βρίσκονται στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη
08:30
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτρέπει τους Αμερικανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη
08:15
Άνοιξε η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 22-24
07:58
Όρατό το ενδεχόμενο γενικευμένου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς- Οι νεκροί στον παλαιστινιακό θύλακα ξεπερνούν τους 100
07:41
Το ΣΑ του ΟΗΕ συγκαλείται εκτάκτως την Κυριακή για τη σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστινίων
07:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand