ΗΠΑ: Θα μελετήσουν την πιθανότητα κυρώσεων S-400 Τουρκίας

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες χωρών οι οποίες έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να προμηθευτούν ρωσικά οπλικά συστήματα και (μελετούν) την πιθανότητα να εφαρμόσουν κυρώσεις. Αυτό ανέφερε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας για πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και συγκεκριμένα στην προμήθεια αμερικανικών μαχητικών F-35, αν η Αγκυρα προχωρήσει στην αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.



«Όσον αφορά τους S-400, είπε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως έχουμε πει και προηγουμένως, είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο».

Επαναλαμβάνοντας την γνωστή αμερικανική θέση για το θέμα αυτό, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι «οι προμήθειες αυτές θα ήταν επίσης ασυμβίβαστες με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας μέσω προσπαθειών για αντιμετώπιση με εθνικές προσπάθειες, των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία».

Όσον αφορά τις κυρώσεις CAATSA (Αντιμετώπιση Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) σε σχέση με την πιθανή πώληση του ρωσικού S-400 στην Τουρκία, ο αξιωματούχος είπε πως «γνωρίζουμε βεβαίως τις ανακοινώσεις αρκετών χωρών σχετικά με την πρόθεσή τους να προμηθευτούν ρωσικά συστήματα και θα παρακολουθούμε πολύ στενά τη δραστηριότητα αυτή για πιθανές κυρώσεις».

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC που κατασκευάζει τους S-400 βρίσκεται στον κατάλογο των ρωσικών εταιρειών που υπόκεινται σε κυρώσεις. Ωστόσο, στην σελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου δίδονται διευκρινίσεις για διάφορα θέματα κυρώσεων, στο ερώτημα αν είναι επιβεβλημένη η επιβολή κυρώσεων σε συμμάχους ή εταίρους που αγοράζουν ρωσικό οπλικό υλικό, αναφέρει:

 «Στην εφαρμογή του άρθρου 231 (Σ.Σ. που αφορά και την εταιρεία που κατασκευάζει τους S-400), το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επίγνωση της σημασίας της ενότητας και του συντονισμού με τους συμμάχους και τους εταίρους μας σε αυτά τα θέματα. Το ίδιο το Διάταγμα (ΣΣ για τις κυρώσεις) αναγνωρίζει τη σημασία αυτών των σχέσεων και αυτών των σκοπών, προβλέποντας στο άρθρο 212 ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να επιδιώκουμε την ενότητα με τους Ευρωπαίους και άλλους βασικούς εταίρους σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Όπου είναι δυνατόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να συνεργαστούν με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να τους βοηθήσουν να εντοπίσουν και να αποφύγουν τη συμμετοχή σε δυνητικά επικίνδυνες δραστηριότητες, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις στρατιωτικές ικανότητες που χρησιμοποιούνται για προσπάθειες αμυντικής συνεργασίας».
 
 
 (ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΑΑΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:44

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.