ΕΚΤ προειδοποιεί τις τράπεζες να μην εκμεταλευτούν το IFRS9

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προειδοποίησε τους ελεγκτές ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τη μετάβαση στα νέα λογιστικά πρότυπα για να κατανείμουν κατά τη διάρκεια των ετών το πλήγμα που θα δεχθούν οι ισολογισμοί τους από ζημιές που προέρχονται από δάνεια, αντί στα οικονομικά αποτελέσματα του 2017, δήλωσαν τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα.


 
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ, ο οποίος εποπτεύει τις μεγαλύτερες τράπεζες της ΕΕ, αναφέρθηκε στον κίνδυνο νωρίτερα εντός του έτους στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου του με λογιστές οι οποίοι ελέγχουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, δήλωσαν οι ίδιες πηγές οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Εξάλλου, στις συζητήσεις που έγιναν για το θέμα, το Διοικητικό Συμβούλιο του SSM συμφώνησε ότι θα μπορούσε ο επόπτης να επιβάλει πρόσθετες ανάγκες κεφαλαίων, αν διαπιστωθεί ότι τράπεζες προέβησαν σε εξοικονόμηση κεφαλαίων η οποία δεν ήταν δικαιολογημένη, δήλωσε μια από τις πηγές.

Η αλλαγή σε νέους λογιστικούς κανόνες θα μπορούσε να οδηγήσει τις τράπεζες να ταξινομήσουν τα επισφαλή δάνεια με τρόπο που να επιτρέπει την εξάπλωση των προβλέψεων σε μια πενταετή περίοδο, αντί να δεχθούν άμεσο πλήγμα από αυτές τις προβλέψεις, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.
 
Ο SSM έδωσε την προειδοποίηση αυτή προς τις τράπεζες ώστε να προλάβει την οριστικοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2017, δήλωσε μια από τις πηγές.
 
Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, με ποιόν τρόπο έχουν αντιμετωπιστεί οι ανησυχίες και κατά πόσον ο SSM είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο που οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά στοιχεία τους για το 2017.
 
Ο SSM ενημέρωσε επίσης την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, η οποία εποπτεύει τους τραπεζικούς κανόνες της ΕΕ, για τις ανησυχίες της, δήλωσε η ίδια πηγή.
 
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS 9, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το τρέχον έτος, απαιτεί από τις τράπεζες να διατηρούν κεφάλαια έναντι αναμενόμενων ζημιών από δάνεια.
 
Η ΕΕ παραχώρησε περίοδο πέντε ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σταδιακά τον αντίκτυπο από την αύξηση των προβλέψεων.
 
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες προωθούν το τρέχον έτος μια πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τους ισολογισμούς τους, η οποία θα υπολογίσει επίσης τον αντίκτυπο από την υιοθέτηση των νέων λογιστικών προτύπων στα επισφαλή δάνεια.
 
Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ η ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη έχει συμβάλει στην αύξηση των κερδών, η ανάγκη για προβλέψεις στα παλαιά «κακά» δάνεια έχει επιβαρύνει τους ισολογισμούς των τραπεζών, ειδικά στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πηγή: (ΚΥΠΕ - Bloomberg/ΚΣΤ/ΜΚ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:44

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.