ΕΚΤ προειδοποιεί τις τράπεζες να μην εκμεταλευτούν το IFRS9

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προειδοποίησε τους ελεγκτές ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τη μετάβαση στα νέα λογιστικά πρότυπα για να κατανείμουν κατά τη διάρκεια των ετών το πλήγμα που θα δεχθούν οι ισολογισμοί τους από ζημιές που προέρχονται από δάνεια, αντί στα οικονομικά αποτελέσματα του 2017, δήλωσαν τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα.


 
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ, ο οποίος εποπτεύει τις μεγαλύτερες τράπεζες της ΕΕ, αναφέρθηκε στον κίνδυνο νωρίτερα εντός του έτους στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου του με λογιστές οι οποίοι ελέγχουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, δήλωσαν οι ίδιες πηγές οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Εξάλλου, στις συζητήσεις που έγιναν για το θέμα, το Διοικητικό Συμβούλιο του SSM συμφώνησε ότι θα μπορούσε ο επόπτης να επιβάλει πρόσθετες ανάγκες κεφαλαίων, αν διαπιστωθεί ότι τράπεζες προέβησαν σε εξοικονόμηση κεφαλαίων η οποία δεν ήταν δικαιολογημένη, δήλωσε μια από τις πηγές.

Η αλλαγή σε νέους λογιστικούς κανόνες θα μπορούσε να οδηγήσει τις τράπεζες να ταξινομήσουν τα επισφαλή δάνεια με τρόπο που να επιτρέπει την εξάπλωση των προβλέψεων σε μια πενταετή περίοδο, αντί να δεχθούν άμεσο πλήγμα από αυτές τις προβλέψεις, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.
 
Ο SSM έδωσε την προειδοποίηση αυτή προς τις τράπεζες ώστε να προλάβει την οριστικοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2017, δήλωσε μια από τις πηγές.
 
Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, με ποιόν τρόπο έχουν αντιμετωπιστεί οι ανησυχίες και κατά πόσον ο SSM είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο που οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά στοιχεία τους για το 2017.
 
Ο SSM ενημέρωσε επίσης την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, η οποία εποπτεύει τους τραπεζικούς κανόνες της ΕΕ, για τις ανησυχίες της, δήλωσε η ίδια πηγή.
 
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS 9, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το τρέχον έτος, απαιτεί από τις τράπεζες να διατηρούν κεφάλαια έναντι αναμενόμενων ζημιών από δάνεια.
 
Η ΕΕ παραχώρησε περίοδο πέντε ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σταδιακά τον αντίκτυπο από την αύξηση των προβλέψεων.
 
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες προωθούν το τρέχον έτος μια πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τους ισολογισμούς τους, η οποία θα υπολογίσει επίσης τον αντίκτυπο από την υιοθέτηση των νέων λογιστικών προτύπων στα επισφαλή δάνεια.
 
Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ η ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη έχει συμβάλει στην αύξηση των κερδών, η ανάγκη για προβλέψεις στα παλαιά «κακά» δάνεια έχει επιβαρύνει τους ισολογισμούς των τραπεζών, ειδικά στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πηγή: (ΚΥΠΕ - Bloomberg/ΚΣΤ/ΜΚ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:44

Τελευταιες Ειδησεις

12 Μαΐου
Η Κομισιόν καλεί τα ΚΜ να περιορίσουν ακόμα και τα απαραίτητα ταξίδια από Ινδία για να περιοριστεί η μετάλλαξη
21:55
Επικοινωνία Μπλίνκεν - Νετανιάχου: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας»
21:42
Συμπλοκή έξω από εκκλησία στους Τρούλλους
21:15
Ακόμα δύο θάνατοι από COVID-19, 260 νέα περιστατικά, 173 νοσηλεύονται
21:13
ΗΠΑ: Ο πανικός των αυτοκινητιστών προς αναζήτηση βενζίνης αυξάνεται
21:05
Οι ΗΠΑ επανελαμβάνουν ρητά ότι αναγνωρίζουν μόνο την ΚΔ και δεν αναγνωρίζουν την ούτω καλούμενη τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου
20:35
Δραματική νίκη για την Πάφο
20:25
Τα CDC εντόπισαν 28 περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson
20:25
Παρελθόν τρείς από τον Απόλλωνα
20:15
Νέος καταιγισμός ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς - Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ
20:15
Κόκκινος: Δεν θα υλοποιηθεί τελικά η ψηφιακή εφαρμογή του safepass
20:08
ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον στέλνει αντιπροσωπεία για να παροτρύνει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να αποκλιμακώσουν τη βία
20:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand