Βάρνα: Αυστηρά μηνύματα ΕΕ – απαιτήσεις Ερντογαν

Καμία σαφή απάντηση από τον Ταγίπ Ερντογαν δεν έλαβαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ ένα μακρύ κατάλογο ανησυχιών, στην διάρκεια της συνόδου με την Τουρκία στην Βάρνα της Βουλγαρίας.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε, στέκεται αλληλέγγυα στην Κυπριακή Δημοκρατία για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.
Ο πρόεδρος Τουσκ σημείωσε και την ανάγκη αποφυγής των προκλήσεων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Υπέδειξε ότι αυτό είναι σημαντικό και στην προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου, προς όφελος των δύο κοινοτήτων στο νησί, της Τουρκίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Ο Τουσκ επεσήμανε ότι δεν υπήρξε κατάληξη σε κανένα συμβιβασμό αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις στα ζητήματα που τέθηκαν.
Ωστόσο, πρόσθεσε, εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον, γιατί μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις ευρωτουρκικές σχέσεις, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης.

Ζαν Κλωντ Γιούνκερ

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε πως ήταν μια σύνοδος ανάμικτων συναισθημάτων, αλλά όχι ανάμικτων μηνυμάτων.
Τόνισε πως η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί, αλλά παράλληλα είναι σημαντικό η χώρα να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών που
κρατούνται στην Τουρκία και ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να γίνουν μεγαλύτερες
προσπάθειες για να απελευθερωθούν σύντομα, ει δυνατόν πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα.
Τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της στο ζήτημα της δίωξης δημοσιογράφων, καθώς και στη φυλάκιση Ευρωπαίων πολιτών.
Ο κύριος Γιούνκερ εξέφρασε επίσης την ανησυχία των ευρωπαίων για την τουρκική εισβολή στη Συρία, τονίζοντας ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.
Για το μεταναστευτικό, ο Γιούνκερ ευχαρίστησε τον τούρκο πρόεδρο για την αλληλεγγύη που έδειξε η Τουρκία απέναντι στην Ευρώπη.
Απαντώντας στις επικρίσεις του Ταγίπ Ερντογαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της  και ότι μόνο 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν φτάσει στην Τουρκία, ο Γιούνκερ είπε ότι στην Ένωση υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες για την εκταμίευση οικονομικής βοήθειας, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται.

Εμμένει στα δικά του ο Ερντογαν

Οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμμετάσχουν ισότιμα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν.
Μιλώντας μετά τη σύνοδο της Βάρνας, ο Τούρκος πρόεδρος αξίωσε όπως οι έρευνες γύρω από την Κύπρο γίνουν με σεβασμό, κατά την έκφρασή του, στο διεθνές δίκαιο και γι΄ αυτό παρουσίασε, όπως είπε, στοιχεία για να μελετηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία κάλεσε να επανεξετάσει τη θέση της.
Υποστήριξε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αιχμάλωτη ενός λάθους που έκανε στο παρελθόν και δεν δυστυχώς όπως είπε, δεν μπορεί να έχει καμιά συμβολή στην επίλυση του Κυπριακού, όσο δεν υιοθετεί μια δίκαιη στάση, κατά την έκφρασή του.
Για τις τουρκικές επιχειρήσεις στην Συρία, ο Ερντογαν υποστήριξε ότι διασφαλίζουν την ασφάλεια και της Ευρώπης και είπε ότι η Άγκυρα αναμένει την στήριξη και όχι την κριτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογαν είπε ότι θα ήταν τεράστιο λάθος αν η χώρα του έμενε εκτός της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου, Ανδρούλα Γεωργιάδου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:45

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
ΗΠΑ: Εντός ημερών η νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
05:48
Προειδοποιήσεις ΟΗΕ προς Ισραήλ για ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην Ράφα
05:44
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
05:32
23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.