Στο έλεος της αφρικανικής σκόνης η Κύπρος

Στο κόκκινο και σήμερα τα επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα. Οι υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ταλαιπώρησαν και σήμερα πολίτες όλων των ηλικιών με τις προσδοκίες για υποχώρηση του φαινομένου να μην ανταποκρίνονται προς το παρόν τουλάχιστο με τις προγνώσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.


Παρά το γεγονός ότι σήμερα το φαινόμενο ήταν πιο ήπιο συγκριτικά με χθες, εντούτοις καθ´όλη τη διάρκεια της ημέρας οι μετρήσεις ήταν στο κόκκινο. Χαρακτηριστική η καταγραφή στις δέκα το πρωί από την υπηρεσία ποιότητας αέρα. Με το ανώτατο όριο ασφαλείας να είναι 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, τα αιωρούμενα μικροσωματίδα στη Λευκωσία ήταν 350 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, στη Λεμεσό 355, στη Λάρνακα  348, στην Πάφο όπου χθες καταγράφηκαν συγκεντρώσεις ρεκόρ σήμερα   τα αιωρούμενα μικροσωματίδια στις δέκα το πρωί ήταν 208, στο Ζύγι 308 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο  και στο Παραλίμνι  362.
Δυο ώρες αργότερα οι μετρήσεις εξακολουθούσαν να είναι στο κόκκινο ωστόσο τα επίπεδα άρχισαν να πέφτουν και οι συγκεντρώσεις ανά κυβικό μέτρο αέρα  που καταγράφηκαν στην Λευκωσία ήταν 288 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, στην Λεμεσό 313, στην Λάρνακα 339, στο Ζύγι η μέτρηση έπεσε στα 273 ενώ στην Πάφο  καταγράφηκε αύξηση με την μέτρηση να φτάνει στα 294 μικροσωματίδια ανά κυβικό μέτρο αέρα, όπως επίσης και  στο Παραλίμνι  όπου άγγιξε τα 377 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.  

​​
Στις πέντε το απόγευμα οι μετρήσεις του τμήματος ποιότητας αέρα εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο κόκκινο. Το ίδιο και στις έξι. Λόγω του μικρού μεγέθους των εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων και της πιθανής αρνητικής επίδρασης τους στην ανθρώπινη υγεία,  το υπουργείο υγείας καλεί το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού  όπως παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς, συμβουλεύονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται. Ανακοίνωση εξέδωσε από χθες Κυριακή και του υπουργείο Παδείας το οποίο καλεί τους εκπαιδευτικούς στα διαλείμματα η διακίνηση των παιδιών και των εργαζομένων στις σχολικές μονάδες να γίνεται μόνο για τα απαραίτητα. Να αποφεύγεται η διεξαγωγή του μαθήματος της φυσικής αγωγής στην ύπαιθρο και να ακυρωθούν εκδρομές εκδηλώσεις και δραστηριότητες που απαιτούν παραμονή μεγάλης χρονική διάρκειας στην αυλή του σχολείου ή σε άλλους εξωτερικούς χώρους.

Γράφει:ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΡΗ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:45

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.