Βουλή:Ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής εισβολής στο Αφρίν

Ομόφωνα η Βουλή με ψήφισμα της  καταδίκασε απερίφραστα την τουρκική εισβολή στο Αφρίν και εκφράζει αμέριστη συμπαράσταση στο λαό της Συρίας που ξεριζώνεται από την πατρίδα του και το και το λαό.
Καλεί τη  διεθνή κοινότητα και ειδικά στην ΕΕ,  να τερματίσει τη σιωπή της και να δραστηριοποιηθεί, ώστε να αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από τη Συρία και να γίνει σεβαστή η κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη.

Το σχέδιο ψηφίσματος κατατέθηκε από την ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και το κείμενο που τέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής συμφωνήθηκε στη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.
Από το κείμενο του ψηφίσματος, η Ολομέλεια της Βουλής λειτουργώντας στο πλαίσιο της συνισταμένης όλων των κομμάτων και προς την ομοφωνία απεδέχθη αφαίρεση της φράσης : «ειδικά την ΕΕ»,   από την έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, προς ικανοποίηση αιτήματος του ΔΗΣΥ, που τέθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Τορναρίτη.
Η Βουλής με το ψήφισμα της, μεταξύ άλλων εκφράζει ανησυχία και αποτροπιασμό για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και ειδικότερα στην περιοχή του Αφρίν, η οποία όπως αναφέρει συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας,
Διατυπώνει τη θέση ότι η τουρκική εισβολή συνιστά και παραβίαση του Ψηφίσματος 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητούσε να κηρυχθεί εκεχειρία, ώστε να καταστεί δυνατή μια βιώσιμη ανθρωπιστική ανάπαυλα για τουλάχιστον 30 συνεχείς ημέρες σε ολόκληρη τη Συρία και να προσφερθεί στους αμάχους η ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν ανάγκη,
Εκφράζει φόβους ότι οι Κούρδοι και άλλοι πληθυσμοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο εθνοκάθαρσης από την περιοχή του Αφρίν και τονίζει την ιδιαίτερη σημειολογία που έχει η επιδρομική τουρκική ενέργεια με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζει απερίφραστα την παράνομη τουρκική εισβολή στη Συρία, που συνιστά άλλη μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας, καθώς και τα εγκλήματα, τις λεηλασίες και τις καταστροφές που προκαλούν οι δυνάμεις εισβολής στην περιοχή.
Περαιτέρω καταδικάζει τις πρακτικές εξόντωσης σε βάρος του πληθυσμού στο Αφρίν και εκφράζει την αλληλεγγύη της προς ολόκληρο το λαό της Συρίας, που υποφέρει εδώ και επτά χρόνια από τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία και τις ξένες επεμβάσεις στη χώρα του και  σε όλους τους κατοίκους του Αφρίν, που υπόκεινται στον όλεθρο και την προσφυγιά που προκαλεί η τουρκική εισβολή.
Ακολούθως καλεί τον κυπριακό λαό, θύμα και αυτόν της εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, να σταθεί αλληλέγγυος προς το λαό της Συρίας που ξεριζώνεται από την πατρίδα του.
Συνεχίζοντας εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, που έδωσαν ηρωικό αγώνα ενάντια στις δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» και τα παρακλάδια του που συνιστούν απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα και τη συμπαράστασή της προς τους Κούρδους που ζουν στην πατρίδα μας και στον αγώνα τους για διεθνή κινητοποίηση ενάντια στην τουρκική εισβολή.
Σημειώνει τέλος την ανάγκη να προωθηθεί ο οριστικός τερματισμός της αιματοχυσίας στη Συρία μέσα από μια ειρηνική λύση, που θα βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.
Ο κ. Τορναρίτης ζητώντας την απάλειψη της φράσης, όπως προαναφέρθηκε, τόνισε ότι ο ΔΗΣΥ καταδικάζει απερίφραστα την τουρκική εισβολή στο Αφρίν και συμπαρίσταται σε κάθε λαό που δοκιμάζεται.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης εξέφρασε ικανοποίηση για την επιτευχθείσα συναίνεση των κομμάτων στο κείμενο του ψηφίσματος και συμφώνησε με διαγραφή της αναφοράς για την ΕΕ που ζήτησε ο ΔΗΣΥ, παρατηρώντας ότι περίληψη της  θα απέδιδε καλύτερα την αλήθεια. Ενεργούμε στη βάση του ελάχιστου κοινού παρονομαστή και αφού δεν αλλάζει η ουσία θα το στηρίξουμε το ψήφισμα αποδεχόμενοι την αλλαγή, συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε πως το μήνυμα από το Αφρίν είναι πολύ άσχημο και δις εγκληματικό για όσους ανέχονται την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν χώρες που έπρεπε να συμπλέουν με τον συριακό λαό, τρομάζει όπως και τα σενάρια για εξέλιξη της διχοτόμησης.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου αφού παρατήρησε ότι δεν παίζουμε με τις λέξεις, πρόσθεσε ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ληστρικά σε όλη την περιοχή και στην Κύπρο.
Παρατήρησε δε ότι «κανένας μας κανένας δεν άνοιξε το στόμα του για τη σφαγή που συντελείται στο Αφριν».
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως το Κίνημα δέχεται την τροπολογία που ζήτησε ο ΔΗΣΥ, χωρίς να σημαίνει ότι η εκκωφαντική σιωπή των ισχυρών που μπορούσαν να σταματήσουν την Τουρκία δεν πρέπει να μας τρομάζει.
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αφού ανέφερε ότι το ψήφισμα τέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής μετά από πρωτοβουλία  των Οικολόγων και της ΕΔΕΚ, είπε ότι στο Αφρίν παρουσιάζεται η διεθνής αναλγησία και συμπαιγνία, μέσα από συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων.
«Οι σύμμαχοι των Κούρδων τους πούλησαν» συνέχισε προσθέτοντας ότι «βλέπουμε για άλλη μια φορά πως οι μεγάλοι μπορούν από τη μία μέρα στην άλλη να πουλήσουν λαούς και ανθρώπους». Τα επισυμβαίνοντα στο Αφρίν, συνιστούν μνημόσυνο της διεθνούς δικαιοσύνης που τάχα υπερασπίζονται οι διεθνείς οργανισμοί, συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου  είπε ότι ο νεοσουλτάνος Ερντογάν παραβιάζει τα δικαιώματα των Κούρδων. Πρόσθεσε ότι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με το γεγονός ότι μαζί με τον τουρκικό στρατό στο Αφρίν συμμετείχαν παραστρατιωτικές δυνάμεις και ζήτησε όπως το ψήφισμα σταλεί σε όλες τις πρεσβείες.
Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς είπε ότι στο Αφρίν καθίσταται αυταπόδεικτο ότι δεν υπάρχουν στρατηγικοί εταίροι αλλά μεταμορφούμενα συμφέροντα. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι έπεται λύση διζωνικής ομοσπονδίας στη Συρία για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:47

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.