Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της οποίας είχε σειρά εποικοδομητικών συναντήσεων με αξιωματούχους και υπηρεσιακούς παράγοντες του κράτους του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό κ. Benjamin Netanyahu, ενώ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας κ. Reuven Rivlin, στον οποίο απηύθυνε πρόσκληση εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης εντός της προσεχούς περιόδου.
Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Εξωτερικών παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ για θέματα Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Michael Oren, όπως με και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, κ. Udi Adiri, ο οποίος αναπληροί τον Υπουργό Ενέργειας, κ. Yuval Steinitz.
Στις συναντήσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ενημερώσει εκτενώς τους συνομιλητές του για την τουρκική προκλητικότητα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Επεσήμανε ότι η εν λόγω συμπεριφορά αποσκοπεί, ανάμεσα σε άλλα, στο να δημιουργήσει προβλήματα και στους σχεδιασμούς που αφορούν στην περιφερειακή και ειδικότερα στην ενεργειακή συνεργασία των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου.
Παράλληλα, συζητήθηκαν πρακτικοί τρόποι ουσιώδους αναβάθμισης των διμερών σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών, όπως, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα δημόσιας και ψηφιακής διπλωματίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον σχεδιασμό της επερχόμενης 4ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδος – Ισραήλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαΐου 2018, στη Λευκωσία. Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώθηκε η δέσμευση των δύο πλευρών στη στρατηγική σημασία της συνέργειας Κύπρου – Ισραήλ και στο συγκριτικό πλεονέκτημα που αυτή δημιουργεί για την περαιτέρω διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και των ασύμμετρων απειλών, όπως και στην επίτευξη κοινών στόχων.
Υπήρξε, παράλληλα, ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις και τα επόμενα βήματα στην ενεργειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής δημιουργίας του αγωγού EastMed, αλλά και στη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη- παραγωγούς.
Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν, επίσης, τη δυναμική που δημιουργεί η αξιόπιστη και ειλικρινής τους σχέση, η οποία βασίζεται σε κοινούς στόχους και στα δημοκρατικά ιδεώδη και που αναδεικνύουν με τη σειρά τους την Κύπρο και το Ισραήλ ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι προοπτικές αναβίωσης των προσπαθειών για επίλυση του Μεσανατολικού, όπως και ενδεχόμενοι τρόποι προώθησης μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις ΕΕ – Ισραήλ αποτέλεσαν επιπλέον βασικά στοιχεία των συζητήσεων.
Ο Υπουργός Εξωτερικών έγινε, επίσης, δεκτός από την Α.Θ.Μ. Πατριάρχη Ιεροσολύμων και Πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλο Γ’, με τον οποίο είχε εγκάρδια εθιμοτυπική συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας, ο Πατριάρχης τίμησε τον Υπουργό Εξωτερικών με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Παναγίου Τάφου, αναγορεύοντας τον σε Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Πανάγιου Τάφου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο νωρίς το πρωί της 23ης Μαρτίου.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:48

Τελευταιες Ειδησεις

15 Ιουνίου
Καμιά συμφωνία με την Τουρκία για τους S-400, λέει Αμερικανός αξιωματούχος
21:45
Υπό δρακόντεια μέτρα η πορεία των υπερεθνικιστών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
21:32
64 νέα περιστατικά COVID-19 την Τρίτη, κανένας θάνατος
21:17
Τελέστηκε η κηδεία του Αρχιμανδρίτη Αλέξιου Εγκλειστριώτη
21:14
Ποσότητα ναρκωτικών στην κατοχή γυναίκας οδηγού οχήματος χωρίς πινακίδες
21:00
Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε στη Γενεύη για μια φορτισμένη σύνοδο με τον Πούτιν
20:45
Το Συμβούλιο των κρατών μελών ενέκρινε σήμερα τη θέση του επί πρότασης Κομισιόν για ενίσχυση του ρόλου του ΕΜΑ
20:20
Η Κομισιόν συγκέντρωσε 20 δισ.ευρώ μέσω 10ετούς ομολόγου για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ
20:10
10 διδάγματα της πανδημίας παρουσιάζει η Κομισιόν - ζητά το διορισμό Ευρωπαίου επικεφαλής επιδημιολόγου
19:53
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε κοινή δήλωση 7 σελίδων, με αναφορά και στην Ανατολική Μεσόγειο
19:37
Το 45% των Ρώσων αντιμετωπίζει αρνητικά την ΕE, ενώ το 66% θεωρεί τις ΗΠΑ «μη φιλική χώρα»
19:15
Πάνω από 30 εκ. οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά Covid στο Ην. Βασίλειο
18:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand