Έλληνας ΥΠΑΜ: Η Τουρκία ακολουθεί άλλο δρόμο αντί τον ευρωπαϊκό

Η Τουρκία αντί να ακολουθεί ένα ευρωπαϊκό δρόμο που όλοι επιθυμούμε, ακολουθεί έναν άλλο δρόμο, όπως δείχνουν οι προκλήσεις της που αφορούν τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα, επισκεπτόμενος την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος, ο οποίος συνοδευόταν κατά την επίσκεψή του στη βάση από τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου Σάββα Αγγελίδη, είπε πως η Ελλάδα και η Κύπρος αυτή τη χρόνια βρίσκονται σε μια πολύ σημαντική φάση της ιστορίας τους. «Είναι οι χώρες πλέον που παράγουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο αργότερα», ανέφερε, σημειώνοντας πως η Ελλάδα ακολουθεί την Κύπρο σ’ αυτή τη διαδικασία και πως αυτό προκαλεί αρκετές αντιδράσεις από πλευράς της Τουρκίας.
Με την Τουρκία, ανέφερε,» επιθυμούμε να έχουμε μια ειρηνική συνύπαρξη, μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού, της καλής γειτονίας», προσθέτοντας πως «αυτό πρέπει να επιδείξει και η Τουρκία».
Δυστυχώς, συνέχισε, οι προκλήσεις τον τελευταίο καιρό και στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στον εναέριο χώρο με τις συνεχείς παραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις, με τις προκλητικές δηλώσεις που γίνονται από υπεύθυνα και από ανεύθυνα άτομα στην Τουρκία, αλλά και το τελευταίο γεγονός της ομηρίας των δύο Ελλήνων αξιωματικών, που ήταν αποτέλεσμα ενός απλού μεθοριακού επεισοδίου, δείχνουν ότι «αντί να ακολουθεί η Τουρκία ένα ευρωπαϊκό δρόμο που όλοι επιθυμούμε, ακολουθεί έναν άλλο δρόμο».
H Ελλάδα θεωρεί, ανέφερε, ότι αυτό το απλό γεγονός, που έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στα σύνορα, που θα μπορούσε να καταλήξει εύκολα στην επιστροφή των αξιωματικών πίσω, η Τουρκία επέλεξε να το οδηγήσει στη δικαιοσύνη, φυλακίζοντας σε φυλακές υψίστης ασφαλείας δύο αξιωματικούς Έλληνες, που είναι όμως μέλη και της ΕΕ και φυλούν τα ευρωπαϊκά σύνορα, ανήκουν σε έναν νατοϊκό στρατό και να τους οδηγήσει σε φυλακές υψίστης ασφαλείας αντί να τους απελευθερώσει.
Ο κ. Καμμένος ανέφερε πως περιμένει το συντομότερο δυνατό “να τελειώσει η ομηρία” των Ελλήνων αξιωματικών, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και εξέφρασε την ελπίδα όπως η Τουρκία αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν βοηθούν ούτε στην καλή γειτονία αλλά ούτε στη δική της την εικόνα προς τους θεσμούς τους οποίους θέλει να συναντήσει, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στην συνάντηση που έχει προγραμματιστεί τις επόμενες μέρες για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία , σημειώνοντας πως θα ήταν καλό μέχρι εκείνη την συνάντηση και το συντομότερο δυνατόν να λήξει η ομηρία των Ελλήνων στρατιωτικών.
Ερωτηθείς για την νέα NAXTEX που έχει εκδώσει η Τουρκία για τις 11- 18 Μαρτίου και 22 – 29 Μαρτίου και για το πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι τουρκικές προκλήσεις από Ελλάδα και Κύπρο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας απάντησε πως αυτή η συνεχής παραβίαση του διεθνούς δικαίου με NAXTEX που περιλαμβάνουν ΑΟΖ άλλων χωρών πλέον της δικής της, που περιλαμβάνουν ακόμη και χερσαία τμήματα, δείχνουν καταρχήν την έλλειψη σοβαρότητας από την πλευρά μιας χώρας, η οποία θέλει να ονομαστεί ευρωπαϊκή χώρα.
Τέτοιου είδους προσβλητικές κινήσεις, δεν πτοούν τη διεθνή κοινότητα, είπε, σημειώνοντας πως χώρες οι οποίες ουσιαστικά έχουν υπογράψει συμβόλαια με την Κύπρο και πολύ σύντομα θα υπογράψουν και με την Ελλάδα, (αναφέροντας πως ήδη η Exxon Mobil και η TOTAL έχουν ενδιαφερθεί στην Ελλάδα να υπογράψουν για το φυσικό αέριο στη νότιο Κρήτη), δεν πρόκειται να φοβηθούν τις NAVTEX της Τουρκίας.
Ούτε και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και οι άλλες χώρες θα σταματήσουν να επενδύουν στην Κύπρο και στην Ελλάδα, επειδή κάποιος θέλησε να επιδείξει στον κ. Ερντογάν τη συνέπεια του, αμφισβητώντας ξένες ΑΟΖ, ξένα χωρικά ύδατα και ξένα εδάφη, συμπλήρωσε.
Αυτά απλώς οδηγούν στην απώλεια σοβαρότητας από μέρους της Τουρκίας και στην απομόνωση της από τη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο κ. Καμμένος.
Τέλος, ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας σημείωσε πως “όταν ο ελληνισμός είναι συμπαγής και ενωμένος, όταν δεν μπαίνουν μικροπολιτικές διαφορές και το εθνικό συμφέρον είναι αυτό που μας ενώνει, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και νικούμε”.

«Ευαγόρεια 2018»

Εξάλλου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε πως βρίσκεται ανεπίσημα στην Κύπρο για τα «Ευαγόρεια 2018», λέγοντας πως ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης οδηγεί όλον τον ελληνισμό με το παράδειγμα του, με την αυτοθυσία του και τον πατριωτισμό του.
Ευχήθηκε στον νέο Υπουργό Άμυνας καλή επιτυχία στο έργο του και να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία των δύο Υπουργείων. “Δεν είναι τυχαίο ότι βρεθήκαμε σήμερα εδώ στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου”, είπε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, σημειώνοντας πως αποτελεί μια βάση σύμβολο που δείχνει ότι η Κύπρος δεν είναι ποτέ μακριά για την Ελλάδα και πως ο ελληνισμός είναι ενωμένος σε εύκολες και δύσκολες στιγμές.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ανέφερε ότι “είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντηθώ μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνο Καμμένο επ’ ευκαιρίας της επίσκεψης του μετά από πρόσκληση για να παραστεί στις εκδηλώσεις Ευαγόρεια 2018”. Ο κ. Αγγελίδης είπε πως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας εκδηλώνει πάντοτε το ενδιαφέρον του για τα δρώμενα στην Κύπρο και ότι τους δόθηκε η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και για το τι συμβαίνει σήμερα στη θαλάσσια περιοχή μας, αλλά και για τις μελλοντικές ενέργειας μας για ενδυνάμωση αυτής της συνεργασίας.

Πηγή: Όλγα Ιωάννου, ΡΙΚ Πάφος

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:00

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.