Κόρμπιν: Υπέρ τελωνειακής ένωσης με ΕΕ

Τη μεταστροφή της θέσης του υπέρ «μίας τελωνειακής ένωσης» μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ στη μετά-Brexit εποχή επιβεβαίωσε με ομιλία του στο Κόβεντρι, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν.


 
Ο αρχηγός της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε χαρακτηριστικά ότι ως κυβέρνηση οι Εργατικοί θα επιδίωκαν να διαπραγματευτούν με τους Ευρωπαίους «μία νέα και δυνατή σχέση με την ενιαία αγορά, που θα περιλαμβάνει πλήρη πρόσβαση χωρίς δασμούς και στήριξη των υφισταμένων δικαιωμάτων, προτύπων και προστασιών».
 
Σε ό,τι αφορά τη μεταβατική περίοδο, ο ηγέτης των Εργατικών είπε ότι θα επιδίωκε την παραμονή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά και σε «μία» τελωνειακή ένωση. Τάχθηκε επίσης ρητώς υπέρ της παραμονής στην ευρωπαϊκή υπηρεσία ατομικής ενέργειας Euratom και στον πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού Erasmus.
 
Ο κ. Κόρμπιν επανειλημμένως μέχρι πρόσφατα έλεγε ότι η Βρετανία δεν μπορεί να βγει από την ΕΕ, όπως ψήφισαν οι πολίτες, παραμένοντας μέλος της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης.
 
Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του τον καλούσε να αλλάξει στάση τόσο γιατί θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας η στενότερη δυνατή μελλοντική σχέση με την ΕΕ, όσο και για να διαχωριστεί με σαφήνεια η θέση των Εργατικών από αυτή της κυβέρνησης, που για την ώρα αποκλείει οποιαδήποτε τελωνειακή ένωση για το μέλλον.
 
Προαναγγέλλοντας στην ουσία τα όσα είπε σήμερα ο κ. Κόρμπιν, ο σκιώδης Υπουργός Brexit των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ είπε την Κυριακή στο BBC ότι το κόμμα θέλει «μία» τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και όχι «την» τελωνειακή ένωση στην οποία συμμετέχει σήμερα. Συμπλήρωσε, όμως, ότι αυτή η διάκριση είναι απλώς τεχνική και ότι στην πράξη τίποτα δε θα άλλαζε.
 
Αυτή η απόφαση της ηγεσίας του κόμματος ικανοποιεί τους βουλευτές των Εργατικών, αλλά μόνο μερικώς, καθώς 80 εξ αυτών μόλις χθες τον κάλεσαν με ανοιχτή επιστολή τους να πάει ένα βήμα παραπέρα και να στηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά.
 
Σε κάθε περίπτωση, η ομιλία Κόρμπιν και αυτή η αλλαγή θέσης των Εργατικών εντείνει σημαντικά την πίεση επί της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες οδυνηρής ήττας της στο κοινοβούλιο επί της ψηφοφορίας για το μέλλον του εμπορίου με την ΕΕ.
 
Αντάρτες βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού έχουν υποβάλει πρόταση τροπολογίας στο σχετικό νομοσχέδιο που ζητά τη διατήρηση τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ. Όπως σχεδόν ξεκάθαρα είπε ο σερ Κιρ Στάρμερ, οι Εργατικοί προσανατολίζονται το να στηρίξουν αυτή την πρόταση τροπολογίας που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την κυβερνητική στάση.
 
Μία τέτοια ήττα, σχολιάζουν αναλυτές και βουλευτές, θα μπορούσε να εκληφθεί ως ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας της Τερέζα Μέι, με απρόβλεπτες συνέπειες.
 
Η προοπτική αυτή, από την άλλη πλευρά, έχει δώσει πάτημα σε Συντηρητικούς πολιτικούς και σχολιαστές, αλλά και σε υποστηρικτές του Brexit στους κόλπους των Εργατικών, να κατηγορούν τον Τζέρεμι Κόρμπιν για καιροσκοπισμό αναφορικά με την αλλαγή στάσης του ως προς την τελωνειακή ένωση, θεωρώντας ότι το κάνει απλά και μόνο για να πλήξει την κα Μέι ελπίζοντας σε πρόωρες εκλογές.
 
Ο σερ Κιρ Στάρμερ δεν δίστασε να πει ότι πλησιάζει «η ώρα της κρίσης» για την πρωθυπουργό, αναφερόμενος προφανώς στην ψηφοφορία για την τροπολογία περί τελωνειακής ένωσης.
 
Ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι η νέα αναβολή της ψηφοφορίας, που θα γίνει πλέον πιθανότατα μετά από το Πάσχα. Πάντως κατά τη διάρκεια της ομιλίας Κόρμπιν εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επανέλαβε ότι «η Βρετανία δε θα μπει σε κανενός είδους τελωνειακή ένωση με την ΕΕ».
 
Στην ομιλία του ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανέφερε ότι η Βρετανία θα χρειαστεί μία δική της εξειδικευμένη σχέση, με αποδοχή μεν των κανόνων μίας τελωνειακής ένωσης, αλλά και με κάποιες εξαιρέσεις: «Θα επιδιώκαμε να διαπραγματευτούμε προστασίες, διευκρινίσεις ή εξαιρέσεις, όπου θα ήταν απαραίτητο, σε σχέση με τις ντιρεκτίβες περί ιδιωτικοποιήσεων και ανταγωνισμού των δημοσίων υπηρεσιών, περί κρατικής βοήθειας και κανονισμών προμήθειας του δημοσίου, καθώς και με την ντιρεκτίβα περί εργαζομένων αποσπασμένων στο εξωτερικό». Όπως εξήγησε, πρέπει να είναι δυνατή η κρατική στήριξη καίριων βιομηχανιών, η «συγκράτηση της πλημμυρίδας των ιδιωτικοποιήσεων» και η απαγόρευση πρόσληψης φθηνού και ανασφάλιστου προσωπικού.
 
Η θέση αυτή γρήγορα επικρίθηκε από τους υποστηρικτές του Brexit ως «υποκριτική», καθώς επισήμαναν ότι το Εργατικό Κόμμα έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση πως θέλει «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο» με διεκδικήσεις που δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές από την ΕΕ.
 
Τόνισε πολλές φορές, εξάλλου, ότι προτεραιότητα για τον ίδιο πρέπει να είναι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του περιβάλλοντος, ενώ σχολίασε ότι είναι «ντροπή» για την κυβέρνηση που ακόμα δεν έχει κατευνάσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανία για το μέλλον τους.
 
Μιλώντας επί προσωπικού είπε ότι είναι «ευρωσκεπτικιστής» ως προς το κυρίαρχο οικονομικό δόγμα της ελεύθερης αγοράς που «έχει αποτύχει» και το έλλειμμα δημοκρατίας στην ΕΕ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι «αντιευρωπαϊστής».
 
Σε μάλλον ουδέτερο τόνο ώστε να μη δυσαρεστήσει τους πολλούς ψηφοφόρους των Εργατικών που στήριξαν το Brexit ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατέληξε: «Η ΕΕ δεν είναι η ρίζα όλων των προβλημάτων μας και η έξοδός μας από αυτή δε θα λύσει όλα μας τα προβλήματα. Παρομοίως, η ΕΕ δεν είναι η πηγή όλης της διαφώτισης και η έξοδός μας δε συνεπάγεται αναπόφευκτη καταστροφή για τη χώρα μας. Θα υπάρξουν κάποιοι που θα σας πουν ότι το Brexit είναι μία καταστροφή για αυτή τη χώρα και κάποιοι που θα σας πουν ότι το Brexit θα δημιουργήσει μία χώρα της επαγγελίας. Η αλήθεια είναι πιο προσγειωμένη και βρίσκεται στα χέρια μας. Το Brexit θα είναι ό,τι επιτύχουμε μαζί, οι προτεραιότητες και οι επιλογές που κάνουμε στις διαπραγματεύσεις. Η Συντηρητική κυβέρνηση πλήττει τη χώρα μας και οι προτεραιότητές τους για το Brexit δημιουργούν τον κίνδυνο αύξησης της ζημιάς».

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:14

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.