Γ. Λακκοτρύπης: Δεν αλλάζουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν ανατραπεί παρά την αναβολή της γεώτρησης που επέβαλε με τη χρήση βίας η Τουρκία στον στόχο ΣΟΥΠΙΑ.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, τονίζοντας ότι ο προγραμματισμός της Λευκωσίας για τις επόμενες γεωτρήσεις δεν αλλάζει. Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Λακκοτρύπης σημείωσε ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν προκαλούν έκπληξη.
Υπενθύμισε πως από την πρώτη στιγμή η Τουρκία είχε καταβάλει προσπάθεια να εκφοβίσει τις χώρες και τις εταιρείες που εμπλέκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς ωστόσο να επιτύχει τον στόχο της.
Τώρα είπε, προσπαθεί να εκφοβίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, υποδεικνύοντας ωστόσο πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.
Πρόκειται ανέφερε, για μία χώρα που δεν σέβεται τους πολίτες της, πόσο μάλλον τους γείτονες της, προσθέτοντας ωστόσο ότι δυσάρεστη έκπληξη προκάλεσε η στάση των Τουρκοκυπρίων.
Ο κύριος Λακκοτρύπης σημείωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να απαντήσουν εάν δέχονται την τουρκική εκδοχή της ΑΟΖ που περιορίζει την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη στο 30% .
Τόνισε ότι με βάση την τουρκική εκδοχή, το κοίτασμα Αφροδίτη εμπίπτει στην ΑΟΖ του Ισραήλ, το τεμάχιο 10 στην αιγυπτιακή ΑΟΖ και ο στόχος ΣΟΥΠΙΑ στην ΑΟΖ του Λιβάνου.

Διακρατική συμφωνία με Αίγυπτο

Πολύ κοντά στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με την Αίγυπτο που θα καθορίζει το πλαίσιο για τους υποθαλάσσιους αγωγούς Κύπρου - Αιγύπτου, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Λακκοτρύπης σημείωσε ότι η συμφωνία θα τύχει επεξεργασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφερόμενος στο εμπορικό κομμάτι, ο κύριος Λακκοτρύπης αποκάλυψε ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πραγματοποιήσουν επενδύσεις.
Συγκεκριμένα ο κύριος Λακκοτρύπης επισήμανε πως η ανάπτυξη των κοιτασμάτων θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια και η κατασκευή του αγωγού πάνω από ένα δισεκατομμύριο.
Ο Υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε επίσης ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις εντός της ΑΟΖ που θα αφορούν εμβάθυνση της συνεργασίας με τις εμπλεκόμενες εταιρείες με στόχο την περαιτέρω θωράκιση του υφιστάμενου πλαισίου.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:14

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Πληρότητες μέχρι 40% στα ξενοδοχεία της Λεμεσού
14:24
Κρεμλίνο: Η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με την ενδεχόμενη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Αζερμπαϊτζάν
14:20
Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 33χρονο για τη δολοφονία της συζύγου του
14:00
Διαγωνισμός για αγορά υποστηρικτικών υπηρεσιών για τις ανάγκες της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας
13:57
Να δοθεί προτεραιότητα στην υπόθεση θανάτου του Θανάση, λέει ο δικηγόρος της οικογένειας
13:49
Επίσκεψη Προέδρου ΕΤΕΚ στο εργοτάξιο αποκατάστασης διατηρητέων Αρχιεπισκοπής
13:40
Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ο δείκτης τιμών κατασκευαστικών υλικών τον Μάιο
13:19
Ν. Δένδιας: Χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα σαν «όπλο» εναντίον της
13:12
Η ΕΕ ανοίγει τα σύνορα για όλους του ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, την Αλβανία και μια σειρά επιπλέον χώρες
12:56
Αύξηση 78% των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα σε μ ία εβδομάδα στο Ην. Βασίλειο
12:29
Απόσυρση προϊόντος από την αγορά
12:22
Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται στενά για τις ενέργειες της Ρωσίας
12:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand