Αύξηση εισπράξεων για το λιμάνι της Λάρνακας το 2018

Εισπράξεις πέραν των €9,5 εκ. αναμένεται να έχει φέτος το λιμάνι της Λάρνακας, λόγω αύξησης των εργασιών του, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των φορτίων που φτάνουν στο λιμάνι από την Ευρώπη και προορίζονται για εργασίες στις ΑΟΖ Αιγύπτου και Ισραήλ.


 
Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, που συζήτησε τον προϋπολογισμό της ΑΛΚ για το 2018, ο Πρόεδρος της Αρχής Πέτρος Κρασσάς είπε πως το λιμάνι της Λάρνακας αυτή τη στιγμή «δουλεύει» πλήρως, λόγω φορτίων που έρχονται από την Ευρώπη και προορίζονται για τις ΑΟΖ της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Πρόκειται, εξήγησε, για φορτία μηχανημάτων και εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για υποστηρικτικές εργασίες στις δύο ΑΟΖ και για το λόγο αυτό είναι μεγάλες οι ανάγκες. «Μέχρι που υπάρχουν φορτία που δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
«Είχαμε πληροφορίες από προηγουμένως ότι τα επόμενα χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο θα ξοδευτούν €4-5 δις σε υποστηρικτικές εργασίες για τους υδρογονάνθρακες και αυτό ξεκίνησε να φαίνεται τώρα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι υπάρχει έλλειψη λιμανιών και ότι ανάλογα φορτία πηγαίνουν και στη Λεμεσό. Συμπλήρωσε ότι το λιμάνι της Λάρνακας όπως δουλεύει σήμερα έχει μειώσει και τις τιμές της Λεμεσού, αφού οι ιδιώτες στο λιμάνι Λεμεσού αναγκάζονται να συμβαδίζουν με τις «ταρίφες» που επιβάλλει η Αρχή Λιμένων στη Λάρνακα.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αρχής Λιμένων, το λιμάνι της Λάρνακας το 2017 έχει εισπράξει περίπου €7 εκ. από €5 εκ. το 2016. «Και βεβαίως αυτές οι μεγάλες δουλειές ξεκίνησαν τέλος του 2017 και υπολογίζουμε ότι φέτος θα ξεπεράσουμε τα €9,5 εκ», είπε.
 
Ο κ. Κρασσάς είπε ότι περί τα μέσα του Μαρτίου, και συγκεκριμένα στις 16 του μηνός, αναμένεται να έχει στα χέρια του το Υπουργείο Μεταφορών τις τελικές προτάσεις των επενδυτών για το λιμάνι της Λάρνακας. Θα ακολουθήσουν οι διαβουλεύσεις και η παράδοση του λιμανιού σε ιδιώτη ανάδοχο προγραμματίζεται να γίνει στο τέλος του 2019, σημείωσε.
 
Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το προσωπικό και χρειάζεται να πληρωθούν αρκετές θέσεις, ενώ παρέδωσε στην Επιτροπή λίστα με ανέργους που προσλήφθηκαν πέρσι.
 
Εισπράξεις €48,3 εκ. για λιμάνι Λεμεσού
 -------------------------------------------------------
Όπως αναφέρθηκε στους Βουλευτές, από τους ανάδοχους του λιμανιού της Λεμεσού, η Αρχή Λιμένων έχει εισπράξει μέχρις στιγμής €48.318.591 εκ των οποίων τα €10 εκ. ήταν η προκαταβολή του 2016, περίπου €36,6 εκ. για τους έντεκα μήνες του 2017 και €1,7 εκ για το 2018.
 
Ο Πέτρος Κρασσάς είπε στους Βουλευτές ότι ένα χρόνο μετά την εμπορικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού πάρα πολλά προβλήματα έχουν λυθεί και το λιμάνι εργάζεται αρκετά καλά, ενώ κάποια προβλήματα που υπάρχουν αφορούν τους ιδιώτες.
 
Λιμάνι στο Βασιλικό
--------------------------
Ο κ. Κρασσάς είπε ακόμα ότι μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κατασκευή του λιμανιού του Βασιλικού, η ΑΛΚ προχώρησε την προηγούμενη βδομάδα στην κατακύρωση προσφορών για την ετοιμασία σχεδίου και μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσουν με το θέμα της χρηματοδότησης, που θα γίνει με ίδια μέσα, βάσει της απόφασης του Υπουργικού.
 
Ελλειμματικός προϋπολογισμός
---------------------------------------------
Ο προϋπολογισμός της ΑΛΚ προνοεί έσοδα ύψους €30.406.000, ενώ οι αντίστοιχες συνολικές δαπάνες ανέρχονται σε €35.736.663, με αποτέλεσμα να προκύπτει έλλειμμα για το 2018 ύψους €5.330.663.
 
Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, ο προϋπολογισμός της ΑΛΚ περιλαμβάνει 18 νέες θέσεις που αντανακλούν το νέο ρόλο της Αρχής ως ρυθμιστή μετά την εμπορικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού, και καταργεί 196.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΜΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:13

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.