Αύξηση εισπράξεων για το λιμάνι της Λάρνακας το 2018

Εισπράξεις πέραν των €9,5 εκ. αναμένεται να έχει φέτος το λιμάνι της Λάρνακας, λόγω αύξησης των εργασιών του, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των φορτίων που φτάνουν στο λιμάνι από την Ευρώπη και προορίζονται για εργασίες στις ΑΟΖ Αιγύπτου και Ισραήλ.


 
Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, που συζήτησε τον προϋπολογισμό της ΑΛΚ για το 2018, ο Πρόεδρος της Αρχής Πέτρος Κρασσάς είπε πως το λιμάνι της Λάρνακας αυτή τη στιγμή «δουλεύει» πλήρως, λόγω φορτίων που έρχονται από την Ευρώπη και προορίζονται για τις ΑΟΖ της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Πρόκειται, εξήγησε, για φορτία μηχανημάτων και εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για υποστηρικτικές εργασίες στις δύο ΑΟΖ και για το λόγο αυτό είναι μεγάλες οι ανάγκες. «Μέχρι που υπάρχουν φορτία που δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
«Είχαμε πληροφορίες από προηγουμένως ότι τα επόμενα χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο θα ξοδευτούν €4-5 δις σε υποστηρικτικές εργασίες για τους υδρογονάνθρακες και αυτό ξεκίνησε να φαίνεται τώρα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι υπάρχει έλλειψη λιμανιών και ότι ανάλογα φορτία πηγαίνουν και στη Λεμεσό. Συμπλήρωσε ότι το λιμάνι της Λάρνακας όπως δουλεύει σήμερα έχει μειώσει και τις τιμές της Λεμεσού, αφού οι ιδιώτες στο λιμάνι Λεμεσού αναγκάζονται να συμβαδίζουν με τις «ταρίφες» που επιβάλλει η Αρχή Λιμένων στη Λάρνακα.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αρχής Λιμένων, το λιμάνι της Λάρνακας το 2017 έχει εισπράξει περίπου €7 εκ. από €5 εκ. το 2016. «Και βεβαίως αυτές οι μεγάλες δουλειές ξεκίνησαν τέλος του 2017 και υπολογίζουμε ότι φέτος θα ξεπεράσουμε τα €9,5 εκ», είπε.
 
Ο κ. Κρασσάς είπε ότι περί τα μέσα του Μαρτίου, και συγκεκριμένα στις 16 του μηνός, αναμένεται να έχει στα χέρια του το Υπουργείο Μεταφορών τις τελικές προτάσεις των επενδυτών για το λιμάνι της Λάρνακας. Θα ακολουθήσουν οι διαβουλεύσεις και η παράδοση του λιμανιού σε ιδιώτη ανάδοχο προγραμματίζεται να γίνει στο τέλος του 2019, σημείωσε.
 
Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το προσωπικό και χρειάζεται να πληρωθούν αρκετές θέσεις, ενώ παρέδωσε στην Επιτροπή λίστα με ανέργους που προσλήφθηκαν πέρσι.
 
Εισπράξεις €48,3 εκ. για λιμάνι Λεμεσού
 -------------------------------------------------------
Όπως αναφέρθηκε στους Βουλευτές, από τους ανάδοχους του λιμανιού της Λεμεσού, η Αρχή Λιμένων έχει εισπράξει μέχρις στιγμής €48.318.591 εκ των οποίων τα €10 εκ. ήταν η προκαταβολή του 2016, περίπου €36,6 εκ. για τους έντεκα μήνες του 2017 και €1,7 εκ για το 2018.
 
Ο Πέτρος Κρασσάς είπε στους Βουλευτές ότι ένα χρόνο μετά την εμπορικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού πάρα πολλά προβλήματα έχουν λυθεί και το λιμάνι εργάζεται αρκετά καλά, ενώ κάποια προβλήματα που υπάρχουν αφορούν τους ιδιώτες.
 
Λιμάνι στο Βασιλικό
--------------------------
Ο κ. Κρασσάς είπε ακόμα ότι μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κατασκευή του λιμανιού του Βασιλικού, η ΑΛΚ προχώρησε την προηγούμενη βδομάδα στην κατακύρωση προσφορών για την ετοιμασία σχεδίου και μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσουν με το θέμα της χρηματοδότησης, που θα γίνει με ίδια μέσα, βάσει της απόφασης του Υπουργικού.
 
Ελλειμματικός προϋπολογισμός
---------------------------------------------
Ο προϋπολογισμός της ΑΛΚ προνοεί έσοδα ύψους €30.406.000, ενώ οι αντίστοιχες συνολικές δαπάνες ανέρχονται σε €35.736.663, με αποτέλεσμα να προκύπτει έλλειμμα για το 2018 ύψους €5.330.663.
 
Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, ο προϋπολογισμός της ΑΛΚ περιλαμβάνει 18 νέες θέσεις που αντανακλούν το νέο ρόλο της Αρχής ως ρυθμιστή μετά την εμπορικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού, και καταργεί 196.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΜΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:13

Τελευταιες Ειδησεις

14 Ιουνίου
Μπάιντεν προς Ερντογάν: Η λύση των δύο κρατών δεν είναι καν στο τραπέζι-Αρνητική εξέλιξη το θέμα των Βαρωσίων
21:37
Ο ΠΟΥ χαιρέτισε τη δέσμευση της G7 για τα εμβόλια, όμως είπε πως χρειάζονται περισσότερα γρήγορα
21:15
Λάσετ: Η πανδημία κατέστησε σαφές ότι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι πιο σημαντική από ποτέ
20:46
Ένας θάνατος και 57 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:30
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Οι 30 σύμμαχοι δεσμεύονται σε ενίσχυση της άμυνας της ευρωατλαντικής περιοχής, έναντι όλων των απειλών
20:03
Περιφέρεια Νάπολης: Δεν θα χορηγήσουμε εμβόλιο Pfizer σε όσους πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση με Astrazeneca
19:54
Μέρκελ: Η Συμμαχία πρέπει να βρει «τη σωστή ισορροπία» απέναντι στην Κίνα
19:12
Xωρίς μάσκα υπάρχει ο κίνδυνος της επανεμφάνισης της πανδημίας, σύμφωνα με επιστήμονες
18:42
Και για το Kυπριακό μίλησαν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ Μέρκελ - Ερντογάν
18:07
Κορονοϊός- Eλλάδα: 472 νέα κρούσματα - 18 θάνατοι - 353 διασωληνωμένοι
18:02
Η Γεωργία περιμένει την απόφαση του ΝΑΤΟ για την ένταξή της στην συμμαχία
17:26
Υπ.Γεωργίας:Αποδεκτές από Διοικητικό Δικαστήριο προσφυγές για το χαλλούμι, διορθώνεται το τυπικό λάθος
17:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand