Ανάπτυξη 2,4% για το 2018 προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος

Αύξηση του ΑΕΠ σε 2,4% προβλέπει για το 2018, η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την Έκθεση του Διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα, που κατατέθηκε σήμερα στην ελληνική Βουλή και δόθηκε στη δημοσιότητα.



Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, σηματοδοτεί το τέλος μιας μακράς περιόδου οικονομικής προσαρμογής και «μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποδειχθεί αφετηρία ταχείας και διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι οι ευοίωνες προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι θα αντιμετωπιστούν οι υφιστάμενες εκκρεμότητες, ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην τρίτη αξιολόγηση και ότι η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής θα ολοκληρωθεί ομαλά και βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, χωρίς καθυστερήσεις και παλινδρομήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι, μετά από μια μακρόχρονη και εξαιρετικά επώδυνη οικονομική προσαρμογή, εμπεδώνεται στην ελληνική οικονομία μια αναπτυξιακή δυναμική. «Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,6% το 2017 και προβλέπεται να ενισχυθεί σε 2,4% και 2,5% το 2018 και το 2019 αντίστοιχα», όπως σημειώνεται.

Παράγοντες ώθησης της ανάπτυξης, κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, θα είναι η ισχυρή ανοδική πορεία του τουρισμού, η μεγάλη ενίσχυση της μεταποιητικής παραγωγής, που αντανακλά τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων και προεξοφλεί την αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων, η αύξηση των εξαγωγών, και τέλος η ευνοϊκή διεθνής οικονομική συγκυρία.

Όπως επισημαίνει στην έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, «σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, προκύπτει ότι η λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 δεν συνεπάγεται αποδέσμευση της χώρας από υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών της. Αυτό που αλλάζει είναι η μορφή του πλαισίου εποπτείας της χώρας, το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται στους γενικούς όρους και κανονισμούς εποπτείας που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΑΑΡ)
 

Τελευταιες Ειδησεις

08 Μαρτίου
Καμπανάκι από τους γονείς μέσης για την σχολική χρονιά (Βίντεο)
10:20
Καραμπόλα οκτώ αυτοκινήτων στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου
09:52
Άρχισε η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στο Βιετνάμ, η εικόνα διεθνώς
09:42
Είναι η στιγμή να οικοδομήσουμε μέλλον ισότητας, το μήνυμα Γκουτέρες για 8η Μαρτίου
09:10
Μιχαηλίδου:"Οι αρνητές πρέπει να καταλάβουν ότι δικαίωμα στην Υγεία έχουν όλοι"
08:54
Ιταλία: «Μέσα στο καλοκαίρι θα εμβολιαστούν όλοι», λέει η κυβέρνηση
08:42
Με αρνητικό rapid test στο χέρι οι μαθητές
08:18
Οι γυναίκες πρωταγωνιστούν στη μάχη κατά της Covid-19- Τι λένε 8 γυναίκες γιατροί
08:15
Καταγγελίες 199 πολιτών και 2 ιδιοκτητών υποστατικών για παραβίαση μέτρων κατά COVID-19
08:02
Συρματόπλεγμα στην περιοχή Αστρομερίτη για αντιμετώπιση των διακινητών μεταναστών
07:46
Επίσκεψη του Ν. Δένδια στην Αίγυπτο και την Κύπρο
07:28
Ισπανία: Πάνω από 100 μετανάστες διασώθηκαν στα ανοικτά των Καναρίων νήσων
07:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand