Ανάπτυξη 2,4% για το 2018 προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος

Αύξηση του ΑΕΠ σε 2,4% προβλέπει για το 2018, η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την Έκθεση του Διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα, που κατατέθηκε σήμερα στην ελληνική Βουλή και δόθηκε στη δημοσιότητα.Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, σηματοδοτεί το τέλος μιας μακράς περιόδου οικονομικής προσαρμογής και «μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποδειχθεί αφετηρία ταχείας και διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι οι ευοίωνες προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι θα αντιμετωπιστούν οι υφιστάμενες εκκρεμότητες, ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην τρίτη αξιολόγηση και ότι η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής θα ολοκληρωθεί ομαλά και βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, χωρίς καθυστερήσεις και παλινδρομήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι, μετά από μια μακρόχρονη και εξαιρετικά επώδυνη οικονομική προσαρμογή, εμπεδώνεται στην ελληνική οικονομία μια αναπτυξιακή δυναμική. «Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,6% το 2017 και προβλέπεται να ενισχυθεί σε 2,4% και 2,5% το 2018 και το 2019 αντίστοιχα», όπως σημειώνεται.

Παράγοντες ώθησης της ανάπτυξης, κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, θα είναι η ισχυρή ανοδική πορεία του τουρισμού, η μεγάλη ενίσχυση της μεταποιητικής παραγωγής, που αντανακλά τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων και προεξοφλεί την αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων, η αύξηση των εξαγωγών, και τέλος η ευνοϊκή διεθνής οικονομική συγκυρία.

Όπως επισημαίνει στην έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, «σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, προκύπτει ότι η λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 δεν συνεπάγεται αποδέσμευση της χώρας από υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών της. Αυτό που αλλάζει είναι η μορφή του πλαισίου εποπτείας της χώρας, το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται στους γενικούς όρους και κανονισμούς εποπτείας που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΑΑΡ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:13

Τελευταιες Ειδησεις

14 Ιουνίου
Μπάιντεν προς Ερντογάν: Η λύση των δύο κρατών δεν είναι καν στο τραπέζι-Αρνητική εξέλιξη το θέμα των Βαρωσίων
21:37
Ο ΠΟΥ χαιρέτισε τη δέσμευση της G7 για τα εμβόλια, όμως είπε πως χρειάζονται περισσότερα γρήγορα
21:15
Λάσετ: Η πανδημία κατέστησε σαφές ότι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι πιο σημαντική από ποτέ
20:46
Ένας θάνατος και 57 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:30
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Οι 30 σύμμαχοι δεσμεύονται σε ενίσχυση της άμυνας της ευρωατλαντικής περιοχής, έναντι όλων των απειλών
20:03
Περιφέρεια Νάπολης: Δεν θα χορηγήσουμε εμβόλιο Pfizer σε όσους πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση με Astrazeneca
19:54
Μέρκελ: Η Συμμαχία πρέπει να βρει «τη σωστή ισορροπία» απέναντι στην Κίνα
19:12
Xωρίς μάσκα υπάρχει ο κίνδυνος της επανεμφάνισης της πανδημίας, σύμφωνα με επιστήμονες
18:42
Και για το Kυπριακό μίλησαν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ Μέρκελ - Ερντογάν
18:07
Κορονοϊός- Eλλάδα: 472 νέα κρούσματα - 18 θάνατοι - 353 διασωληνωμένοι
18:02
Η Γεωργία περιμένει την απόφαση του ΝΑΤΟ για την ένταξή της στην συμμαχία
17:26
Υπ.Γεωργίας:Αποδεκτές από Διοικητικό Δικαστήριο προσφυγές για το χαλλούμι, διορθώνεται το τυπικό λάθος
17:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand