Συντονισμένες κινήσεις προς ΕΕ και εταίρους από ΠτΔ για ΑΟΖ

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει υποστηρικτική τοποθέτηση για τις τουρκικές παρεμβάσεις την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, μετά από συνάντηση συντονισμού που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, αναφέρει ελληνική κυβερνητική πηγή στο ΚΥΠΕ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συνάντηση που κράτησε λίγο παραπάνω από μία ώρα, έγινε σε καλό κλίμα και επετεύχθη συντονισμός σε σχέση τα επιχειρήματα που θα παρουσιάσει η πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρο, τόσο στο ίδιο το Άτυπο Συμβούλιο, όσο και στις διμερείς συναντήσεις.

Όπως άλλωστε ανακοινώθηκε, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσουν και σε διμερές επίπεδο τους ομολόγους τους. Θα έχουν μάλιστα και μία από κοινού συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζεντιλόνι, ενώ επιπλέον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, θα ενημερώσει ξεχωριστά και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι  να ωθήσει την ΕΕ να πάρει θέση ξανά και με ξεκάθαρο τρόπο για το ζήτημα των τουρκικών παρεμβάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε αυτό το πλαίσιο ικανοποιητική θα θεωρηθεί μια καταληκτική τοποθέτηση του Προέδρου Τουσκ για το θέμα, στο ύφος και το πνεύμα τόσο των παλαιότερων του τοποθετήσεων, όσο και στο πνεύμα της δήλωσης Γιούνκερ περί αντίθεσης με τις τουρκικές ενέργειες. Εξάλλου η ΕΕ έχει ένα ευρύ πεδίο εργαλείων πίεσης προς την Άγκυρα "στο δρόμο προς τη Βάρνα", όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, έτερος κοινοτικός διπλωμάτης.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:24

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Σολτς: Τα δημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιοχές είναι απάτη
07:57
Κασουλίδης: Το ενδεχόμενο σύρραξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι το τελευταίο πιθανό σενάριο, αλλά δεν πρέπει να αποκλείεται
07:55
Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες προκάλεσε στην Κούβα ο κυκλώνας Ιαν
06:36
Βαριά ήττα της Εθνικής Κύπρου από το Κόσοβο
06:28
Προσήλωση Βρετανίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών
06:26
Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας με βασικά θέματα συζήτησης, τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στο κυπριακό
06:24
Δένδιας: H Ελλάδα είναι ανοικτή για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου
06:23
ΓΓ ΝΑΤΟ: Απαράδεχτη η οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από ΗΠΑ
06:21
Μεγάλες ζημιές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του αγωγού Nord Stream της Ρωσίας στη βαλτική θάλασσα
06:18
Νέο πακέτο όπλων και πυρομαχικών αξίας 1,1 δις δολαρίων από ΗΠΑ
06:15
Συντριπτικά ποσοστά στα δημοψηφίσματα  υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσική Ομοσπονδία
06:10
Τμήμα μετεωρολογίας - 1ο δελτίο καιρού
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand