Συντονισμένες κινήσεις προς ΕΕ και εταίρους από ΠτΔ για ΑΟΖ

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει υποστηρικτική τοποθέτηση για τις τουρκικές παρεμβάσεις την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, μετά από συνάντηση συντονισμού που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, αναφέρει ελληνική κυβερνητική πηγή στο ΚΥΠΕ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συνάντηση που κράτησε λίγο παραπάνω από μία ώρα, έγινε σε καλό κλίμα και επετεύχθη συντονισμός σε σχέση τα επιχειρήματα που θα παρουσιάσει η πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρο, τόσο στο ίδιο το Άτυπο Συμβούλιο, όσο και στις διμερείς συναντήσεις.

Όπως άλλωστε ανακοινώθηκε, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσουν και σε διμερές επίπεδο τους ομολόγους τους. Θα έχουν μάλιστα και μία από κοινού συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζεντιλόνι, ενώ επιπλέον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, θα ενημερώσει ξεχωριστά και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι  να ωθήσει την ΕΕ να πάρει θέση ξανά και με ξεκάθαρο τρόπο για το ζήτημα των τουρκικών παρεμβάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε αυτό το πλαίσιο ικανοποιητική θα θεωρηθεί μια καταληκτική τοποθέτηση του Προέδρου Τουσκ για το θέμα, στο ύφος και το πνεύμα τόσο των παλαιότερων του τοποθετήσεων, όσο και στο πνεύμα της δήλωσης Γιούνκερ περί αντίθεσης με τις τουρκικές ενέργειες. Εξάλλου η ΕΕ έχει ένα ευρύ πεδίο εργαλείων πίεσης προς την Άγκυρα "στο δρόμο προς τη Βάρνα", όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, έτερος κοινοτικός διπλωμάτης.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:24

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Xρηματοδότηση ύψους €65,5 εκ. από Τράπεζα Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης για ανέγερση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
15:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand