Επείγουσα η ψήφιση του νόμου για την εταιρεία αεροναυτιλίας

Δεν σηκώνει άλλη καθυστέρηση στην ψήφιση της νομοθεσίας για τη μεταβίβαση της παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας σε κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου δήλωσε ο αποχωρών Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, μετά τη συζήτηση του αναθεωρημένου κειμένου του νομοσχεδίου από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.


 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών Γιώργος Προκοπίου μετά τη μακρά συνεδρία της Επιτροπής, είπε πως η Επιτροπή θα αποφασίσει ως πρέπει και πως δόθηκε ένας μήνας στα εμπλεκόμενα μέρη, συνδικαλιστικές οργανώσεις και Νομική Υπηρεσία να βρουν συνταγματικά αποδεκτή λύση στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
 
Η καθυστέρηση τόνισε ο κ. Δημητριάδης παραβλάπτει κυρίως την εθνική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, παράμετρο που πρέπει να προσμετρήσουν τόσο η Βουλή όσο και οι εργαζόμενοι στην Πολιτική Αεροπορία.
 
«Θεωρώ ότι έχουμε καθυστερήσει σημαντικά στην ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου», είπε ο Υπουργός Μεταφορών, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις από τη Νομική Υπηρεσία», αλλά επεσήμανε «στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει σημασία είναι να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο συμφέρον είναι να προχωρήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο και άμεσα η σύσταση της κρατικής εταιρείας».
 
Λέω ότι δεν σηκώνει άλλη καθυστέρηση, καθώς οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση θα ζημιώσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τόσο η Επιτροπή της Βουλής και η Βουλή, όσο και οι εργαζόμενοι».
 
Ερωτηθείς πώς αποτιμάται η ζημιά στα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Μεταφορών, παρατήρησε ότι «αποτελεί γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουμε προβλήματα με τον τρόπο που εργαζόμαστε σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας στον εναέριο μας χώρο».
 
«Και επειδή έχουμε προβλήματα δημιουργούνται και πολιτικά θέματα», διευκρίνισε περαιτέρω.
 
Ερωτηθείς εάν υπάρχει οικονομικό κόστος, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι αυτό σχετίζεται με τις εταιρείες που χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας και κάνει κάποιες από αυτές να μην θέλουν να τον χρησιμοποιούν.
 
Υπάρχουν και άλλες συνέπειες, είπε, αναφέροντας ότι το γεγονός ότι αυξάνονται τα κόστη, επηρεάζει εταιρείες που πετούν προς ή από το Ισραήλ, δημιουργεί και θέματα με φίλες χώρες όπως το Ισραήλ, είπε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως δεν αποτελεί θέμα εσόδων, αλλά περισσότερο συνιστά θέμα σωστής διαχείρισης μιας ευθύνης, η οποία έχει να κάνει με την εθνική μας υπόσταση.

Σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, ο Υπουργός Μεταφορών εξήγησε ότι με τη σύσταση της Κρατικής Εταιρείας θα μπορεί να προσλαμβάνεται κόσμος πιο εύκολα, καθώς δεν θα πηγαίνει μέσω των διαδικασιών του Δημοσίου και ταυτόχρονα θα αλλάξει και ο τρόπος που εργάζονται οι υπάλληλοι και θα γίνει πολύ πιο αποτελεσματικός.
 
Εξήγησε επίσης ότι οι υφιστάμενοι υπάλληλοι θέλουν να διασφαλιστεί η εργοδότηση τους  για να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία.
 
Κάποιες πρόνοιες που θέλουν να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο κρίνονται από τη Νομική Υπηρεσία ως μη συνάδουσες με το νόμο και τη συνταγματική τάξη, συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς αναφορικά με τη διαδοχή του στο Υπουργείο από την Βασιλική Αναστασιάδου, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι είχε ήδη δύο συναντήσεις με τη Διευθύντρια της Βουλής, προσθέτοντας πως δεν έχει αμφιβολία για την επιτυχή θήτευση της στο Υπουργείο, καθώς είναι ικανότατη επαγγελματίας και έχει αποκομίσει την καλύτερη εντύπωση για αυτήν.
 
Δήλωσε επίσης στη διάθεση για κάθε βοήθεια και υποστήριξη.
 
Ο κ. Δημητριάδης, ευχαρίστησε για την τετράχρονη συνεργασία, τον Πρόεδρο της Βουλής, την Γενική Διευθύντρια Βασιλική Αναστασιάδου και διάδοχο του στο Υπουργείο και τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών αφού ανέφερε ότι κατά τη μαραθώνια συνεδρία της Επιτροπής, συζητήθηκε το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της από το 2016,για 4η φορά και διαπιστώνει ότι τα αιτήματα των υπαλλήλων της Πολιτικής Αεροπορίας και των υπαλλήλων της CYTA συνεχίζουν να υφίστανται και ότι συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΑΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:24

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Σύλληψη 38χρονου στη Λευκωσία, πιστόλι με σιγαστήρα ανάμεσα στα τεκμήρια που εντόπισε η Αστυνομία
19:14
Αδιάφορο για τις αγορές ομολόγων το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία
18:57
Στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας οι καταθέσεις τον Αύγουστο, σε νέο ιστορικό χαμηλό τα δάνεια
18:48
Πρωθυπουργός Ισραήλ: Το Ιράν «πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές»
18:18
Eκπαίδευση αστυνομικών ανακριτών από ΝΥ για εντάλματα σύλληψης/έρευνας
17:54
Τα καύσιμα επαρκούν, διαβεβαιώνει η βρετανική κυβέρνηση
17:33
Ποινή φυλάκισης 4,5 χρόνων σε 57χρονη για κλοπή 102 χιλιάδων ευρώ
17:07
Η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είπε ο Ν. Δένδιας
16:46
Υποχώρηση παρουσίασε τον Σεπτέμβριο 2021 το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο, λόγω τομέα υπηρεσιών
16:35
Τρίωρη στάση εργασίας ανακοινώνουν οι γιατροί του δημοσίου την Τετάρτη το πρωί
16:30
Δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις της Υπ. Εργασίας για τα ειδικά σχέδια Σεπτεμβρίου
16:27
Βλ. Πούτιν: Ο κύριος εχθρός της Ρωσίας είναι η φτώχεια
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand