Στις Βρυξέλλες όπου θα συζητηθούν οι τουρκικές προκλήσεις ο ΠτΔ

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται το επόμενο διήμερο το σκηνικό των διπλωματικών προσπαθειών της Λευκωσίας για τερματισμό των Τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχώρησε τα ξημερώματα για την έδρα της Ευρωπαικής Ένωσης και αύριο θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τις συνεχιζόμενες Τουρκικές παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, με την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει τα δεδομένα ενώπιον του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην ατζέντα του οποίου βρίσκεται η κρίση στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται η συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς η τελική απόφαση για τα επόμενα βήματα βρίσκεται σε Ρώμη και ΕΝΙ, αν εξαντληθούν οι διπλωματικές προσπάθειες.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει επίσης διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, το Γάλλο ομόλογο του και σε Ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, Ντόναλντ Τούσκ και Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Η Λευκωσία έχει ήδη προβεί σε σχετικά διαβήματα στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε την Τρίτη επιστολή και στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.


Καθηλωμένο το Γεωτρύπανο

Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ παραμένει καθηλωμένο εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες από Τουρκικά πολεμικά σκάφη με το πρόσχημα της στρατιωτικής άσκησης σε περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ. Η Άγκυρα έχει ανανεώσει την προειδοποίηση προς ναυτιλομένους, Navtex, μέχρι τις 10 Μαρτίου και απείλησε ότι εντός Μαρτίου θα φέρει και το δικό της γεωτρύπανο στην περιοχή. Στο μεταξύ, τέλη του μηνός φθάνουν δύο εξειδικευμένα ερευνητικά σκάφη της Αμερικανικής εταιρείας Exxon-Mobil που μεταφέρουν  υποβρύχια ρομπότ τα οποία θα διεξάγουν υποθαλάσσιες έρευνες. Στόχος να καθοριστούν τα ακριβή σημεία των δύο γεωτρήσεων που θα αρχίσουν  μετά το καλοκαίρι. Τα πλοία έρχονται με βάση συγκεκριμένο προγραμματισμό.

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Τσιντάς

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:26

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.