Κασουλίδης: Θέλουν τους όρους του διαζυγίου πριν το γάμο

Αποκαλυπτικός ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης στην εκπομπή "Πρώτη Ενημέρωση" για την κρίση στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Είπε ότι οι Αμερικανοί μας είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι δεν μπορούν να εξασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία, εξαιτίας των όχι και τόσο καλών σχέσεων τους με την Άγκυρα.
Ο κύριος Κασουλίδης εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι σύντομα Βρετανοί και άλλοι θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν και να πιέσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να υποχωρήσει από τον ενεργειακό της σχεδιασμό.
Σε ότι αφορά τις αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων να καταστούν συμβαλλόμενο μέρος στους ενεργειακούς σχεδιασμούς, ο κύριος Κασουλίδης τόνισε, ότι εδώ και καιρό επιδιώκουν μαζί με την Άγκυρα, να συζητήσουν τους όρους του διαζυγίου πριν από το γάμο. Κάτι τέτοιο, σημείωσε, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό, όπως δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό και το πάγωμα των ενεργειακών σχεδιασμών.
Ο Ιωάννης Κασουλίδης, τόνισε, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να περιορίσει το πρόβλημα στο τεμάχιο "τρία" της κυπριακής ΑΟΖ και να επιμείνει στη θέση ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα πρέπει συνεχιστούν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Για τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να επιδιώκει ακύρωση της συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας στη Βάρνα, ο κύριος Κασουλίδης προειδοποίησε ότι τα συμφέροντα είναι τεράστια και πολύ δύσκολα θα γίνει αποδεκτό ένα τέτοιο αίτημα.
Η Τουρκία, είπε ο κύριος Κασουλίδης, επέλεξε να κινηθεί στο οικόπεδο τρία αυτή τη στιγμή για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον εξαιτίας των γεωστρατηγικών εξελίξεων στην περιοχή και του γεγονότος ότι κανείς δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα. Και δεύτερον, γιατί η Ενι, όπως ανέφερε, είναι ο αδύναμος κρίκος εξαιτίας της περιορισμένης ισχύος της Ιταλικής Κυβέρνησης.

Ισχυρισμοί Οζερσάι

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών κατά πόσον ο Κουτρέτ Οζερσάι είχε συνάντηση με στελέχη της ΕΝΙ στη Ρώμη αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Ο πρέσβης της Κύπρου στην Ιταλική πρωτεύουσα, τόνισε ο κύριος Κασουλίδης, δεν έχει τέτοια πληροφόρηση αλλά και οι υπηρεσίες της δημοκρατίας δεν έχουν επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμα ότι στις δηλώσεις του ο κύριος Οζερσάι μιλάει για επαφές με αξιωματούχους, χωρίς να διευκρινίζει συγκεκριμένα.

Η ΕΝΙ διαψεύδει τον Οζερσάι

Η ιταλική εταιρεία διέψευσε όλες τις πληροφορίες περί συνάντησης ηγετικών στελεχών της εταιρείας με τον Οζερσάι.
Προέβη σε σχετικές διαβεβαιώσεις προς στη Λευκωσία, μέσω της πρεσβείας στη Ρώμη.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στην εκπομπή "Πρώτη Ενημέρωση", ανέφερε πως δεν μπορεί να σχολιάσει κάτι το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Σύνταξη: Σταυριανή Κωνσταντίνου, Ρολάνδος Σκέττος

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:25

Τελευταιες Ειδησεις

03 Δεκεμβρίου
Βέλγιο: Δύο κρυολογημένοι ιπποπόταμοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό
21:37
Κυριακίδου: Χρειαζόμαστε περισσότερη ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου των γυναικών
21:22
ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του τουρκικού ΥΠΕΞ για την αδειοδότηση του τεμαχίου 5
20:54
Δεύτερη ημέρα με πάνω από 50 χιλιάδες κρούσματα Covid στο Ην. Βασίλειο - Αυξάνονται τα κρούσματα της Όμικρον
20:36
Ένας θάνατος και 594 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:22
Ξεπέρασαν το €1 δις τα έσοδα από τον τουρισμό το ενιάμηνο
20:13
Στη δημοσιότητα το διάταγμα του Υπουργού Υγείας για τα νέα μέτρα
19:59
Ο Μπάιντεν κρυολόγησε αλλά διαβεβαιώνει ότι είναι καλά
19:36
Βέλγιο: Δεν θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19
19:17
Συνέχισε την ανοδική του πορεία ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
18:46
Ελλάδα: Η τρίτη δόση θα δίνεται 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις
18:28
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αποχαιρετιστήρια τελετή του Πάπα Φραγκίσκου
18:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand