Ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Ευρ. Κοιν. Εβδομάδας

Ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, της Διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2018 και της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι Διασκέψεις συνδιοργανώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και την τρέχουσα εξάμηνη Βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στις Διασκέψεις, συμμετείχε αντιπροσωπία της Βουλής, αποτελούμενη από τους βουλευτές  Στέφανο Στεφάνου, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Ελένη Σταύρου, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και τον Ηλία Μυριάνθους, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), ο κ. Μυριάνθους τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης νέων προσεγγίσεων στη διαμόρφωση του νέου ΠΔΠ, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κρίσεων που ταλανίζουν την Ευρώπη.

Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη διασφάλισης της απρόσκοπτης συνέχισης της παροχής βοήθειας προς τα πληγέντα κράτη μέλη της ΕΕ μέσω του προϋπολογισμού της Ένωσης, συμφωνώντας, παράλληλα, με τη θέση που εκφράστηκε επί του θέματος από τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους κ. Günther H. Oettinger.

Περαιτέρω, ο κ. Μυριάνθους υπογράμμισε την ανάγκη ενσωμάτωσης και ενίσχυσης της αρχής της αλληλεγγύης στο νέο ΠΔΠ, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των σχεδιασμών για τη διαμόρφωση της νέα Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) και της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2020, συμβάλλοντας κατά αυτό τον τρόπο στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων.

Επεσήμανε, δε, ότι στο νέο ΠΔΠ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πώς προστατεύονται αποτελεσματικά τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα και πώς διασφαλίζονται τα ευρωπαϊκά ενεργειακά αποθέματα όπως αυτά που έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να αποτραπούν κάποιες χώρες από το να ενεργούν αντίθετα προς τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η ΕΕ, στο πλαίσιο του ΠΔΠ, θα πρέπει να στηρίξει αποτελεσματικά επενδύσεις για την εκμετάλλευση των δικών της ενεργειακών αποθεμάτων.

Στη συνέχεια, ο Κύπριος βουλευτής έκανε μνεία στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν η ΚΓΠ και η Πολιτική Συνοχής στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και στη μείωση των ανισοτήτων ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ένωσης. Συνεπώς, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές αυτές θα παραμείνουν υψηλά στις προτεραιότητες του νέου ΠΔΠ και ότι θα διατηρηθεί το μερίδιο του ΠΔΠ που επενδύεται σε αυτές, είπε ο κ. Μυριάνθους.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ για το μηχανισμό κατανομής της μελλοντικής πολιτικής συνοχής, σημείωσε ότι θα πρέπει να καθοριστούν συγκεκριμένα κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τις εθνικές και περιφερειακές ιδιαιτερότητες, ιδιαίτερα όσον αφορά στις απομονωμένες νησιωτικές περιοχές.

Πηγή: (ΚΥΠΕ-ΓΤΠ/ΕΛΑ/ΜΑΝ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:26

Τελευταιες Ειδησεις

08 Δεκεμβρίου
Κίνημα Οικολόγων:Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
09:17
Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Χιόνισε στο Τρόοδος
09:13
Ευαγόρας Ταμπούρης: Περισσότερα από 157 χιλιάδες άτομα έχουν ήδη λάβει και την τρίτη δόση
09:01
Χαμηλή ορατότητα και συσσώρευση νερού στους αυτοκινητοδρόμους λόγω βροχόπτωσης
08:27
Επαφή κρούσματος ο Γκουτέρες. Θα τεθεί σε απομόνωση για μερικές ημέρες
07:14
Aστυνομία: Συνέλαβε   41χρονο κάτοικο Λευκωσίας για το Κορωνοπάρτι της Ίννειας
07:09
Εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο στην συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στο Σότσι
06:45
ΗΠΑ : Η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει σχέδιο νόμου για την αύξηση του ορίου του χρέους, το στέλνει στη Γερουσία
06:42
Σε δύσκολη θέση η Ντάουνινγκ Στριτ μετά από αποκαλύψεις για πάρτι εν μέσω lockdown
06:37
ΚΟΑ : Τι ισχύει για γυμναστήρια και σχολές χορού
06:32
ΠΟΥ: «Δεν υπάρχει λόγος» να αμφιβάλουμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από την Όμικρον
06:25
Εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί προς ανατολάς ζήτησε o Πούτιν από τον Μπάιντεν
06:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand