Ο Ζελμάγιερ νέος Γενικός Γραμματέας της Κομισιόν

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε στο Κολέγιο, την τοποθέτηση του επικεφαλής του γραφείου του, Μάρτιν Ζελμάγιερ, στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κομισιόν, μετά την παραίτηση του σημερινού Γενικού Γραμματέα της Κομισιόν (που ενεργοποιείται την 1η Μαρτίου - κάτι που κατά τον Πρόεδρο Γιούνκερ ήταν γνωστή στο ίδιο από την 1η μέρα της θητείας του).Σε έκτακτη δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Γιούνκερ έπλεξε το εγκώμιο του Μάρτιν Ζελμάγιερ, για να διασφαλίσει, όπως είπε, την συνέχεια της διοίκησης για τους τελευταίους 20 μήνες της θητείας της τρέχουσας Κομισιόν. Ο νυν Γραμματέας Αλεξάντερ Ιταλιάνα, θα συνεχίσει να συνεπικουρεί άτυπα το έργο του Μάρτιν Ζελμάγιερ, για ένα ακόμα μήνα μετά την παραίτησή του (όπως κάνει και Κάθριν Ντέι, η προηγούμενη γ.γραμματέας ακόμα).

Τη θέση της επικεφαλής του γραφείου του Ζ.Κ.Γιούνκερ αναλαμβάνει η Κάρλα Μαρτίνα Αλμπερόλα (μέχρι πρότινος υπεύθυνη και για το κυπριακό). Η Κάρλα Αλμπερόλα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής γραφείου Προέδρου Κομισιόν, της οποία τα προσόντα ο Πρόεδρος Γιούνκερ συνεκτίμησε.  Ο Πέτερ Στόκακ θα εισέλθει στο "καμπινέ" στη χηρεύουσα θέση (ως αναπληρωτής επικεφαλής).

Ο Μάρτιν Ζελμάγιερ θα είναι ο έβδομος Γενικός Γραμματέας της Κομισιόν και ο πρώτος Γερμανός υπήκοος που θα αναλάβει αυτή τη θέση. Αφού εργάστηκε στον ακαδημαϊκό χώρο, στον ιδιωτικό τομέα και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Μάρτιν Ζελμάγιερ προσχώρησε στην Κομισιόν το 2004, όπου διετέλεσε πρώτος Εκπρόσωπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ (2004-2010). Το 2010, έγινε Επικεφαλής του γραφείου της Βίβιαν Ρέντιγκ, Αντιπροέδρου Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας (2010-2014). Στις θέσεις αυτές, οδήγησε τις επιτυχείς προσπάθειες της Κομισιόν να μειώσει τα τέλη περιαγωγής σε όλη την ΕΕ και να εισαγάγει νέους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας δεδομένων. Το 2014, ο Μάρτιν Ζελμάγιερ έγινε διευθυντής εκστρατείας του Ζ.Κ.Γιούνκερ ως υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια διορίστηκε κύριος σύμβουλος στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Κομισιόν και διευθυντής της Κομισιόν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης πριν γίνει επικεφαλής της μεταβατικής ομάδας του Γιούνκερ και στη συνέχεια ο προϊστάμενος του "καμπινέ" όταν ο Ζ.Κ.Γιούνκερ ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου την 1η Νοεμβρίου 2014.

Η Μαρτίνεζ Αλμπερόλα είναι η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Ισπανή υπήκοος στην ιστορία της Κομισιόν που διευθύνει το γραφείο του Προέδρου της Επιτροπής . Έχοντας προσχωρήσει στην Κομισιόν πριν από 27 χρόνια (το 1991), εργάστηκε αρχικά κυρίως σε νομικά ζητήματα σχετικά με την ενιαία αγορά και στην προετοιμασία της διεύρυνσης του 2004. Στη συνέχεια υπηρέτησε στο γραφείο του Προέδρου Μπαρόζο για δύο διαδοχικές θητείες (2005-2014), όπου βοήθησε ιδιαίτερα να διαμορφωθεί η πρόταση της Επιτροπής για το 2014 για ένα πλαίσιο για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου στην ΕΕ. Τον Ιούλιο του 2014 διορίστηκε κύριος σύμβουλος της Γ.Δ. Δικαιοσύνης προτού προσχωρήσει με τον Μάρτιν Ζελμάγιερ ως αναπληρώτρια επικεφαλής της ομάδας μετάβασης του Ζ.Κ.Γιούνκερ και στη συνέχεια έγινε αναπληρωτής προϊστάμενος του υπουργικού συμβουλίου όταν ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της Κομισιόν την 1η Νοεμβρίου 2014 , Η Μαρτίνα Αλμεπρόλα είναι υπεύθυνη για τις διοργανικές σχέσεις, συνέβαλε στον συντονισμό των προσπαθειών της Κομισιόν για τη διαχείριση της μετανάστευσης, στην ατζέντα του Προέδρου Γιούνκερ για τη βελτίωση της νομοθεσίας και στην προετοιμασία των ετήσιων προγραμμάτων εργασίας της Κομισιόν.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΜΑΝ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:26

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Τρείς θάνατοι και 613 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:06
ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία θα καταβάλει «υψηλό τίμημα» αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας
19:34
Ο Πούτιν δεν έχει αποφασίσει αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024
19:33
Στα 22 τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στο Ην. Βασίλειο
19:18
Πρόσβαση στον κατώτατο μισθό για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, λέει ο ΓΓ της ΠΕΟ
19:12
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Άγιο Αμβρόσιο – Πάχνα
18:56
Συνάντηση αύριο Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας
18:46
Αύξηση 13% κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία
18:30
Ανησυχία ΑΣΔΥΚ για μισθολογικές αυξήσεις και υποχρεωτικό εμβολιασμό
17:58
Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια στην Κύπρο, λέει το τουρκικό ΥΠΑΜ
17:16
Ο τομέας ανάπτυξης γης απέδειξε οτι προσαρμόζεται σε δύσκολα δεδομένα, είπε ο ΥΠΕΣ
17:14
Πυρκαγιά κοντά σε Άγιο Αμβρόσιο και Πάχνα Λεμεσού
17:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand