Ενέργειες ΗΠΑ για μείωση εντάσεων μεταξύ Λιβάνου - Ισραήλ

Ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου, την Τετάρτη, στη Βηρυτό ως μέρος μιας διπλωματικής προσπάθειας του «πήγαινε – έλα» των ΗΠΑ για επίλυση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου αναφορικά με συνοριακό τείχος και την διενέργεια γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες σε αμφισβητούμενα ύδατα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters οι διαφορές για την οικοδόμηση συνοριακού τείχους από πλευράς Ισραήλ, την έναρξη θαλάσσιων ερευνητικών δραστηριοτήτων του Λιβάνου και το αυξανόμενο οπλοστάσιο της Σιιτικής οργάνωσης στο Λίβανο Χεζμπολάχ η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν έχουν προκαλέσει μια απότομη αύξηση των εντάσεων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, χώρες οι οποίες διατηρούν φιλικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ αλλά είναι εχθρικές η μία προς την άλλη.     
Ο Λίβανος υπέγραψε αυτόν τον μήνα τις πρώτες συμφωνίες για ερευνητικές δραστηριότητες με κοινοπραξία  της γαλλικής Total, της ιταλικής ΕΝΙ και της Ρωσικής Novatek για το τεμάχιο  9 το οποίο έχει και θαλάσσια περιοχή την οποία διεκδικεί το Ισραήλ.
Ο αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Εγγύς Ανατολής Ντέιβιντ Σάτερφιλντ πηγαινοέρχεται μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου σε μια προσπάθεια να επιλύσει τις διαφορές.
Συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Γκεμπράν Μπασίλ την Τετάρτη στη Βηρυτό. Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί την Παρασκευή, αφότου ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας Ναμπίχ Μπέρι είχε επαναλάβει την απόρριψη από πλευράς Λιβάνου των προτάσεων των ΗΠΑ για επίλυση της θαλάσσιας διαφοράς ως «απαράδεκτες».
Πρόκειται για μια κατά τα φαινόμενα αναφορά σε μια θαλάσσια γραμμή οριοθέτησης που προτάθηκε από τον διπλωμάτη των ΗΠΑ Φρέντερικ Χοφ το 2012, στο πλαίσιο της οποία ο Λίβανοτς θα λάμβανε γύρω στα δυο τρίτα και το Ισραήλ γύρω στο ένα τρίτο του αμφισβητούμενου θαλάσσιου τριγώνου που καλύπτει έκταση γύρω στα 860 τετραγωνικά χιλιόμετρα.  
Ανώτερη κυβερνητική πηγή του Λιβάνου ανέφερε ότι ο κ. Σάτερφιλντ δεν έχει έρθει στη χώρα με οποιοδήποτε νέο σχέδιο και ότι οι συνομιλίες γίνονται γύρω στην γραμμή που είχε προταθεί από τον κ. Χοφ.
Πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης συζήτησε την αμφισβητούμενη περιοχή, πως μπορεί ο Λίβανος να διασφαλίσει τα δικαιώματά του και πως μπορεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα επηρεαστούν οι ερευνητικές δραστηριότητες.
Ο ίδιος ο κ. Σάτερφιλντ αναχώρησε χωρίς να προβεί σε οποιεσδήποτε δημόσιες δηλώσεις.
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λίβανο ανέφερε ότι ο κ. Σάτερφιλντ «συνεχίζει να ενεργεί» για περιφερειακά ζητήματα και στο πλαίσιο της βοήθειας που παρέχει στο Λίβανο για ανάπτυξη των πόρων του σε συμφωνία και με τους γείτονες του.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:26

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.