Βrexit:Παράταση στη μεταβατική περίοδο επιδιώκει το Λονδίνο

Μία μεταβατική περίοδο μετά από το Brexit χωρίς προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης φαίνεται να επιδιώκει η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με έγγραφο που διανεμήθηκε στις υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη, αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.


Η ΕΕ έχει υποστηρίξει τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή 21 μήνες μετά από την ημέρα του Brexit στις 29 Μαρτίου 2019.

Η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει ότι η περίοδος αυτή πρέπει να διαρκέσει «απλώς για όσο χρειαστεί», ώστε να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για τη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ.

Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε πει στη βαρυσήμαντη ομιλία της στη Φλωρεντία ότι η «περίοδος εφαρμογής» θα έπρεπε να διαρκέσει «περίπου δύο χρόνια».

Ωστόσο, οι βρετανικές επιχειρήσεις ασκούν πίεση προς την κυβέρνηση να κρατήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου.

Το σχέδιο του κειμένου θέσεων που επικαλούνται τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρει: «Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνεί ότι αυτό (σσ. οι ανάγκες μετάβασης στις διαδικασίες και συστήματα της νέας συμφωνίας) υποδεικνύει μία περίοδο περίπου δύο ετών, αλλά επιθυμεί να συζητήσει με την ΕΕ την εκτίμηση που παραπέμπει στην προτεινόμενη ημερομηνία λήξης».

Η διατύπωση αυτή και το γεγονός ότι στο κείμενο δεν απορρίπτεται η ευρωπαϊκή απαίτηση για μελλοντική εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν έρθει στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, αναμένεται να προκαλέσουν την έντονη αντίδραση των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του Brexit εντός του Συντηρητικού Κόμματος.

Ήδη ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί από άλλες παρατάξεις έκαναν λόγο για «προδοσία» του Brexit.

Τα μέλη της ευρωσκεπτικιστικής ομάδας Συντηρητικών βουλευτών Ομάδα Έρευνας Ευρώπης έστειλαν στην Πρωθυπουργό και σε κορυφαίους υπουργούς επιστολή με τις προτάσεις τους για τη μελλοντική συμφωνία με την ΕΕ, που συνθέτουν στην ουσία το πλαίσιο ενός σκληρού Brexit.

Οι ευρωπαϊστές στο κυβερνών κόμμα αντέδρασαν στην επιστολή αυτή, με την πρώην Υπουργό Παιδείας Νικυ Μόργκαν να τη χαρακτηρίζει «σημείωμα για λύτρα» προς μία πρωθυπουργό «όμηρο».

Το έγγραφο με τις βρετανικές θέσεις για τη μεταβατική περίοδο ζητά επίσης τη σύσταση ενός μηχανισμού με τον οποίο το Λονδίνο θα μπορεί να ενίσταται στις νέες ευρωπαϊκές νομοθεσίες που θα υιοθετούνται κατά τη μεταβατική περίοδο. Η ΕΕ έχει πει ότι αυτοί οι νέοι νόμοι θα πρέπει να γίνονται αποδεκτοί προς εφαρμογή και στη Βρετανία μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, χωρίς το Λονδίνο να έχει λόγο στη διαμόρφωσή τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:26

Τελευταιες Ειδησεις

07 Δεκεμβρίου
Καταγγέλθηκαν 14 πολίτες και 5 υποστατικά για παραβίαση των μέτρων κατά Covid
07:49
Κίτρινη προειδοποίηση για μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες
07:44
Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ σήμερα στα Ιεροσόλυμα
07:06
Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στο λιμάνι της Λαττάκειας
06:32
CIA: Οι προθέσεις του Πούτιν για την Ουκρανία δεν είναι σαφείς
06:30
Ελεύθερος αφέθηκε ο 'Ελληνας αστυνομικός που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές
06:16
06 Δεκεμβρίου
Σύνολο 9,926 εμβολιασμοί έγιναν τη Δευτέρα
21:28
Covid-19: Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλο τον ιδιωτικό τομέα
21:15
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με Μητσοτάκη- Υπογράμμισαν τη σημασία της αλληλεγγύης στην προώθηση της σταθερότητας στην Ευρώπη
20:58
Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για Κύπρο και άλλες χώρες σε μεταπρογραμματική εποπτεία
20:50
Φον ντερ Λάιεν: Στόχος μας να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα μέσα του 2022
20:30
Σύλληψη Έλληνα αστυνομικού στον Έβρο από τους Τούρκους – Κινητοποίηση Ελληνικής Αστυνομίας και υπουργείου Εξωτερικών
19:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand