1ο Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου στη Βαρκελώνη

Πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2 και 4 Φεβρουαρίου του 2018 σε κεντρικό κινηματογράφο στη Βαρκελώνη το 1ο Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου, το οποίο σηματοδότησε την έναρξη εκδηλώσεων στην Ισπανία με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Κύπρο και την Ισπανία.Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τα εγκαίνια τέλεσε η Πρέσβης της Κύπρου στην Ισπανία, Κούλα Σοφιανού, στην παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία.

Η Πρέσβης τόνισε την ιστορική φιλία μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας και τις στενές σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία 50 χρόνια, τόσο στο διεθνές πεδίο όσο και, πιο πρόσφατα, στην κοινή τους πορεία ως εταίροι της ΕΕ.

Προέβη, επίσης, σε μια σύντομη αναδρομή στα βήματα του κυπριακού κινηματογράφου, με ιδιαίτερη αναφορά στην ποιοτική δραστηριότητα των Κύπριων παραγωγών τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι αποσπούν βραβεία σε εθνικές αλλά και διεθνείς διοργανώσεις, καθώς και στη στήριξη που προσφέρει το κυπριακό κράτος στην οπτικοακουστική βιομηχανία, τόσο απευθείας αλλά και μέσω της συμμετοχής του σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Το Φεστιβάλ άνοιξε η κυπριακή ταινία «Το αγόρι στην γέφυρα» του Πέτρου Χαραλάμπους, που ψηφίστηκε από το κοινό ως η «Καλύτερη Ταινία από το Κοινό», ενώ η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ επέλεξε την ταινία «Ρόζμαρι» του Άδωνι Φλωρίδη ως η «Καλύτερη Ταινία του Φεστιβάλ».

Άλλες ταινίες που προβλήθηκαν ήταν οι «Μέλος οικογένειας» του Μαρίνου Καρτίκκη, «Conveyor Belt» της Αλεξίας Ρόιντερ και η ελληνική ταινία «Αόρατος» του Δημήτρη Αθανίτη. Το Φεστιβάλ έτυχε ευρείας αποδοχής από τους κάτοικους της Βαρκελώνης, οι οποίοι γέμισαν την αίθουσα προβολής σε όλες τις παραστάσεις.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώθηκε από ομάδα αποδήμων Κυπρίων και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ισπανία.

Επίσης, στηρίχτηκε από το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία και την ελληνική κοινότητα της Καταλονίας, όπως και την τοπική εταιρεία Oktana Casa de Cultura η οποία, πέραν της οργανωτικής της συμβολής, ανέλαβε την προώθηση και προβολή του Φεστιβάλ σε τοπικά μέσα και φορείς.

Πηγή: (ΚΥΠΕ-ΓΤΠ/ΕΛΑ/ΜΑΝ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:26

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Σχοινάς: Δίπλα στην Κύπρο για μεταναστευτικό η ΕΕ, η Τουρκία δεν θα κινηθεί εκτός πλαισίου κινήτρων και κυρώσεων
22:01
Τατάρ: Είναι αδύνατο να μπει μονομερώς η ΕΕ στην Κύπρο και να μας επιβάλει λύση
21:46
Τουρκία: Νέα πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ
20:57
ΠτΔ: Βασική αιτία των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο είναι η Τουρκία
20:50
Ψηφιακή εκπαίδευση και εμπλοκή νέων στην κοινωνία των πολιτών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο ΥΠΠΑΝ
20:33
Τρείς θάνατοι και 613 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:06
ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία θα καταβάλει «υψηλό τίμημα» αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας
19:34
Ο Πούτιν δεν έχει αποφασίσει αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024
19:33
Στα 22 τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στο Ην. Βασίλειο
19:18
Πρόσβαση στον κατώτατο μισθό για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, λέει ο ΓΓ της ΠΕΟ
19:12
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Άγιο Αμβρόσιο – Πάχνα
18:56
Συνάντηση αύριο Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας
18:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand