1ο Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου στη Βαρκελώνη

Πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2 και 4 Φεβρουαρίου του 2018 σε κεντρικό κινηματογράφο στη Βαρκελώνη το 1ο Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου, το οποίο σηματοδότησε την έναρξη εκδηλώσεων στην Ισπανία με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Κύπρο και την Ισπανία.



Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τα εγκαίνια τέλεσε η Πρέσβης της Κύπρου στην Ισπανία, Κούλα Σοφιανού, στην παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία.

Η Πρέσβης τόνισε την ιστορική φιλία μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας και τις στενές σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία 50 χρόνια, τόσο στο διεθνές πεδίο όσο και, πιο πρόσφατα, στην κοινή τους πορεία ως εταίροι της ΕΕ.

Προέβη, επίσης, σε μια σύντομη αναδρομή στα βήματα του κυπριακού κινηματογράφου, με ιδιαίτερη αναφορά στην ποιοτική δραστηριότητα των Κύπριων παραγωγών τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι αποσπούν βραβεία σε εθνικές αλλά και διεθνείς διοργανώσεις, καθώς και στη στήριξη που προσφέρει το κυπριακό κράτος στην οπτικοακουστική βιομηχανία, τόσο απευθείας αλλά και μέσω της συμμετοχής του σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Το Φεστιβάλ άνοιξε η κυπριακή ταινία «Το αγόρι στην γέφυρα» του Πέτρου Χαραλάμπους, που ψηφίστηκε από το κοινό ως η «Καλύτερη Ταινία από το Κοινό», ενώ η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ επέλεξε την ταινία «Ρόζμαρι» του Άδωνι Φλωρίδη ως η «Καλύτερη Ταινία του Φεστιβάλ».

Άλλες ταινίες που προβλήθηκαν ήταν οι «Μέλος οικογένειας» του Μαρίνου Καρτίκκη, «Conveyor Belt» της Αλεξίας Ρόιντερ και η ελληνική ταινία «Αόρατος» του Δημήτρη Αθανίτη. Το Φεστιβάλ έτυχε ευρείας αποδοχής από τους κάτοικους της Βαρκελώνης, οι οποίοι γέμισαν την αίθουσα προβολής σε όλες τις παραστάσεις.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώθηκε από ομάδα αποδήμων Κυπρίων και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ισπανία.

Επίσης, στηρίχτηκε από το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία και την ελληνική κοινότητα της Καταλονίας, όπως και την τοπική εταιρεία Oktana Casa de Cultura η οποία, πέραν της οργανωτικής της συμβολής, ανέλαβε την προώθηση και προβολή του Φεστιβάλ σε τοπικά μέσα και φορείς.

Πηγή: (ΚΥΠΕ-ΓΤΠ/ΕΛΑ/ΜΑΝ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:26

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ
21:25
Έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων Πηγών Ενέργειας
21:18
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Οι ΗΠΑ αναμένεται να ενισχύσουν κυρώσεις κατά Ιράν σύντομα, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
18:00
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Αλλαγές και για το Κυπριακό στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.