Κυπριακό, ενέργεια, οικονομία στη διακαναλική

Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς διασταύρωσαν τα ξίφη τους, ενόψει του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Σε διακαναλική συζήτηση, οι δύο υποψήφιοι διατύπωσαν τις θέσεις τους σε κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον τόπο, όπως το Κυπριακό, η ενέργεια, η οικονομία και η εσωτερική διακυβέρνηση.
Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο Κυπριακό και στα όσα διημείφθησαν στο Κραν Μοντάνα και στο λεγόμενο άτυπο έγγραφο, για το οποίο ο πρόεδρος Αναστασιάδης επικρίνεται ότι απέφυγε να το συζητήσει.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι σήμερα θα δώσει στη δημοσιότητα το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες, καθώς και την πρόταση που κατέθεσε για την εκ περιτροπής προεδρία.
Είπε ότι υπάρχει σύγχυση μεταξύ των παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα που άπτονται των εγγυήσεων και της εσωτερικής πτυχής της διακυβέρνησης και του άτυπου εγγράφου.
Ανέφερε ότι, το άτυπο έγγραφο καταγράφει σημειώσεις για το θέμα της παρακολούθησης ή υλοποίησης των όσων είχαν συμφωνηθεί, μεταξύ άλλων κατά πόσο θα καταργούνταν από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα και εάν θα αποχωρούσαν τα τουρκικά στρατεύματα.

Σ. Μαλάς

Ο Σταύρος Μαλάς κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για ασυνέπεια και αναξιοπιστία στη διαχείριση του Κυπριακού και ότι δεν αξιοποίησε την ιστορική ευκαιρία που του δόθηκε στο Κραν Μοντάνα για απαλλαγή από την κατοχή.
Τον κατηγόρησε ακόμα ότι στις προτάσεις που κατέθεσε στις συνομιλίες είχε δώσει το δικαίωμα άσκησης βέτο στον Πρόεδρο και στον αντιπρόεδρο του Ομόσπονδου κράτους με συναπόφαση και συνεξουσίες σε θέματα ασφάλειας.  Υποστήριξε, επίσης ότι δεν συζητήθηκε το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες και επικαλέστηκε δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας.
Είπε ότι επί προεδρίας του, στην αξιολόγηση της λύσης θα ιεραρχηθούν τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και μετά εκείνα που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του κυπριακού.
Ο Σταύρος Μαλάς δήλωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να δεχτεί λύση με παραμονή κατοχικών στρατευμάτων, επεμβατικών δικαιωμάτων και χωρίς επιστροφή της Μόρφου. Για την εκ περιτροπής προεδρία είπε ότι θα τη συζητήσει εφόσον καταργούνται τα βέτο Προέδρου και αντιπροέδρου.

Θέματα Ενέργειας

Ν. Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε τις επικρίσεις ότι η Κυβέρνηση καθυστέρησε στους σχεδιασμούς της για τα ενεργειακά και στην κατασκευή του τερματικού σταθμού.
Είπε ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο προχωρεί με συγκροτημένο σχεδιασμό, αλλά έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 100 εκατομμύρια ευρώ για υποδομές ενώ τρεις εταιρείες κολοσσοί με υπερδυνάμεις πίσω τους, διενεργούν διερευνητικές εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ. Προχώρησε επίσης, είπε, στην αναβάθμιση των σχέσεών της με το Ισραήλ.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, επίσης, ότι για να προχωρούσε η κατασκευή του τερματικού, πάνω από όλα έπρεπε πρώτα να είχε υπολογισθεί το κόστος τιμής του φυσικού αερίου, το κόστος κατασκευής και ποιός θα αναλάμβανε την επένδυση δισεκατομμυρίων.

Σ. Μαλάς

Στο θέμα της ενέργειας ο Σταύρος Μαλάς κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για καθυστέρηση των ενεργειακών σχεδιασμών.
Η απερχόμενη κυβέρνηση είπε δεν έχει ούτε ενεργειακό σχεδιασμό ούτε οικονομικό σχεδιασμό για τις ανανεώσιμες ενέργειες.
Επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, πρόσθεσε, συζητούσαν έντονα οι Ισραηλινοί τη δημιουργία τερματικού στην Κύπρο για αποϋγροποίηση του φυσικού αερίου και αποστολή του σε χώρες άλλες εκτός Τουρκίας.
Η απερχόμενη κυβέρνηση όμως, είπε ο κύριος Μαλάς, ήταν πολύ απασχολημένη στο να διαλύσει την κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου, με αποτέλεσμα οι Ισραηλινοί να απομακρυνθούν και να κάνουν άλλες σκέψεις.

Θέματα Οικονομίας

Ν. Αναστασιάδης

Στο θέμα της οικονομίας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως εάν δεν συνεχίσουμε με τον ίδιο συνετό τρόπο και εκτραπούμε, τότε θα αρχίσουμε να βιώνουμε όσα βιώσαμε το 2012.
Πρέπει, πρόσθεσε, να δούμε πώς συνεχίζουμε με σταθερά βήματα την ανάπτυξη, δίδοντας έμφαση στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.
Είπε ότι αναγνωρίζει πως δεν έχουν εκλείψει τα προβλήματα στην οικονομία. Εφερε ως παράδειγμα την ανεργία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ μίλησε για κίνδυνο λόγω των μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, το οποίο επισήμανε, πρέπει να αντιμετωπισθεί.
Ο Νίκος  Αναστασιάδης είπε ότι για αντιμετώπιση των Με Εξυπηρετούμενων Δανείων, στο Υπουργείο Οικονομικών  τυγχάνει επεξεργασίας σχέδιο με την ονομασία "Εστία". Ανέφερε παράλληλα πως έχει ληφθεί σειρά μέτρων για προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης.

Σ. Μαλάς

Οι τράπεζες, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο εργασιακός μεσαίωνας και η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην οικονομία είπε ο Σταύρος Μαλάς. Οι νέοι, είπε, είναι οι πρώτοι που πληρώνουν το τίμημα.
Είναι αμαρτία, δήλωσε, να εργάζεται σήμερα κάποιος για 500 ευρώ, και κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι δεν ασχολήθηκε με τον καθορισμό κατώτατου μισθού, προσθέτοντας ότι χωρίς μισθούς δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην οικονομία.
Ο κύριος Μαλάς κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι από τα ευρωπαϊκά προγράμματα δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα σεντ για την έρευνα και την καινοτομία.
Αναφερόμενος στην πρώτη κατοικία διαβεβαίωσε ότι επί προεδρίας του, δεν θα βρεθεί στο δρόμο κανένας δανειολήπτης ο οποίος έχει ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία του.


Καταληκτικές τοποθετήσεις

Ν. Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην καταληκτική του τοποθέτηση, διαβεβαίωσε ότι θα εργασθεί με όλες του τις δυνάμεις, έχοντας ύψιστη προτεραιότητα την αντιμετώπιση του εθνικού προβλήματος.
Αλλά, πρόσθεσε, μέσα στα επιτρεπόμενα πλαίσια που γνωρίζει και που θα διασφαλίζουν, λύση λειτουργική και βιώσιμη και ιδιαίτερα τον Ελληνισμό της Κύπρου, χωρίς να παραγνωρίζει τις έγνοιες των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας.
Απευθύνομαι, είπε, σε όλους τους συμπολίτες μου ανεξαρτήτως ιδεολογικού χρώματος, γιατί κανένας δεν υπήρξε για μένα πολιτικός αντίπαλος. Πρόσθεσε ότι πολιτικός αντίπαλος είναι τα προβλήματα και πως μαζί συνεργαζόμενοι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Είτε πρόσθεσε, αυτά τα προβλήματα είναι η ανεργία είτε τα προβλήματα των χαμηλοσυνταξιούχων είτε του εκσυγχρονισμού του κράτους, ακόμα και του εκσυγχρονισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει να υιοθετηθούν αυστηρότερα μέτρα για πάταξη της διαφθοράς. Κι εάν, είπε, υπάρχει Κυβέρνηση που τόλμησε να βάλει τον δάκτυλον υπό τον τύπον των ήλων, αδιακρίτως ιδεολογικής ταυτότητας των εμπλεκομένων στα σκάνδαλα, αυτή είναι η παρούσα.
Την ίδια ώρα, κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν λέω ότι δεν είμαστε αλάθητοι, η ουσία όμως είναι ότι τα όποια λάθη δεν επιβάρυναν ούτε το κράτος, ούτε την οικονομία, ούτε τους πολίτες.

Σ. Μαλάς

Ο Σταύρος Μαλάς είπε ότι αποτάθηκε στο λαό με τη γλώσσα της αλήθειας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πολλών προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει η επόμενη Κυβέρνηση αλλά και σε σχέση με τη διαχείριση του Κυπριακού.
Δήλωσε ότι θα μπει μπροστά, δεν θα κρυφτεί πίσω από τις φοβίες του λαού και θα δώσει προοπτική για λύση του Κυπριακού γιατί η μή λύση εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους.
Μίλησα,  είπε ο κύριος Μαλάς, με τη γλώσσα της αλήθειας όσον αφορά τη διαχείριση των πολλών προβλημάτων της οικονομίας τα οποία ελλοχεύουν σοβαρότατους κινδύνους.
Αναφέρθηκε στη διαχείριση των μή εξυπηρετούμενων δανείων, στην ανεργία, ειδικότερα στους νέους, στο θέμα της ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ και στη μεταρρύθμιση στην παιδεία.
Ο Σταύρος Μαλάς δήλωσε επίσης ότι η χώρα πάσχει από ένα μεγάλο σαράκι,
εκείνο της διαφθοράς και της διαπλοκής που χαρακτηρίζει την πολιτική και έχει απομακρύνει από αυτή τους Κυπρίους.
Ανέφερε παράλληλα ότι δεν θα είναι εκείνος ο Πρόεδρος που θα στέκεται απέναντι στον Γενικό Εισαγγελέα για να εισπράξει το ΝΤΡΟΠΗ.
Θα είναι, είπε, ο Πρόεδρος που θα στηρίζει τους ανεξάρτητους θεσμούς, που θα σέβεται πρωτίστως τους πολίτες, που θα νοιώθει αναλώσιμος και που θα γνωρίζει τα όρια της σχέσης του με την πολιτική και τα όρια που καθορίζει το Σύνταγμα.

Σύνταξη: Μαρία Λουκαΐδου, Μαρία Βρυωνίδου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:47

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Ανακαλούνται όλες οι άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων -Δεν θα εκδίδονται νέες...
17:24
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.