Δ’ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας

Αρχισαν σήμερα και θα  ολοκληρωθούν το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στο Παραλίμνι, οι εργασίες του Δ’ Διεθνούς  Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας, το οποίο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου και την Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνειος».

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Μητρόπολης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου το Συνέδριο έχει τον γενικό τίτλο «Οικουμενικοί Άγιοι τιμώμενοι στην Κύπρο» και σ’ αυτό θα παρουσιαστούν θέματα σχετικά με την τιμή των αποστόλων και ειδικότερα του αποστόλου Ανδρέα στην Κύπρο, την τιμή των μεγάλων αγίων ιεραρχών, την τιμή των μεγαλομαρτύρων και στρατιωτικών αγίων και ειδικότερα του αγίου Γεωργίου, την τιμή των αγίων μαρτύρων γυναικών και αγίων που τιμώνται ως προστάτες των ποιμένων και των αγροτών».
 
Στο Συνέδριο συμμετέχουν και θα παρουσιάσουν εισηγήσεις «διακεκριμένοι ερευνητές και καθηγητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Πολωνία και τον Λίβανο για θέματα που άπτονται διαφόρων επιστημονικών κλάδων, όπως Θεολογία, Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία, Ιστορία της Τέχνη, Αρχιτεκτονική, Παλαιογραφία, Λαογραφία, Δίκαιο, Μουσικολογία και Κοινωνιολογία».
 
 Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο  στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών αρχιερατικής διακονίας του και στη σημερινή εναρκτήρια τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε και Αγκόλας, Βόστρων και Ταμασού, οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Σωτήρας, βουλευτές Αμμοχώστου, κληρικοί, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί και θεολόγοι.
 
 Προσφωνώντας τους παρισταμένους ο καθηγητής Θεόδωρος Γιάγκου, αναφέρθηκε στα Συνέδρια Κυπριακής Αγιολογίας που διοργανώθηκαν από τη Μητρόπολη Κωνσταντίας και σημείωσε ότι από τις εργασίες τους «διαπιστώνεται εύκολα ότι οι περισσότερες εισηγήσεις ήταν υψηλού επιπέδου, με πρωτοποριακή συμβολή στη μελέτη της αγιολογικής παράδοσης της Νήσου και κατ’ επέκταση στην ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου».
 
Ταυτόχρονα εξέφρασε «την ευαρέσκεια της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής για το επιστημονικό έργο που έχει συντελεστεί» και είπε πως «σε μία εποχή που η πνευματική παρακμή έχει αυξανόμενη τάση, τα συνέδρια αυτά μπορούν να δικαιώσουν το λόγο του ποιητή ότι «κάνουν ένα βήμα γρηγορότερο από τη φθορά».
 
Χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας εκφώνησε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας και μεταξύ άλλων μετέφερε «το θερμό χαιρετισμό και τη βαθιά εκτίμηση του Προέδρου Αναστασιάδη για την μεγάλη προσφορά και το πραγματικά αξιόλογο και πολύτιμο έργο που επιτελεί η Εκκλησία μας. Το ειδικό θέμα της εκδήλωσης, μαρτυρεί τη βαθιά ανά τους αιώνες σχέση των Χριστιανών Ορθοδόξων της Κύπρου με την Εκκλησία, τους ιεράρχες και τους άλλους λειτουργούς της».
 
Ανέφερε ακόμα πως «δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η Κύπρος, ως νήσος των Αγίων, ανέδειξε πλήθος Αγίων ή και υιοθέτησε πλήθος άλλων αγίων της καθολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαφύλαξη της πίστης και της χριστιανικής ταυτότητας του Κυπριακού Ελληνισμού».
 
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος εξέφρασε ικανοποίηση για την παρουσία «μεγάλου αριθμού καθηγητών και ερευνητών από Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και χωρών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Η παρουσία τόσων διακεκριμένων επιστημόνων, μαρτυρεί το ενδιαφέρον, το οποίο από ιστορικής, αρχαιολογικής, εθνολογικής, πολιτιστικής και αγιολογικής πλευράς παρουσιάζει η Κύπρος».
 
Πρόσθεσε ότι «λόγω της γεωγραφικής θέσης της στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, η Κύπρος από την προϊστορική εποχή υπήρξε χώρος συνάντησης γλωσσών, θρησκειών και πολιτισμών. Ταυτόχρονα λειτούργησε ανέκαθεν ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των λαών της περιοχής, αλλά και μεταξύ Ανατολής και Δύσης» είπε και σημείωσε πως «κατά τη διάρκεια της δισχιλιετούς ιστορίας της Εκκλησίας Κύπρου, λόγω της εγγύτητας και σχέσης της με τις μεγάλες Εκκλησίες της Ανατολής, είχε καθοριστική συμβολή στα θεολογικά και πνευματικά ζητήματα της Οικουμενικής Εκκλησίας».
 
 Στο δικό του χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος "ευχαρίστησε τα μέλη της Επιστημονικής-Οργανωτικής Επιτροπής και τους συνεργάτες του, ενώ συνεχάρη όλους τους καθηγητές και ερευνητές, Κυπρίους και ξένους, που θα παρουσιάσουν εισήγηση στο Συνέδριο".

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:47

Τελευταιες Ειδησεις

14 Ιουνίου
Λάσετ: Η πανδημία κατέστησε σαφές ότι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι πιο σημαντική από ποτέ
20:46
Ένας θάνατος και 57 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:30
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Οι 30 σύμμαχοι δεσμεύονται σε ενίσχυση της άμυνας της ευρωατλαντικής περιοχής, έναντι όλων των απειλών
20:03
Περιφέρεια Νάπολης: Δεν θα χορηγήσουμε εμβόλιο Pfizer σε όσους πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση με Astrazeneca
19:54
Μέρκελ: Η Συμμαχία πρέπει να βρει «τη σωστή ισορροπία» απέναντι στην Κίνα
19:12
Xωρίς μάσκα υπάρχει ο κίνδυνος της επανεμφάνισης της πανδημίας, σύμφωνα με επιστήμονες
18:42
Και για το Kυπριακό μίλησαν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ Μέρκελ - Ερντογάν
18:07
Κορονοϊός- Eλλάδα: 472 νέα κρούσματα - 18 θάνατοι - 353 διασωληνωμένοι
18:02
Η Γεωργία περιμένει την απόφαση του ΝΑΤΟ για την ένταξή της στην συμμαχία
17:26
Υπ.Γεωργίας:Αποδεκτές από Διοικητικό Δικαστήριο προσφυγές για το χαλλούμι, διορθώνεται το τυπικό λάθος
17:13
Μια θέση για ταξίδι στο διάστημα με τον Τζεφ Μπέζος πωλήθηκε για 28 εκ δολάρια
16:47
Κ.Μητσοτάκης: Nα ενισχύσουμε τους θεσμούς για να διαχειριστούμε μελλοντικές απειλές
16:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand