Δ’ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας

Αρχισαν σήμερα και θα  ολοκληρωθούν το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στο Παραλίμνι, οι εργασίες του Δ’ Διεθνούς  Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας, το οποίο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου και την Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνειος».

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Μητρόπολης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου το Συνέδριο έχει τον γενικό τίτλο «Οικουμενικοί Άγιοι τιμώμενοι στην Κύπρο» και σ’ αυτό θα παρουσιαστούν θέματα σχετικά με την τιμή των αποστόλων και ειδικότερα του αποστόλου Ανδρέα στην Κύπρο, την τιμή των μεγάλων αγίων ιεραρχών, την τιμή των μεγαλομαρτύρων και στρατιωτικών αγίων και ειδικότερα του αγίου Γεωργίου, την τιμή των αγίων μαρτύρων γυναικών και αγίων που τιμώνται ως προστάτες των ποιμένων και των αγροτών».
 
Στο Συνέδριο συμμετέχουν και θα παρουσιάσουν εισηγήσεις «διακεκριμένοι ερευνητές και καθηγητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Πολωνία και τον Λίβανο για θέματα που άπτονται διαφόρων επιστημονικών κλάδων, όπως Θεολογία, Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία, Ιστορία της Τέχνη, Αρχιτεκτονική, Παλαιογραφία, Λαογραφία, Δίκαιο, Μουσικολογία και Κοινωνιολογία».
 
 Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο  στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών αρχιερατικής διακονίας του και στη σημερινή εναρκτήρια τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε και Αγκόλας, Βόστρων και Ταμασού, οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Σωτήρας, βουλευτές Αμμοχώστου, κληρικοί, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί και θεολόγοι.
 
 Προσφωνώντας τους παρισταμένους ο καθηγητής Θεόδωρος Γιάγκου, αναφέρθηκε στα Συνέδρια Κυπριακής Αγιολογίας που διοργανώθηκαν από τη Μητρόπολη Κωνσταντίας και σημείωσε ότι από τις εργασίες τους «διαπιστώνεται εύκολα ότι οι περισσότερες εισηγήσεις ήταν υψηλού επιπέδου, με πρωτοποριακή συμβολή στη μελέτη της αγιολογικής παράδοσης της Νήσου και κατ’ επέκταση στην ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου».
 
Ταυτόχρονα εξέφρασε «την ευαρέσκεια της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής για το επιστημονικό έργο που έχει συντελεστεί» και είπε πως «σε μία εποχή που η πνευματική παρακμή έχει αυξανόμενη τάση, τα συνέδρια αυτά μπορούν να δικαιώσουν το λόγο του ποιητή ότι «κάνουν ένα βήμα γρηγορότερο από τη φθορά».
 
Χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας εκφώνησε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας και μεταξύ άλλων μετέφερε «το θερμό χαιρετισμό και τη βαθιά εκτίμηση του Προέδρου Αναστασιάδη για την μεγάλη προσφορά και το πραγματικά αξιόλογο και πολύτιμο έργο που επιτελεί η Εκκλησία μας. Το ειδικό θέμα της εκδήλωσης, μαρτυρεί τη βαθιά ανά τους αιώνες σχέση των Χριστιανών Ορθοδόξων της Κύπρου με την Εκκλησία, τους ιεράρχες και τους άλλους λειτουργούς της».
 
Ανέφερε ακόμα πως «δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η Κύπρος, ως νήσος των Αγίων, ανέδειξε πλήθος Αγίων ή και υιοθέτησε πλήθος άλλων αγίων της καθολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαφύλαξη της πίστης και της χριστιανικής ταυτότητας του Κυπριακού Ελληνισμού».
 
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος εξέφρασε ικανοποίηση για την παρουσία «μεγάλου αριθμού καθηγητών και ερευνητών από Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και χωρών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Η παρουσία τόσων διακεκριμένων επιστημόνων, μαρτυρεί το ενδιαφέρον, το οποίο από ιστορικής, αρχαιολογικής, εθνολογικής, πολιτιστικής και αγιολογικής πλευράς παρουσιάζει η Κύπρος».
 
Πρόσθεσε ότι «λόγω της γεωγραφικής θέσης της στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, η Κύπρος από την προϊστορική εποχή υπήρξε χώρος συνάντησης γλωσσών, θρησκειών και πολιτισμών. Ταυτόχρονα λειτούργησε ανέκαθεν ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των λαών της περιοχής, αλλά και μεταξύ Ανατολής και Δύσης» είπε και σημείωσε πως «κατά τη διάρκεια της δισχιλιετούς ιστορίας της Εκκλησίας Κύπρου, λόγω της εγγύτητας και σχέσης της με τις μεγάλες Εκκλησίες της Ανατολής, είχε καθοριστική συμβολή στα θεολογικά και πνευματικά ζητήματα της Οικουμενικής Εκκλησίας».
 
 Στο δικό του χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος "ευχαρίστησε τα μέλη της Επιστημονικής-Οργανωτικής Επιτροπής και τους συνεργάτες του, ενώ συνεχάρη όλους τους καθηγητές και ερευνητές, Κυπρίους και ξένους, που θα παρουσιάσουν εισήγηση στο Συνέδριο".

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:47

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.