Νέοι κανόνες για πρόληψη παραβιάσεων στις ευρωεκλογές

Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων υποστήριξε πρόταση νόμου για την επιβολή κυρώσεων στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα που παραβιάζουν σκόπιμα την προστασία των προσωπικών δεδομένων για να επηρεάσουν τις Ευρωπαϊκές Εκλογές. 

Οι νέες διατάξεις αποσκοπούν στην προστασία της εκλογικής διαδικασίας από τις διαδικτυακές καμπάνιες παραπληροφόρησης που βασίζονται στην κακή χρήση των προσωπικών δεδομένων των ψηφοφόρων. Ορισμένες πρόσφατες υποθέσεις, όπως τα σκάνδαλα Facebook / Cambridge Analytica, δείχνουν ότι οι αδυναμίες των συστημάτων προστασίας προσωπικών δεδομένων μπορεί να υπονομεύσουν τη δημοκρατική συζήτηση και τις ελεύθερες εκλογές.

Λίγους μήνες πριν από τις Ευρωπαϊκές Εκλογές, η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων υποστήριξε ένα σχέδιο νόμου που θα εισάγει οικονομικές κυρώσεις στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα ή ιδρύματα που παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων σκοπίμως, είτε για να επηρεάσουν είτε για να επιχειρήσουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των Ευρωπαϊκών Εκλογών.
Στην πράξη, όταν μια εθνική εποπτική αρχή αποφασίσει ότι έχει διαπραχθεί μια τέτοια παράβαση, η Αρχή για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και ιδρύματα θα αποφασίσει για την χρηματική ποινή.
Η έκθεση του Rainer Wieland (ΕΛΚ, Γερμανία) και της Mercedes Bresso (Σ&Δ, Ιταλία) εγκρίθηκε ομόφωνα.

Επόμενα βήματα 

Μετά την ψηφοφορία στην Επιτροπή, η Ολομέλεια θα πρέπει να εγκρίνει την εντολή για να αρχίσουν οι διαθεσμικές διαπραγματεύσεις, το αποτέλεσμα των οποίων θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο στο σύνολό του και από το Συμβούλιο πριν τεθεί σε εφαρμογή. Ο κανονισμός θα είναι δεσμευτικός και θα έχει άμεση εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.
Ιστορικό

Η διαδικασία των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διέπεται από τις εθνικές διατάξεις κάθε κράτους μέλους. Επιπλέον, τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα θα οργανώσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις δικές τους εκστρατείες. Ένας από τους σκοπούς τους είναι η προώθηση της διαδικασίας του κορυφαίου υποψηφίου για την εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την πρόταση ως μέρος ενός πακέτου που επικεντρώνεται στις ελεύθερες και δίκαιες Ευρωπαϊκές εκλογές, όπως ανακοινώθηκε στην τελευταία ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης. Οι νέες διατάξεις τροποποιούν τον κανονισμό του 2014 σχετικά με το καταστατικό και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και των ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:00

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιουλίου
Ιταλία: Κινητοποίηση κατά του 'πράσινου πάσου εμβολιασμένων' στη Ρώμη
21:52
Επέκταση εργασιών Green Dot Κύπρου σε Δήμους και Κοινότητες, ανακοίνωσε το Τμ. Περιβάλλοντος
21:21
Ομόνοια - Δυναμό Ζάγκρεμπ 0 - 1
20:52
Απόλυτος ο συντονισμός για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών, δήλωσαν Αναστασιάδης - Μητσοτάκης
20:25
Έξι θάνατοι και 791 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:20
Οι ενέργειες της Βουλής για τα Βαρώσια αντικείμενο σύσκεψης στην παρουσία ΥΠΕΞ
20:15
Το Βέλγιο ενθαρρύνει μια συνολική και διαρκή επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ
19:30
Επιστολή Ελλάδας σε ΟΗΕ: Παντελώς αβάσιμες οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για στρατικοποίηση νησιών
19:23
Ισχυρή βούληση της νέας κυβέρνησης Ισραήλ για ενίσχυση συνεργασίας με Κύπρο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές
19:10
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο
19:00
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και ζητά αυστηρή ρύθμισή του
18:52
ΗΠΑ-CDC: Αναμένεται να ανακοινώσουν αναθεωρημένες οδηγίες χρήσης μάσκας για εμβολιασμένους
18:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand