Eνημερωτική εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE

Το Εθνικό Σημείο Επαφής για το Πρόγραμμα LIFE και η ομάδα του Έργου LIFE Cyclamen διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018, στους χώρους του Πανεπιστημίου Κύπρου.


Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να γνωρίσει η  δημοσιογραφική κοινότητα το Πρόγραμμα LIFE - το σημαντικότερο χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα.  
Το Πρόγραμμα LIFE έχει ως κύριο σκοπό τη χρηματοδότηση και υποβοήθηση της εφαρμογής της Κοινοτικής περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας. Απευθύνεται σε οργανισμούς, ερευνητικά κέντρα, ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς,  επιχειρήσεις, μη κυβερνητικούς οργανισμούς και αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πρόγραμμα LIFE 28429


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα Έργο που πήρε πρόσφατα χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα LIFE, το RELIONMED-LIFE. Το Έργο αυτό έχει σκοπό να προστατεύσει τα θαλάσσια νερά της Κύπρου και της Μεσογείου από το χωροκατακτητικό είδος ψαριού Pterois miles  (κοινώς Λεοντόψαρο), μέσα από ένα σύστημα έγκαιρης αντίδρασης και στοχευμένης απομάκρυνσης για να αποτρέψει τις οικολογικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις αυτής της εισβολής.


Το δηλητηριώδες και δυνητικά θανατηφόρο λεοντόψαρο εξαπλώνεται ταχύτατα στα θαλάσσια νερά της Μεσογείου. Πέραν από τον προφανή κίνδυνο για τους ανθρώπους, το λεοντόψαρο είναι ισχυρός θηρευτής και μπορεί να προκαλέσει μεγάλες μειώσεις στα άλλα είδη της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων και των αλιευμάτων, επιφέροντας σημαντικές οικολογικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.
Μέρος του Έργου είναι και η διερεύνηση για πιθανές δυνατότητες χρήσης του λεοντόψαρου από την τοπική αγορά, ώστε οι μελλοντικές απομακρύνσεις να είναι και οικονομικά βιώσιμες. Παραδείγματος χάριν τη συμπερίληψη του ψαριού στο μενού εστιατορίων και τη χρήση του ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία κοσμημάτων ή άλλων αντικειμένων.


Εταίροι στο συγκεκριμένο Έργο είναι: το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ, η εταιρεία  Marine & Environmental Research (MER) Lab Ltd, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Ενάλια Φύσις και το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών.


Το Εθνικό Σημείο Επαφής για το Πρόγραμμα LIFE (Τμήμα Περιβάλλοντος) μέσω του Έργου LIFE Cyclamen, έχει ως στόχο τη στήριξη και υποβοήθηση των κυπριακών φορέων ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά επιτυχίας των κυπριακών προτάσεων και  συνεπώς  η απορρόφηση της χρηματοδότησης  προς όφελος του περιβάλλοντός μας. Για να μάθετε περισσότερα για το Έργο LIFE Cyclamen, αλλά και για το Πρόγραμμα LIFE μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.lifecyclamen.com.cy

Πηγή: Τμήμα Περιβάλλοντος

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:00

Τελευταιες Ειδησεις

17 Απριλίου
Tην ανάγκη στήριξης από πλευράς Βερολίνου στην άτυπη πενταμερή τονίζει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ
11:27
​Το Κυπριακό μεταξύ των θεμάτων τα οποία συζήτησαν Ζοζέπ Μπορέλ και ΓΓ του ΟΗΕ
11:08
Πορεία διαμαρτυρίας στο Προεδρικό με αίτημα την κατάργηση του πέναλτι του 12% στις συντάξεις
10:44
OKYΠΥ: Τα τελευταία τρία 24ωρα γίνονται περισσότερες εισαγωγές ασθενών από τα εξιτήρια
10:39
Ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για εκτόξευση ρουκέτας
10:09
Λοττίδου: Bασικοί πυλώνες της εγκληματικής αμέλειας εναντίον του Στυλιανού οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας και η Αστυνομία
09:45
Καταγγέλθηκαν 147 πολίτες και ένα υποστατικό για παράβαση των μέτρων για τον Covid- 19
09:10
Μπράβο στον Τσαβούσογλου για τις απαντήσεις στον Δένδια, είπε ο Τατάρ
08:41
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει ομόφωνα την πρόοδο της Λιβύης
08:31
CIA: Σχεδίασε τη δολοφονία του Ραούλ Κάστρο το 1960, αποκαλύπτουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα
08:10
Τα σημεία για rapid test το Σάββατο 17 Απριλίου
07:41
Το κινεζικό εμβόλιο Sinovac 67% αποτελεσματικό έναντι του ενδεχομένου συμπτωματικής μόλυνσης, 80% έναντι του ενδεχομένου θανάτου
07:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand