Η Συντεχνία Ισότητα θα λάβει μέτρα για τους αορίστου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητα εκφράζει έντονη διαμαρτυρία "για την, εν κρυπτώ, διαβούλευση που προηγήθηκε μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών/Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα" στα πλαίσια εκπόνησης του νομοσχεδίου «ο περί Απόσπασης Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου της Δημόσιας Υπηρεσίας και Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου Νόμος του 2018».Αφού σημειώνει ότι "η κατάσταση οδηγείται σε οριακό σημείο" αναφέρει ότι "τυχόν ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα αποτελέσει, για τη Συντεχνία, αιτία για λήψη δυναμικών μέτρων".

Σε ανακοίνωση της Συντεχνίας αναφέρεται ότι η συντεχνία, η οποία απαριθμεί, πλέον, πέραν των δύο χιλιάδων μελών, όπως σημειώνεται,  δεν κλήθηκε να συμμετάσχει, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου («ΕΑΧ») της Δημόσιας Υπηρεσίας.
 
Προσθέτει ότι η εκπόνηση του νομοσχεδίου σε συνάρτηση με πρόνοιες αυτού  "αποτελεί ένδειξη ότι η εκπεφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας και της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ., για μετατροπή του καθεστώτος των ΕΑΧ σε δημοσιοϋπαλληλικό («μονιμοποίηση»), αποτελούσε, όπως ορθά εκτίμησαν οι πιο δύσπιστοι, «πυροτέχνημα»".
 
Ως προς την ουσία του νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι αν και η δυνατότητα απόσπασης σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου, αποτελούσε επιδίωξη και των ΕΑΧ, εντούτοις, χωρίς την υπαγωγή αυτών στο δημόσιο διοικητικό δίκαιο και στην προστασία αυτού, τυχόν μονομερής απόφαση του εργοδότη για απόσπαση (όπως ρητά προνοείται σε αυτό) αντιβαίνει στο θεμελιώδες/ανθρώπινο/συνταγματικό δικαίωμα του συμβάλλεσθαι ελευθέρως, αφού συνιστά μονομερή/καταναγκαστική μεταβολή ουσιώδους όρου εργοδότησης.  

"Αυτό θα το επικαλεστούμε, γιατί γνωρίζουμε, εκ πείρας/εκ των προτέρων, ότι το αποτέλεσμα της ψήφισης και εφαρμογής του νομοσχεδίου, χωρίς την κατάλληλη προστασία των ΕΑΧ από τον Νόμο, θα είναι η απόσπαση («πέταμα») αυτών στα «χειρότερα πόστα» και στις «χειρότερες τοποθεσίες» του Δημόσιου και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα" συνεχίζει η συντεχνία.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:00

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιουνίου
Επίθεση σε μητροπολίτες με καυστικό οξύ στη Μονή Πετράκη στο Κολωνάκι
20:30
Βρετανία: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων από τον περασμένο Φεβρουάριο - Αύξηση και στους θανάτους
20:21
Και επίσημα στο ΑΠΟΕΛ ο Νταουσβίλι
20:12
Η υποστήριξη της Τουρκίας στο ψευδοκράτος θα συνεχιστεί, είπε ο Φουάτ Οκτάι που συναντήθηκε με Σανέρ
19:29
Προειδοποίηση ECDC: Έως το τέλος Αυγούστου το 90% των κρουσμάτων στην ΕΕ θα είναι της παραλλαγής Δέλτα - Η μία μόνο δόση εμβολίου μπορεί να μην αρκεί
19:12
Με 21 αθλητές και αθλήτριες στο βαλκανικό στίβου
19:03
Ελλάδα:Νέες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων-Χωρίς μάσκα από αύριο σε εξωτερικούς χώρους
18:48
Επέστρεψε στη βάση του το κυπριακό αλιευτικό που παρενόχλησαν οι Τούρκοι
18:33
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Ομόδους – Ποταμιού
18:25
Σημαντική πτώση, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κατέγραψε την Τετάρτη το ΧΑΚ
18:21
Τουλάχιστον 41 κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα συν» στο Ηνωμένο Βασίλειο
17:58
Κορoνοϊός - Ελλάδα: 520 κρούσματα, 14 θάνατοι, 271 διασωληνωμένοι
17:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand