ΕΕ: Συμφωνία για ΜΕΔ και κεφάλαια τραπεζών

Η Αυστριακή Προεδρία του Συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν σε ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης των επισφαλών δανείων των τραπεζών (MEΔ - NPLs) και συγκεκριμένα, κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία, σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα ισχύουν για τις τράπεζες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) στους ισολογισμούς τους.

Η συμφωνία θα υποβληθεί τώρα για έγκριση από το COREPER. Με βάση έναν κοινό ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες εισάγουν μια "προληπτική εγγύηση", δηλαδή μια κοινή ελάχιστη κάλυψη ζημιών για το ποσό χρημάτων που χρειάζονται οι τράπεζες για να καλύψουν τις ζημιές που προκαλούνται από μελλοντικά δάνεια που μετατρέπονται σε ΜΕΔ. Σε περίπτωση που μια τράπεζα δεν πληροί το εφαρμοστέο ελάχιστο επίπεδο, θα εφαρμοστούν εκπτώσεις από τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.

Η πρόταση, η οποία είχε αρχικά υποβληθεί από την Koμισιόν τον Μάρτιο του 2018, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πλαισίου προληπτικής εποπτείας για τις τράπεζες για την αντιμετώπιση νέων ΜΕΔ και συνεπώς για τη μείωση του κινδύνου συσσώρευσης τους στο μέλλον. Συγκεκριμένα, προβλέπει απαιτήσεις για την ανεύρεση επαρκών ιδίων πόρων όταν τα νέα δάνεια καθίστανται επισφαλή και δημιουργεί κατάλληλα κίνητρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πρώιμο στάδιο.

"Η ΕΕ σημείωσε σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια για να καταστήσει τους ισολογισμούς των τραπεζών πιο βιώσιμους και να μειώσει τα αποθέματα των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έλειπε ένα συνολικό πλαίσιο για την πρόληψη της συσσώρευσής τους, που δημιουργείται σήμερα χάρη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", δήλωσε ο Hartwig Löger, Υπουργός Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Αυστρίας, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο ένα τραπεζικό δάνειο θεωρείται μη εξυπηρετούμενο όταν πέρασε πέραν των 90 ημερών χωρίς ο οφειλέτης (εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο) να πληρώσει ή είναι απίθανο να πληρώσει τις συμφωνηθείσες δόσεις ή τόκους. Όταν οι πελάτες δεν τηρούν τις συμφωνηθείσες συμφωνίες αποπληρωμής τους, η τράπεζα πρέπει να δεσμεύσει περισσότερα δικά της κεφάλαια βασιζόμενη στην υπόθεση ότι το δάνειο δεν θα επιστραφεί. Επιπλέον, η αντιμετώπιση ενδεχόμενων μελλοντικών μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης καθώς διατηρεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ενθαρρύνει τη χορήγηση δανείων για τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας εντός της Ένωσης.
Η Κομισιόν χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία και δηλώνει ότι αποτελεί σημαντικό βήμα για την περαιτέρω μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του, όπως τονίστηκαν στα συμπεράσματα της περασμένης εβδομάδας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μαζί με τα τελευταία στοιχεία που ενθαρρύνουν τη μείωση των κινδύνων και την πρόσφατη πολιτική συμφωνία για το τραπεζικό πακέτο, αυτό συμβάλλει στην ταχεία ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, αναφέρει η Κομισιόν.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε σχετικά: "Εχουμε εργαστεί έντονα τα τελευταία χρόνια για να μειώσουμε τους κινδύνους και να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα. Η σημερινή συμφωνία θα εξασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα έχουν λιγότερα ΜΕΔ στους ισολογισμούς τους, γεγονός που θα αυξήσει τη σταθερότητα τους και θα τους επιτρέψει να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις μας. Βασίζομαι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να συμφωνήσουν γρήγορα για τις εκκρεμείς προτάσεις για την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και για τη διευκόλυνση της ανάκτησης χρεών".

Πηγή: ΚΥΠΕ

EU4U 500px 200px

Τελευταιες Ειδησεις

07 Μαρτίου
Επιστροφή στις νίκες με διπλό "χτύπημα" του Τρισκόφσκι
21:03
Ράλι Ανατολικό Σαφάρι: Νικητής ο Γαλαταριώτης με τον Ιωάννου
20:56
Ένας θάνατος από COVID-19 και 303 νέα περιστατικά ανακοινώθηκαν την Κυριακή
20:35
Η Γιουνάιτεντ πήρε το ντέρμπι του Μάντσεστερ - Νέο στραβοπάτημα για τη Λίβερπουλ
20:18
Στα ημιτελικά του κυπέλλου η ΑΕΚ με νίκη 86-79 επί της Ομόνοιας στην παράταση
19:46
Δεν ανέδειξε νικητή το ντέρμπι της Μαδρίτης
19:18
Αυτά είναι τα σημεία για rapid test τη Δευτέρα 08/03
19:02
Νίκη-δώρο γενεθλίων για τη Νέα Σαλαμίνα με 2-1 επί του Ερμή
18:24
Πρωταθλήτρια η Απόλλων Ladies για 11η φορά
18:20
Ελλάδα: 1.142 νέα κρούσματα, 466 διασωληνωμένοι, 53 θάνατοι
18:20
Πρωταθλήτρια Σκωτίας η Ρέιντζερς του Στίβεν Τζέραρντ έπειτα από μία δεκαετία
17:28
Σούπερλιγκ: Ο Ολυμπιακός ξεμπέρδεψε με τη Λαμία και ετοιμάζεται για την Άρσεναλ
17:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand