Ε.Ε: 6 τρόποι που βελτίωσαν την ψηφιακή εμπειρία των πολιτών

Από την κατάργηση του γεωγραφικού αποκλεισμού μέχρι την παροχή δωρεάν WiFi σε δημόσιους χώρους, δείτε τι έκανε φέτος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να βελτιώσει την ψηφιακή σας εμπειρία.

Ταξιδέψτε, ψωνίστε, δείτε και τηλεφωνήστε σε ολόκληρη την ΕΕ χωρίς εμπόδια και πρόσθετο κόστος. Γι’ αυτούς και πολλούς άλλους λόγους υπάρχει η ψηφιακή ενιαία αγορά της ΕΕ και αγωνίζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τέλος στον γεωγραφικό αποκλεισμό κατά τις ψηφιακές σας αγορές

Από την 31 Δεκεμβρίου 2018, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν από ποια ιστοσελίδα επιθυμούν να αγοράσουν αγαθά ή υπηρεσίες χωρίς μπλοκάρισμα ή αυτόματη μεταφορά σε άλλη ιστοσελίδα. Τον Φεβρουάριο του 2018, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν έναν κανονισμό για τον τερματισμό του γεωγραφικού αποκλεισμού, υποχρεώνοντας τους πωλητές να παρέχουν πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες με τους ίδιους όρους σε όλη την ΕΕ, ανεξάρτητα από το μέρος από το οποίο συνδέονται στο διαδίκτυο.

Όσοι κάνουν ηλεκτρονικές αγορές δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον τέτοιες διακρίσεις ενώ οι αυτόματες ανακατευθύνσεις προς τις τοπικές εκδόσεις μίας ιστοσελίδας θα απαγορεύονται. Στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που επωφελούνται από τους νέους κανονισμούς περιλαμβάνονται οι οικιακές συσκευές, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τα ρούχα, οι διαμονές σε ξενοδοχεία, οι υπηρεσίες εκμίσθωσης και τα εισιτήρια εκδηλώσεων.

Ο γεωγραφικός αποκλεισμός και οι ηλεκτρονικές αγορές - Καλύτερες υπηρεσίες διασυνοριακής παράδοσης δεμάτων

Το άνοιγμα της ψηφιακής ενιαίας αγοράς της ΕΕ καθιστά επίσης αναγκαία την βελτίωση των όρων παράδοσης και την προστασία των καταναλωτών.

Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε νέο κανονισμό για να αυξήσει τη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη διασυνοριακή αποστολή δεμάτων και να διευκολύνει τους καταναλωτές και τους λιανοπωλητές κατά την αγορά διαδικτυακών προϊόντων στην ΕΕ. Ο νέος αυτός κανονισμός τέθηκε σε ισχύ τον Μάϊο του 2018.

Διασυνοριακή αποστολή δεμάτων στην ΕΕ - Ταξιδέψτε με τις ψηφιακές σας συνδρομές σε όλη την ΕΕ

Περισσότεροι από τους μισούς (53%) πολίτες της ΕΕ βλέπουν τις αγαπημένες τους ταινίες και τηλεοπτικές σειρές στο διαδίκτυο πάνω από μία φορά την εβδομάδα και από τον Απρίλιο του 2018 θα μπορούν συνεχίσουν να τις απολαμβάνουν στα ταξίδια τους εντός ΕΕ.

Ο κανονισμός για τη διασυνοριακή φορητότητα των διαδικτυακών υπηρεσιών επιτρέπει στους χρήστες να απολαμβάνουν συνδρομητικό περιεχόμενο και στα ταξίδια τους εντός ΕΕ, σαν να είναι σπίτι τους. Οι νέοι κανόνες ισχύουν για όλους τους παρόχους συνδρομητικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο.

Συνεχής ροή χωρίς σύνορα: νέοι κανόνες για το διαδικτυακό περιεχόμενο - Χρηματοδότηση για δωρεάν ίντερνετ στους δημόσιους χώρους

Το 2018 ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το WiFi4EU, ένα πρόγραμμα για την προώθηση της δωρεάν σύνδεσης WIFI σε δημόσιους χώρους σε ολόκληρη την ΕΕ. Στόχος της πρωτοβουλίας WIFI4EU είναι να προσφέρει ελεύθερο και γρήγορο ίντερνετ μέχρι το 2020 σε περισσότερες από 6.000 κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πάνω από 21.700 δήμοι έχουν ήδη εγγραφεί. Οι επιλεχθέντες θα ανακοινωθούν μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ η εγκατάσταση των δικτύων αναμένεσαι να ξεκινήσει το 2019.

Φθηνότερες διεθνείς κλήσεις και 5G με το νέο πακέτο τηλεπικοινωνιών

Τον Νοέμβριο, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ του πακέτου κανόνων για τις τηλεπικοινωνίες, που στοχεύει να θέσει το όριο των 0,19 ευρώ/το λεπτό και 0,06 ευρώ/ το μήνυμα, από τις 15 Μαΐου 2019. Επίσης, στοχεύουν στην τόνωση των απαραίτητων για τη δημιουργία 5G σύνδεσης, επενδύσεων στις ευρωπαϊκές πόλεις μέχρι το 2020.

Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR)

Από τις 25 Μαΐου, ο νόμος για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων είναι σε πλήρη ισχύ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στόχος είναι να δοθεί στους πολίτες της ΕΕ μεγαλύτερος έλεγχος των προσωπικών τους δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη λήθη και του δικαιώματος πρόσβασης ενημέρωσης και πρόσβασης στα δεδομένα.