Διεθνής στήριξη του Φεστιβάλ Animation Κύπρου - Όψεις του Κόσμου

Μια κορυφαία τιμητική στιγμή για το Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Κύπρου «Όψεις του Κόσμου» ήταν η συμμετοχή του την περασμένη βδομάδα στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Σλοβενίας Animateka, μια διοργάνωση που θεωρείται κορυφαία στον τομέα του ανεξάρτητου σινεμά Animation.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του κυπριακού φεστιβάλ, Γιώργος Τσαγγάρης συμμετείχε σε διεθνές πάνελ που διοργανώθηκε στο περιθώριο του Φεστιβάλ με θέμα “Festivals and Politics”, στο πλαίσιο του οποίου συζητήθηκαν θέματα που τα τελευταία χρόνια επηρεάζουν την πορεία και την εξέλιξη του ανεξάρτητου σινεμά Animation παγκοσμίως σε μια δημιουργική αρένα φορτισμένη από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και τον κόσμο.

47685254 1720881674683503 4678344817099407360 o

Επτά διακεκριμένοι καλλιτεχνικοί διευθυντές διεθνών φεστιβάλ συμμετείχαν στο πάνελ: Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation της Ottawa Chris Robinson, ο Ιδρυτής του Φεστιβάλ Ολλανδίας Gerben Schermer, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ της Σλοβενίας Igor Prassel, ο επικεφαλής του τμήματος Animation της Ακαδημίας καλών τεχνών της Αυστρίας Thomas Renoldner, ο διευθυντής προγράμματος του Φεστιβάλ της Φιλανδίας Joni Mannisto καθώς και ο διευθυντής του Φεστιβάλ της Ουγγαρίας Primanima Tamas Patrovich.

Βασικό θέμα συζήτησης στο πάνελ υπήρξε κι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα το κυπριακό φεστιβάλ τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για ενέργειες του Ελληνικού Κέντρου Animation (ASIFA Ελλάδας – Animasyros) να οικειοποιηθεί το Κυπριακό Φεστιβάλ και την ιστορία του χρησιμοποιώντας το λογότυπο του και τη σημαία της Κύπρου και ανακοινώνοντας διεθνώς ότι κάτω από την ομπρέλα του Ελληνικού Κέντρου Animation προωθείται και το Κυπριακό Animation. Αυτό έγινε χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση και συνεννόηση των επίσημων φορέων της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρίς την γραπτή συγκατάθεση των εμπνευστών και διοργανωτών του.

Μετά από αυτό, το Κυπριακό Φεστιβάλ προσπάθησε επανειλημμένα -μέσο της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κύπρο- να επικοινωνήσει με το Ελληνικό Κέντρο χωρίς όμως να έχει θετική ανταπόκριση. Αντίθετα το Ελληνικό Κέντρο αδιαφορώντας συνέχιζε να διαδίδει τα πιο πάνω. Έτσι το Κυπριακό Φεστιβάλ αναγκαστικά προχώρησε σε διαβήματα -σε επίσημο επίπεδο- και ενημέρωσε την Διεθνή Κοινότητα για αυτή την ενέργεια, εξασφαλίζοντας την στήριξη όλων των επίσημων θεσμών της κοινότητας του Animation. Πέρα από αυτό, πολλά κράτη εξέφρασαν με έντονες δηλώσεις τους την απαρέσκειά τους για οποιεσδήποτε ενέργειες αντιτίθενται στο πνεύμα, τους στόχους και τις αρχές των Διεθνών Κινηματογραφικών Κέντρων.

47579664 1720881978016806 7801093221647384576 o

Αν και το θέμα θεωρείται ιδιαίτερα λεπτό, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού πήραν ξεκάθαρη θέση. Σε βεβαίωση τους σχετικά με το πιο πάνω θέμα αναφέρουν:

«To Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Κύπρου Όψεις του Κόσμου και η ASIFA Κύπρου αναγνωρίζονται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ως οι αρμόδιοι φορείς για θέματα προώθησης του τομέα Κινουμένων Σχεδίων στην Κύπρο.

Αναφέρουμε επίσης ότι ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Κύπρου - Όψεις του Κόσμου (Animafest Cyprus) κ. Γιώργος Τσαγγάρης, έχει κατορθώσει, τα τελευταία 11 χρόνια, να διαδώσει το φεστιβάλ διεθνώς, πετυχαίνοντας τη συνεργασία σημαντικών ξένων Φεστιβάλ και Κέντρων Κινηματογράφου από τη διεθνή Κοινότητα του Animation, τα οποία αναγνωρίζουν και στηρίζουν το Κυπριακό Φεστιβάλ και χάρη στις ενέργειες του, το Φεστιβάλ έχει ενταχθεί από το 2013 στον Διεθνή Οργανισμό Animation της UNESCO ASIFA και ακολούθησε η ίδρυση του ASIFA Κύπρου, το 2018.

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες, στηρίζουν το εν λόγω φεστιβάλ, μέσω του οποίου πραγματοποιούνται προβολές, εκθέσεις, σεμινάρια και εργαστήρια κινουμένου σχεδίου, υλοποιώντας έτσι σε ένα μεγάλο βαθμό την πολιτική ανάπτυξης του τομέα Κινουμένων Σχεδίων, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού».

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:47

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.