Αυτονόμιση της πυροσβεστικής αποφάσισε το υπουργικό

Με στόχο να καταστεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία πιο ευέλικτη, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αυτονόμηση της, είπε σήμερα Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Νικολάου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «στο Υπουργικό Συμβούλιο κατατέθηκε και εγκρίθηκε μια δέσμη νομοσχεδίων που αποσκοπούν στο να καταστεί η Πυροσβεστική πιο ευέλικτη, ώστε να δρα άμεσα και ανεξάρτητα χωρίς καθυστερήσεις, να γίνει δηλαδή πιο αποτελεσματική στον τρόπο λειτουργίας της, κάτι που οριοθετεί ουσιαστικά την αυτονόμησή της από την Αστυνομία.
Τα νομοσχέδια υλοποιούν μια από τις προτεραιότητες και εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Στα νομοσχέδια ρυθμίζεται η νέα δομή την οποία θα έχει η Πυροσβεστική, τα καθήκοντα και οι εξουσίες τις οποίες θα ασκεί, τα σύγχρονα και αξιόπιστα κριτήρια πρόσληψης των πυροσβεστών, οι διαδικασίες προαγωγής, ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί η Πυροσβεστική ως ένα αυτόνομο Σώμα πλέον, μακριά από την Αστυνομία.
Παράλληλα, στην προηγούμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου είχε εγκριθεί νομοσχέδιο που περιλαμβάνεται στην ίδια δέσμη νομοσχεδίων και αφορά στους εθελοντές πυροσβέστες.
Μια ρύθμιση που ουσιαστικά κατοχυρώνει την ασφάλεια των εθελοντών πυροσβεστών, αφού τα άτομα αυτά θα είναι πιο οργανωμένα, εκπαιδευμένα, με συγκροτημένες ομάδες που θα συνεργάζονται με τα μόνιμα στελέχη της Πυροσβεστικής, με κανόνες ασφάλειας και για τους ίδιους.

Είναι μια πρωτοποριακή ρύθμιση, η οποία ουσιαστικά έρχεται να κατοχυρώσει και να διασφαλίσει την ασφαλή συμμετοχή των εθελοντών σε οργανωμένες υπηρεσίες προς τον πολίτη και την κοινωνία».
Σε ερώτηση, ο κ. Υπουργός είπε ότι ανάμεσα στις εισηγήσεις στην έκθεση αξιολόγησης που έγινε από εμπειρογνώμονες μετά την πυρκαγιά στη Σολιά ήταν η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής, και η κατοχύρωση των εθελοντών πυροσβεστών.

Σε ερώτηση αναφορικά με την πυραμίδα βάσει της οποίας θα λειτουργεί η Πυροσβεστική μετά την αυτονόμησή της, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως θα υπάρχει «ο Αρχιπύραρχος, ο οποίος θα είναι ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής. Πιο κάτω θα βρίσκονται τρεις αξιωματικοί που θα είναι οι βοηθοί του και θα έχουν το βαθμό του Πύραρχου και στη συνέχεια θα ξεκινά η δομή που θα καταλήγει μέχρι τους τοπικούς πυροσβεστικούς σταθμούς. Οι τοπικοί πυροσβεστικοί σταθμοί θα στελεχώνονται και από μόνιμο προσωπικό και από τους εφεδρικούς πυροσβέστες, που είναι σήμερα οι έκτακτοι ωρομίσθιοι, η πρόσληψη των οποίων θα ρυθμίζεται πλέον με νομοθεσία.
Με αυτούς θα οργανώνονται οι εθελοντές πυροσβέστες κατά περιοχή, ούτως ώστε σε περίπτωση κατά την οποία εκδηλωθεί μια πυρκαγιά θα μπορούν να κληθούν και να παρουσιαστούν για να βοηθήσουν».

Ερωτηθείς αν θα υπάρχει συντονιστικό όργανο μεταξύ Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, είπε ότι «η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν θα εντάσσεται πιά στα σώματα ασφαλείας της Δημοκρατίας και οι πυροσβέστες όπως και σήμερα θα συνεχίσουν να μη μεταφέρουν οπλισμό. Θα υπάρχει όμως η στενή συνεργασία, σίγουρα, μαζί με την Αστυνομία σε σχέση με τα θέματα πρόληψης των πυρκαγιών και διερεύνησης των αιτιών πρόκλησης των πυρκαγιών, αλλά και συνεργασία στα πλαίσια της υποστήριξης με θέματα που έχουν να κάνουν με κοινό τεχνικό εξοπλισμό τον οποίο θα πρέπει να ε ξασφαλίσουν για σκοπούς επιτέλεσης των καθηκόντων τους».

Ερωτηθείς αν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για τη μετεξέλιξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο κ. Νικολάου είπε ότι «τα νομοσχέδια αυτά θα κατατεθούν στην πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, υπολογίζω πριν τα μέσα Ιανουαρίου. Έχω συνεννοηθεί μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, επειδή πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο όλες οι πλευρές της Βουλής θα ήθελαν να προωθηθεί, τουλάχιστον όπως προκύπτει μέσα από τη διαβούλευση που προηγήθηκε με τα πολιτικά κόμματα, και πιστεύω ότι θα δοθεί μια προτεραιότητα στο ζήτημα αυτό, ούτως ώστε να μπορέσει να υ πάρξει μια καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία της Πυροσβεστικής, ειδικότερα έχοντας υπόψιν τον σημαντικό αριθμό πυρκαγιών οι οποίες παρουσιάζονται κατά καιρούς».
Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με το θέμα της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων. Πρόκειται για τη σύσταση του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασία (ΔΔΔΠ). Η νομοθεσία έχει ψηφιστεί στη Βουλή, το Ανώτατο Δικαστήριο προχωρά με τη διαδικασία πρόσληψης των δύο δικαστών του ΔΔΔΠ και παράλληλα γίνονται όλες οι ενέργειες για να εξασφαλιστεί το κτήριο όπου θα λειτουργήσει.
Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως γίνει διαβούλευση με εταιρεία στην οποία ανήκει κτήριο παρά το γεφύρι του Πεδιαίου, πλησίον των Δικαστηρίων, με σκοπό να στεγαστεί εκεί το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας.
Έχει καταρτιστεί μια Επιτροπή, που αποτελείται από τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Οικονομικών, Μεταφορών και Δικαιοσύνης, οι οποίοι έχοντας υπόψη την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου που θα γίνει από το Κτηματολόγιο, θα προχωρήσουν στη διαβούλευση με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του κτηρίου, με σκοπό την αγορά του για να διατεθεί για τις ανάγκες αυτού του Δικαστηρίου».

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:47

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
Πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη βελτιώνει την επιβίωση και επιταχύνει την ανάρρωση των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19
14:12
Από την πρώτη Ιουλίου θα ισχύει και στην Κύπρο το ψηφιακό πιστοποιητικό covid από χώρες μέλη της ΕΕ(βίντεο)
14:02
Πρώτη διμερής συνάντηση υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας
14:02
Τρόπους επίλυσης των προβλημάτων του συνοικισμού Αγίων Αναργύρων συζήτησε με κατοίκους ο Ανδρέας Βύρας
14:00
Δύο νέες αλυσίδες μετάδοσης κρουσμάτων εντόπισε το υπουργείο Υγείας
13:45
Για το Παρίσι αναχωρεί αύριο η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου
13:42
Έκκληση Γκουτιέρες στην Ολομέλεια του ΕΚ για παγκόσμια ενίσχυση της διάθεσης εμβολίων σε όλα τα κράτη του πλανήτη
13:39
Υπόθεση φόνου που διαπράχθηκε το 1998 ξανανοίγει η Αστυνομία των Βάσεων
13:00
Την ανάγκη να επιδείξει η Τουρκία συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, θα τονίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης
12:55
Το μίσος, η μισαλλοδοξία και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση στην ΕΕ, λέει ο Πρόεδρος
12:31
Σήμερα η νέα αναθεώρηση της πράσινης και πορτοκαλί ταξιδιωτικής λίστας των Βρετανών
12:28
Έκκληση του υπ. Υγείας προς τους πολίτες να εμβολιαστούν
12:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand