KE:Νέα συνάντηση Προέδρου με Λουτ τις επόμενες ημέρες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα συναντήσει εκ νέου την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ τις επόμενες ημέρες, μετά τη συνάντησή της και με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή συνάντησή Αναστασιάδη - Λουτ, στο Προεδρικό, δημιουργική και παραγωγική.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η συνάντηση αφορούσε τόσο τους όρους αναφοράς, όσο και τα κρίσιμα θέματα που συναποτελούν το κυπριακό ζήτημα.

«Βρισκόμαστε στο μέσο κρίσιμων διαβουλεύσεων για τη διαπραγμάτευση και την συνέχεια του Κυπριακού και θα ήταν καλύτερο να αποφύγουμε τα πολλά σχόλια», σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν κατατέθηκαν οποιεσδήποτε ιδέες από την κ. Λουτ ή από την ε/κ πλευρά, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε ότι «έγινε μια παραγωγική και δημιουργική συζήτηση».

Ερωτηθείς εάν το μήνυμα που κομίζει η κ. Λουτ από την Άγκυρα αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, απάντησε ότι έγινε μια συζήτηση για τους όρους αναφοράς και τα κρίσιμα θέματα του Κυπριακού. «Η κ. Λουτ έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο και δεν κομίζει μηνύματα», επεσήμανε.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει οτιδήποτε γραπτώς, ο Εκπρόσωπος είπε: «'Οχι δεν υπάρχει κανένα γραπτό έγγραφο αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει ενδεχόμενο κοινής συνάντησης των δύο ηγετών με την κ. Λουτ.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στο Euronews για το θέμα του φυσικού αερίου και εάν υπάρχει διασύνδεση με την σύγκλιση για την πληθυσμιακή αναλογία 4:1, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι επί της ουσίας ο Πρόεδρος είπε ότι πρέπει να είναι σαφές πως εφόσον ο φυσικός και ο ενεργειακός πλούτος είναι αρμοδιότητα του κράτους εξ ονόματος όλων των Κυπρίων, η τ/κ κοινότητα θα έχει το μερίδιό της.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, είμαστε στη φάση της διερεύνησης και μέχρι τη στιγμή της εμπορικής αξιοποίησης υπάρχουν αρκετά χρόνια, «θα μπορούσε κανείς να πει περισσότερα από 5 χρόνια». Επομένως, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, υπάρχει υπεραρκετός χρόνος να λυθεί το Κυπριακό – και αυτός είναι ο κύριος στόχος – να έχουμε μια συμφωνία για λύση.

«Και στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα επικαλεστούμε και την σύγκλιση που υπήρχε παλιότερα και στις διαπραγματεύσεις για μία λογική διάθεση των εσόδων από το φυσικό αέριο». Επομένως δεν υπάρχει καμία ανησυχία και δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, εκ μέρους μόνο των Ε/κ, προσπαθεί να οικειοποιηθεί τον φυσικό πλούτο, δήλωσε ο κ. Προδρόμου.

«Τουναντίον, η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί εξ’ ονόματος όλων των πολιτών και όταν έρθει η ώρα που θα υπάρχουν έσοδα, οπωσδήποτε θα υπάρχει και ο μηχανισμός διαμοιρασμού του οφέλους για όλους τους Κύπριους πολίτες».

Ο στόχος, είπε ο κ. Προδρόμου, «για να μην τον χάνουμε από μπροστά μας», είναι μέχρι τότε να υπάρξει λύση του Κυπριακού και σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο θα υπάρξουν οι μηχανισμοί και θα μπορούν να επωφεληθούν όλοι από το φυσικό αέριο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως όλοι οι Κύπριοι πολίτες, και οι Τ/κ, η τ/κ κοινότητα, θα έχει το μερίδιο που της αναλογεί. Λαμβάνουμε υπόψιν ότι υπήρξε ήδη μια σύγκλιση στις διαπραγματεύσεις, αλλά προσδοκούμε στη συμφωνία για λύση του Κυπριακού, όπου το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να το χειρίζεται το κεντρικό κράτος και θα βρεθεί ο τρόπος ώστε να επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι πολίτες, κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:49

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
Απόψε η συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες- Προϋπόθεση για λύση, η απόσυρση του κατοχικού στρατού και η άρση των εγγυήσεων, θα τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης στον ΓΓ του ΟΗΕ
21:45
Δικαστήριο στην Ολλανδία επέτρεψε σε έναν 12χρονο να εμβολιαστεί παρά την αντίθεση του πατέρα του
21:36
Βέλγιο: Μαχαίρωσε την πρώην σύζυγό του και την κόρη τους- Συνελήφθη ο δράστης
21:20
Δεν θα χρειάζονται από τις 27 Σεπτεμβρίου αρνητικό αποτέλεσμα τεστ όσα εμβολιασμένα άτομα περνούν από τα οδοφράγματα
20:59
Τη συνδεσιμότητα των αεροπορικών μεταφορών, ήγειρε ο Υπ. Μεταφορών στο Συμβούλιο ΕΕ
20:30
«Μουσική στην πόλη»: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η συναυλία της Συμφωνικής Οχήστρας Κύπρου αύριο βράδυ (trailer)
20:04
Σταθερά ψηλά τα ημερήσια κρούσματα και θάνατοι από κορoνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο
19:55
Δύο θάνατοι και 145 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:39
Λεμέρ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις ΗΠΑ για την προστασία της
19:19
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αυριανή προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:14
Ερντογάν για ταξίδι στις ΗΠΑ: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν – Δεν υποχωρούμε στους S-400
18:55
Χαιρετίζει τη ψήφιση των νόμων για την αγορά ηλεκτρισμού η Υπουργός Ενέργειας
18:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand