Αρχιεπίσκοπος για χάσμα Εκκλησιών και κυπριακό

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αποκάλυψε στο ΡΙΚ ότι κατέβαλε παρασκηνιακές προσπάθειες, με σιωπηρό τρόπο, για να μην υπάρξει διαίρεση στην Ορθοδοξία και για να σμικρυνθεί το χάσμα μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ρωσίας, για την Ουκρανική Εκκλησία.

Αυτή ήταν η πιο ενδεδειγμένη οδός, είπε, για να βοηθήσει τις δύο Εκκλησίες.
Ο Μακαριότατος εξέφρασε τη λύπη του για την πορεία των εξελίξεων και εκτίμησε ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος, για να επανέλθει η ειρήνη μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο τέλος θα επιβληθεί η θέληση του λαού της Ουκρανίας και θα ισχύσει αυτό που επιθυμεί, είτε αυτοκεφαλία είτε παραμονή της ουκρανικής εκκλησίας υπό άλλο πατριαρχείο.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου τόνισε ότι δηλώσεις με πηχυαίους τίτλους στα Μέσα Ενημέρωσης, δεν ωφελούν, αλλά δυσχεραίνουν το πρόβλημα, στέλνοντας το μήνυμα για την ανάγκη ήπιων τοποθετήσεων.

Κυπριακό

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, εξέφρασε την ελπίδα η κυρία Λουτ, να έχει καλές ιδέες και απόψεις για την λύση του Κυπριακού. Δυστυχώς, είπε, το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα, εκτός όπως ανέφερε, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσουν να το λύσουν. Αυτές, πρόσθεσε, μπορούν γιατί εμείς είμαστε μικροί.
Ο Μακριότατος τόνισε, ωστόσο, ότι δυστυχώς τα στυγνά συμφέροντα τους, δεν τους αφήνουν να δικαιώσουν την πατρίδα μας.


Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α'

Οι δηλώσεις του Μακριοτάτου έγιναν στο περιθώριο του 11ου μνημοσύνου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Πρώτου το οποίο τελέστηκε το πρωί, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου στη Λευκωσία.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Δεύτερος, ο οποίος προέστη του μνημοσύνου, τόνισε ότι συνεχίζεται το έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, καθώς και οι ιδέες και η γραμμή του χωρίς καμιά αλλοίωση.
Παρόλο ότι, είπε, πέρασαν τόσα χρόνια, η απελευθέρωση της Κύπρου είναι μονόδρομος και για το λόγο αυτό πρέπει να παραμείνουμε όλοι στις αγωνιστικές επάλξεις μέχρι το τέλος.
Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος τόνισε ότι ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος ήταν στα 30 χρόνια της αρχιεπισκοπικής διακονίας του, ακάματος εργάτης στον αμπελώνα του Κυρίου και ανυποχώρητος αγωνιστής υπέρ των εθνικών δικαίων του λαού.  
Του μνημόσυνου ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου.

Σύνταξη: Παναγιώτης Καπαρής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:49

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.