ΟΗΕ για επιστροφή αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα την Πέμπτη ψήφισμα, με τίτλο «Επιστροφή ή αποκατάσταση των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες προέλευσης τους». Εισηγήτρια του ψηφίσματος ήταν η Ελλάδα, με περισσότερα από 100 κράτη μέλη – μεταξύ αυτών και η Κύπρος – να το συγκηδεμονεύουν.


 
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επί του ψηφίσματος στην ολομέλεια, ο Mόνιμος Aντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, συνεχάρη την Ελλάδα για την πρωτοβουλία της και χαιρέτισε τις επικαιροποιήσεις στο ψήφισμα που αντικατοπτρίζουν τις σημαντικές πρωτοβουλίες και εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Ο κ. Κορνηλίου τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών λόγω των χιλιάδων χρόνων πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της, καθώς και των εμπειριών της από την καταστροφή και λεηλασία της από τη ξένη στρατιωτική κατοχή από το 1974. Για τον σκοπό αυτό, τόνισε, η Κυπριακή Δημοκρατία προωθεί ενεργά τη λήψη μέτρων κατά της καταστροφής και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς και την επιστροφή ή αποκατάσταση πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρόσφατη πρωτοβουλία της Κύπρου και της Ιταλίας για τη δημιουργία της «Ομάδας Φίλων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στη Νέα Υόρκη, μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Επεσήμανε επίσης την πρωτοβουλία της Κύπρου στη Γενεύη για την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα Πολιτιστικά Δικαιώματα και την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς τον περασμένο Μάρτιο, και έκανε ειδική αναφορά στην υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2017 για τα αδικήματα που αφορούν πολιτιστικά αγαθά, γνωστή ως «Σύμβασης της Λευκωσίας», με πρωτοβουλία της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Αυτή η Σύμβαση είναι στην πραγματικότητα το πρώτο νομικό κείμενο που ενσωματώνει ένα ποινικό κώδικα για τους παραβάτες οι οποίοι θα καταστρέφουν, θα κλέβουν, θα πωλούν, ή θα διακινούν παράνομα κλεμμένους θησαυρούς πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Σύμβαση είναι ανοικτή για υπογραφή από κράτη πέρα των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για μια ακόμη φορά σας καλώ όλους να γίνετε μέλος της ‘Σύμβασης της Λευκωσίας’», κατέληξε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος.


Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΜΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:51

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Χειροπέδες σε καταζητούμενο ένα χρόνο μετά
21:39
Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στα αποκαλυπτήρια οδών του Δήμου Λακατάμιας
21:17
Αφγανιστάν: Ταλιμπάν κρέμασαν πτώματα φερόμενων απαγωγέων στην πόλη Χεράτ
20:31
Ρωσία: Εκατοντάδες Ρώσοι διαδήλωσαν στη Μόσχα για να καταγγείλουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών
20:01
Ένας θάνατος 99 κρούσματα .Γυναίκα 88 ετών το νέο θύμα της πανδημίας
19:33
Η ΥΔΔΤ κα Στέφη Δράκου επισκέφτηκε τον αστυνομικό σταθμό στην οδό Λήδρας
19:14
Ράλι Κύπρος: Προηγείται ο Γαλαταριώρτης, εγκατέλειψε ο Νάσερ (βίντεο)
18:40
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν αποφυλακίσθηκε και αν το επιθυμεί, μπορεί να φύγει από την Ιταλία
18:11
Ανακοίνωση Δημοκρατικού Συναγερμού για Σύνοδο ΜΕD5 και μεταναστευτικό
18:11
Ο ΠτΔ συναντήθηκε με τον Ελπιδοφόρο . Το θέμα έληξε
18:04
Επιστρέφει η «Παραδοσιακή βραδιά στο ΡΙΚ» (trailer)
18:01
Ελλάδα: 1.853 νέα κρούσματα σήμερα, 333 διασωληνωμένοι και 16 θάνατοι
17:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand