Συνομιλία ΠτΔ - Τ. Μέι για τις Βάσεις

Συνομιλία με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι για το θέμα του πρωτοκόλλου των κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Αυτό αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος ανακοίνωσε και παρέμβαση του Προέδρου κατά τη διάρκεια της Συνόδου για το θέμα της Σερβίας και του Κοσόβου.
Όπως δήλωσε ο κύριος Προδρόμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει στη Σύνοδο αρχηγών κρατών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην ατζέντα της συνεδρίασης του οποίου είναι τα θέματα της μετανάστευσης, όπου βεβαίως ο Πρόεδρος θα υπογραμμίσει τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει την περίοδο αυτή η χώρα μας, εξαιτίας και της στάσης που τηρεί η Τουρκία απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Συμπλήρωσε δε ότι το ζήτημα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 είναι πολύ καθοριστικό για το μέλλον της ΕΕ.
Τόνισε δε ότι γίνεται ακόμα συζήτηση για το άρθρο 50 και την αποχώρηση το Ηνωμένου Βασιλείου. Δήλωσε περαιτέρω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια ευκαιρία να έχει μια συνομιλία με την κυρία Μέι ειδικότερα για το πρωτόκολλο που αφορά την Κύπρο.
Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ακόμα ότι στη συζήτηση θα είναι η εσωτερική αγορά και θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταφέρει έναν προβληματισμό, του οποίου έγινε κοινωνός πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Σερβίας τον κύριο Βούτσιτς, σχετικά με μέτρα τα οποία παίρνει το καθεστώς του Κοσόβου σχετικά με την επιβολή δασμών που απομονώνουν το σερβικό πληθυσμό και την εντελώς παράτυπη και έξω από κάθε συμφωνία πρόθεση για δημιουργία στρατού.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι θα υπογραμμίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ενδιαφέρον που πρέπει να διατηρήσει η Ένωση στην περιοχή των Βαλκανίων. Όπως σημείωσε, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος θα είναι και η επικείμενη σύνοδος ΕΕ - Αραβικών χωρών και του ρόλου που παίζει ιδιαίτερα η Αίγυπτος σε αυτή τη σχέση και είναι κάτι που ενδιαφέρει τη δική μας χώρα ιδιαίτερα. Στην αυριανή συνεδρίαση θα υπάρξει και μια σύνοδος κορυφής για την ευρωζώνη, κατέληξε.
Κληθείς να διευκρινίσει τις κυπριακές ανησυχίες για τον τρόπο χρηματοδότησης του κοινοτικού προϋπολογισμού, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται και βεβαίως η δική μας η διπλωματική υπηρεσία, το Υπουργείο Εξωτερικών επί μονίμου βάσεως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όποτε βρεθεί στο Συμβούλιο, έχουμε την έγνοια και τη φροντίδα ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες.
Τέλος, σημείωσε ότι θα είναι ένα νέο περιβάλλον, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει να διατηρηθούν και οι σημαντικές πολιτικές της Ένωσης, αλλά να υπάρξει και μια δίκαιη κατανομή των βαρών και των ευθυνών.

Πηγή: Θάνος Αθανασίου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:54

Τελευταιες Ειδησεις

22 Σεπτεμβρίου
Διπλωματικός πυρετός στη Νέα Υόρκη, ενόψει της τριμερούς συνάντησης Αναστασιάδη - Γκουτέρες - Τατάρ, στις 27 Σεπτεμβρίου
21:37
Καναδάς: Γρονθοκόπησε νοσοκόμα επειδή... χωρίς την άδειά του εμβολίασε τη σύζυγό του
21:28
Ανθούση:Αύξηση 30% στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην πανδημία, ανάγκη για άμεσες ενέργειες
21:03
Λιβύη: Ο Χαλίφα Χάφταρ «καταθέτει» προσωρινά τα όπλα και βάζει για πρόεδρος
20:43
Αναμένουμε μεγάλα πράγματα από τους ηγέτες αλλά χρείαζεται και εμπλοκή των πολιτών, λέει η Σπέχαρ
20:35
Ενδεχόμενη συμμετοχή Βαγδάτης στην τριμερή με Ιορδανία, συζήτησαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με Ιρακινό ομόλογο
20:08
Μακρόν-Μπάιντεν: Η κρίση των υποβρυχίων θα είχε αποφευχθεί αν υπήρχαν «καλύτερες συνομιλίες»
20:03
Δεν καταγράφηκαν θάνατοι-106 νέα κρούσματα κορονοϊού
19:49
«Καμπανάκι» από Άγγλο αρχίατρο: Τα ανεμβολίαστα παιδιά 12-15 ετών κάποια στιγμή θα μολυνθούν
19:16
Διευκρινίσεις δίδει ο ΠτΔ για τη δήλωση που έκανε για το Πόθεν Έσχες
18:56
Κορονοϊός-Ελλάδα: 2.329 νέα κρούσματα, 333 διασωληνωμένοι, 26 νέοι θάνατοι
18:37
Το 46% των εργαζομένων στην Κύπρο δυσκολεύεται να πληρώσει τη θέρμανση, σύμφωνα με έρευνα
18:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand