ΕΚΤ: τερματίζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, διατηρώντας, ωστόσο, την υπόλοιπη νομισματική της πολιτική αμετάβλητη, σε γενικές γραμμές, και υποσχόμενη παράλληλα παρατεταμένη στήριξη στην οικονομία η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μη αναμενόμενη επιβράδυνση και πολιτική αναταραχή.

«Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων θα τερματιστεί τον Δεκέμβριο του 2018», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ, μετά τη συνεδρία των Κεντρικών Τραπεζιτών της Ευρωζώνης στην Φρανκφούρτη.
Έχοντας εξαγγείλει εδώ και πολύ καιρό το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), η ΕΚΤ δεν είχε άλλη επιλογή παρά να τερματίσει την αγορά ομολόγων.
Ωστόσο, είναι πιθανό, σύμφωνα με το Reuters, να προχωρήσει αργά στην περαιτέρω σύσφιγξη της πολιτικής της με δεδομένη την επιβράδυνση της ανάπτυξης, του διαφαινόμενου εμπορικού πολέμου, την προοπτική ενός σκληρού Brexit και των εντάσεων γύρω από τους προϋπολογισμούς στην Ιταλία και τη Γαλλία.
Όλα αυτά αφήνουν τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε μια λεπτή ισορροπία. Η ΕΚΤ εμφανίζεται αρκετά βέβαιη για να δικαιολογήσει το τέλος του τετραετούς QE ύψους 2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ αλλά φαίνεται αρκετά ανήσυχη στο να διατηρήσει τις προσδοκίες των επενδυτών για περαιτέρω αυστηρότερη πολιτική.
Ελπίζοντας να καθησυχάσει τις αγορές, η ΕΚΤ επανέλαβε την υπόσχεσή της ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το επόμενο Καλοκαίρι και ότι θα διατηρήσει ανοιχτό τον χρονικό ορίζοντα για επανεπένδυση των κεφαλαίων από τα ομόλογα που έχουν λήξει.
"Το Διοικητικό Συμβούλιο (της ΕΚΤ) προτίθεται να συνεχίσει την επανεπένδυση, πλήρως, του αρχικού κεφαλαίου που προέκυψε από τα ομόλογα που ωρίμασαν και τα οποία αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος APP, για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της", σημειώνει η ΕΚΤ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:54

Τελευταιες Ειδησεις

20 Σεπτεμβρίου
ΓΓ ΟΗΕ: Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο εναντίον του πλανήτη μας
21:48
Συνάντηση Ερντογάν - Γκουτέρες στην Νέα Υόρκη
21:34
Χωριστές συναντήσεις Χριστοδουλίδη με ΥΠΕΞ Κουβέιτ και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη
21:32
ΗΠΑ: Δύο μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά από πυροβολισμούς σε λύκειο στη Βιρτζίνια
21:07
Μπορέλ: Ανησυχία για αντιδημοκρατικές πρακτικές στις ρωσικές εκλογές, η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στην Κριμαία
20:51
Νέο σκάφος με μετανάστες εντόπισε η Λιμενική ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο
20:38
Ένας θάνατος και 156 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα
19:54
Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη: Δεν είμαι όσο αισιόδοξος θα ήθελα να είμαι
19:51
Ρωσία: Πολεμικά πλοία άρχισαν μεγάλης έκτασης γυμνάσια με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα
19:45
Ρωσία-εκλογές: Ο Ραμζάν Καντίροφ κέρδισε το 99% των ψήφων στην Τσετσενία
19:14
Πολυμέρεια, κλιματική αλλαγή και εισήγηση για τακτική σύνοδο ΕΕ - ΟΗΕ στην ατζέντα Μισέλ στη Γενική Συνέλευση
18:56
Εκνευρισμένος» με την υστέρηση των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον
18:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand