Μείωση 6 σεντ το λίτρο στους φόρους των καυσίμων από τη 18η Δεκεμβρίου

Η Βουλή, σε έκτακτη νομοθετική συνεδρία της, ψήφισε ομόφωνα την πρόταση νόμου που προνοεί μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης και το πετρέλαιο κατά 5,95 σεντ το λίτρο με έναρξη ισχύς της μείωσης τη 18η Δεκεμβρίου. Η μείωση του φόρου κατανάλωση είναι 5 σεντ το λίτρο. Όταν στη μείωση προστεθεί και η μείωση που θα επέλθει στο ΦΠΑ το σύνολο της μείωσης είναι 5,95 σεντ το λίτρο.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, οι Βουλευτές της ΕΔΕΚ δήλωσαν τη διαφωνία τους με την πρόταση νόμου, δεν καταψήφισαν, δήλωσαν απλά παρόντες. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όπως αναγνώστηκε από την Γραμματέα της Ολομέλειας Αννίτα Δημητρίου ήταν 43 ψήφοι υπέρ.

Επίσης η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τους κανονισμούς για τους διορισμούς, την ιεραρχία και τις αφυπηρετήσεις στην Εθνική Φρουρά, που κατατέθηκαν και τέθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως η πρόταση θα έχει θετική συμβολή, ωστόσο αυτή θα εξυπηρετεί τους έχοντες και κατέχοντες. Εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσαν οι δαπάνες να χρησιμοποιηθούν για στήριξη των ευάλωτων ομάδων και των συνταξιούχων ή για στοχευμένες δράσεις. Απλά δηλώνουμε παρόντες είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε πως παρά το γεγονός ότι οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο δεν απείχαν από τον μέσο όρο στην ΕΕ, αυτό που ώθησε στην κατάθεση νόμου είναι η απόλυτη εξάρτηση των Κυπρίων από καύσιμα για τη διακίνηση τους καθώς οι δημόσιες μεταφορές είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Ο κ. Βότσης είπε ότι τελικά πείσθηκε η Κυβέρνηση και αποδέχτηκε την πρόταση της Βουλής για μείωση του φόρου κατανάλωσης.

Ο κ. Βότσης είπε πως η μείωση θα τεθεί σε εφαρμογή 18η του μήνα και η τιμή θα έχει από την προηγούμενη τιμή 5,95 σεντ μείωση. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει αισχροκέρδεια.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως με την απόφαση για μείωση των φόρων κατανάλωσης θα αδικηθούν οι συνταξιούχοι που δεν διακινούνται με ιδιωτικά οχήματα. Πρόσθεσε πως απαιτείται μεγαλύτερος έλεγχος στις εταιρείες πετρελαιοειδών ώστε οι τιμές των καυσίμων στην αγορά να συνάδουν με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Είπε ακόμα πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει σοβαρότερη μείωση ώστε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της μετάβασης στα κατεχόμενα, φαινόμενο από το οποίο το κράτος χάνει πολλά εκατομμύρια.

Τον λόγο ακολούθως πήρε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, ο οποίος αναφέρθηκε σε χειραγώγηση των τιμών των πετρελαιοειδών από το ολιγοπώλιο των εταιρειών, φαινόμενο το οποίο η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπόρεσε να δαμάσει, όπως είπε.

Ο κ. Μυριάνθους εξέφρασε επίσης φόβους ότι οι εταιρείες πετρελαιοειδών θα βρουν τρόπους να επωφεληθούν από τη μείωση και εξέφρασε την ελπίδα να διαψευσθούν οι φόβοι του.

Πολύ θετικό βήμα χαρακτήρισε τη μείωση ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας. Είπε πως η μείωση ανά λίτρο ίσως να είναι μικρή, προσθέτοντας πως ίσως η μείωση να είναι πιο αισθητή στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε πως αν το κόμμα του είχε επιλογή, «θα επιλέγαμε να στηρίξουμε τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Ανέφερε ότι η μείωση στο φόρο των καυσίμων έγινε σε αντιπαραβολή της πρότασης της Κυβέρνησης για μείωση του φόρου επί των καταθέσεων που θα ωφελούσε αυτούς που έχουν τα εκατομμύρια, ενώ η μείωση στους φόρους των καυσίμων οριζόντια κατανομή του οφέλους.

Ως Κοινοβούλιο έχουμε τη δυνατότητα να περικόψουμε δαπάνες, συνέχισε ο κ. Λουκαϊδης προσθέτοντας πως αντί το ΔΗΚΟ να απευθυνόταν στο ΑΚΕΛ για να δουν με ποιο τρόπο η σχετική μείωση εσόδων θα ήταν πιο ωφέλιμη κοινωνικά, επέλεξε να απευθυνθεί στον ΔΗΣΥ. Ο κ. Λουκαϊδης είπε πως κατά την εκτίμηση του, συμφωνία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ που παρουσιάστηκε πομπωδώς περιλαμβάνει και άλλα πράγματα, πέρα από τη μείωση του φόρου στα καύσιμα.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης παρατήρησε πως η αλήθεια για το όφελος από τη μείωση λίγο πολύ ακούστηκε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τα 6 σεντ θα εξαφανιστούν στον λάκκο της αισχροκέρδειας και πως δεν θα μετακυλιστεί η μείωση στον καταναλωτή και στα προϊόντα.

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα πως πρέπει να εξευρεθούν τρόποι να σταματήσει η φρενίτιδα των Κυπρίων να πηγαίνουν στα κατεχόμενα για να γεμίσουν καύσιμα τα αυτοκίνητα τους.

Η μείωση των φόρων στα καύσιμα ήταν πρόταση μας και δεν μπορούμε να καταψηφίσουμε αυτό που ζητούσαμε, συνέχισε προσθέτοντας ότι η δαπάνη θα μπορούσε να είναι πιο στοχευμένη και να παρέχονταν τα 45 εκ. για τη σύνταξη χηρείας ανδρών για τα επόμενα 20 χρόνια.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η μεγαλύτερη χαρά που θα δώσουμε στους πολίτες του τόπου είναι να συνεργαζόμαστε όλα τα κόμματα για να υπηρετήσουμε τον πολίτη.

«Ας περιοριστούμε αφού συμφωνούμε στη θετική πτυχή της πρότασης», είπε και διερωτήθηκε πώς η μείωση θα εξυπηρετήσει τους έχοντες και κατέχοντες λιμουζίνες. Η μείωση θα ωφελήσει το επαγγελματία που είναι στο τιμόνι 18 ώρες την ημέρα πρόσθεσε και παρατήρησε ότι οι "λιμουζινάτοι διανύουν κανένα χιλιόμετρο την ημέρα".

"Θα ωφεληθεί ο Γιαννής από τον Αγρό με το διπλοκάμπινο που έρχεται κάθε μέρα Λευκωσία", ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Πρόσθεσε πως κατατέθηκε η πρόταση για να βοηθούσε το σύνολο του λαού, εξαιρουμένων των βιομηχάνων. «Μιλούμε για σταθερή μείωση στον καταναλωτικό φόρο», είπε και επεσήμανε πως επειδή "κάναμε μια πρόταση με τον Νικόλα δεν θα καθορίσουμε εσαεί τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς".

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως η πρόταση νόμου προέρχεται από τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπορίου. Πρόσθεσε ότι άλλες χώρες της ΕΕ δεν επιβάλλουν 15%, φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τις ενδιαφέρουν οι ευάλωτες ομάδες.

Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι έχουν αυξηθεί πολύ οι τιμές των καυσίμων, έχουμε από τις πιο ακριβές τιμές στην αγορά και παρατήρησε ότι αυτό οφείλεται στα ολιγοπώλια που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως η πρόταση της Κυβέρνησης ήταν η μείωση του φόρου των καταθέσεων και θα επωφελούνταν κάποιοι λίγοι που έχουν καταθέσεις.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως καμία συμφωνία έγινε από το ΔΗΚΟ με τον ΔΗΣΥ. Αφού υπενθύμισε ότι θα μπορούσε να συγκυβερνά, όμως αποφάσισε διαφορετικά, δήλωσε ότι θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε ομάδα, συμφωνούμε σε πολιτικές, επειδή στο ΔΗΚΟ αντί για τις καρέκλες υποστηρίζουμε πολιτικές προς όφελος του κόσμου.

Κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίας της Ολομέλειας ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης είπε πως η Επιτροπή Επιλογής αποφάσισε όπως ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς αποχωρήσει από μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας.

Επίσης προώθησε την υλοποίηση προηγούμενης απόφασης της και όρισε Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας Εμπορίου και Τουρισμού τον Ανδρέα Κυπριανού του ΔΗΣΥ και αναπληρωτή Πρόεδρο τον Νίκο Νουρή του ιδίου κόμματος ενώ Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών αναλαμβάνει ο Άγγελος Βότσης με αναπληρωτή Πρόεδρο τον Μαρίνο Μουσιούττα.

Ο κ. Συλλούρης ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι έχουν δοθεί στον κάθε Βουλευτή οι τέσσερις πρώτοι τόμοι του φακέλου της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:55

Τελευταιες Ειδησεις

19 Ιουνίου
Παγκόσμια, χιλιάδες τα κρούσματα κορωνοϊού και οι θάνατοι
09:00
Αυξημένα μέτρα λαμβάνει η Αστυνομία για το τριήμερο του Κατακλυσμού
08:39
Eλλάδα:Επαναλειτουργούν από σήμερα οι παιδότοποι, τα λούνα παρκ και οι υπηρεσίες ευεξίας
08:06
Θανατηφόρο δυστύχημα στη Νήσου.Θύμα της ασφάλτου ο Ραφαήλ Γρηγορίου, 22 ετών από τα Λατσιά
07:31
Πού να εξεταστείτε δωρεάν σήμερα Σάβββατο
06:51
Νέα χαλάρωση των περιορισμών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρούτε
06:44
Μία δόση των εμβολίων της Pfizer ή της AstraZeneca μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας κατά 75%
06:36
Αποκαθίσταται από τις 28 Ιουνίου η αεροπορική σύνδεση Κύπρου-Ρωσίας
06:30
18 Ιουνίου
Επαναλειτουργούν οι κατασκηνωτικοί χώροι του Τμήματος Δασών
21:45
Υπό 8ημερη κράτηση 35χρονος για εμπρησμό κτηρίου στη Λευκωσία
21:24
76 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο - Κανένας θάνατος
20:52
ΠΟΥ: Δεκάδες χώρες δεν μπορούν να συνεχίσουν τον εμβολιασμό λόγω έλλειψης δόσεων
20:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand