Λακκοτρύπης: Δεν χάσαμε το χαλούμι

Έγινε ένα σοβαρό λάθος, αλλά δεν χάσαμε το χαλούμι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε σταματούν οι εξαγωγές, ούτε κέρδισε το εμπορικό μας σήμα κάποιος άλλος, τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, σημείωσε ότι χάσαμε ένα σημαντικό όπλο από την φαρέτρα μας, χάσαμε ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο προστατεύει όλους τους παραγωγούς, αλλά όχι το μοναδικό.

Απέτυχαν, είπε, οι διαδικασίες και αυτό είναι το αντικείμενο της πειθαρχικής έρευνας, η οποία βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα.

Αυτός θα αποφανθεί, σημείωσε, αν είναι απλή αμέλεια ή κάτι άλλο.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης αποκάλυψε το τι ακριβώς συνέβη:

- Η διαχείριση του σήματος χαλουμιού εμπίπτει στην υπηρεσία εμπορίου η οποία στελεχώνεται από δύο άτομα και διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή 80 υποθέσεις.

- Στις 2 Φεβρουαρίου του 2018 λήφθηκε επιστολή από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία διαβίβαζε αντίγραφο της αίτησης της εταιρείας John Paschalis με την οποία αιτείτο η ακύρωση της υφιστάμενης εγγραφής του σήματος.

- Η επιστολή διαβιβάστηκε στο συντονιστή του κλάδους στις 5 Φεβρουαρίου με τις οδηγίες να σταλεί στη νομική υπηρεσία για χειρισμό. Η επιστολή δεν στάλθηκε στη νομική υπηρεσία.

- Στις 9 Φεβρουαρίου το Υπουργείο έλαβε ακόμη τρεις επιστολές οι οποίες είχαν το ίδιο περιεχόμενο, όπου ζητούνταν οι θέσεις του Υπουργείου, επί της αίτησης της συγκεκριμένης εταιρείας για ακύρωση του εμπορικού σήματος, δίνοντας προθεσμία μέχρι τις 26 Μαρτίου να απαντήσει το Υπουργείο.

- Η Διευθύντρια της Υπηρεσίας έδωσε οδηγίες να διαβιβαστεί άμεσα στη νομική υπηρεσία για χειρισμό. Ωστόσο η επιστολή δεν πήγε πότε στη νομική υπηρεσία.

- Το Γραφείο πνευματικής ιδιοκτησίας του Ηνωμένο Βασίλειο απέστειλε ξανά επιστολές, με τις οποίες δινόταν προθεσμία μέχρι τις 19 Απριλίου για να υποβάλει το Υπουργείο, τους λόγους που δεν υπερασπίστηκε το Εμπορικό σήμα.

- Ο φάκελος ο οποίος έφθασε στο Υπουργείο, αναγραφόταν εμπορικό σήμα και πήγε στον έφορο εταιρειών κατά λάθος. Αποτέλεσμα ήταν να πάει πίσω στο Υπουργείο εκπρόθεσμα.

- Η επιστολή έφερε ημερομηνία 5 Απριλίου και έδινε προθεσμία απάντησης μέχρι τις 19 Απριλίου. Σύμφωνα με την σφραγίδα λήψης το Υπουργείο έλαβε την επιστολή στις 26 Απριλίου.

Ο Υπουργός Εμπορίου, επεσήμανε ότι η ευθύνη μας, είπε είναι να διορθώσουμε όσα έγιναν και να επανορθώσουμε το λάθος.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, ξεκαθάρισε ότι το σήμα αύτη τη στιγμή προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό δίκαιο.

Επεσήμανε ότι στην συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρετε ρητά στο άρθρο 54, ότι όλα τα ευρωπαϊκά σήματα μετατρέπονται σε σήματα Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτό είπε, δεν σημαίνει ότι δεν εξετάζεται και το ενδεχόμενο καταχώρησης έφεσης εναντίον της πρόσφατης απόφασης του Βρετανικού Δικαστηρίου.

Ο Υπουργός Εμπορίου, τόνισε ότι ο φάκελος για το χαλούμι δεν συνδέεται με τον κανονισμό για την πράσινη γραμμή. Υπάρχει μόνο μία συναντίληψη να διευκολυνθούν στο μέλλον οι τουρκοκύπριοι.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε ότι διεξάγονται έλεγχοι για τις ποσοστώσεις γάλακτος στα χαλούμια, από το χημείο του κράτους και οι τελευταίοι έλεγχοι κατέδειξαν ότι δεν περιέχουν γαλακτόσκονη.

Ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο προχωρεί στην σύσταση ειδικής μονάδα διαχείρισης του εμπορικού σήματος, η οποία θα υπάγεται στο Γενικό Διευθυντή, για πιο άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας Ολυμπία Στυλιανού, ανέφερε ότι σύμφωνα με τον φάκελο ο οποίος βρίσκεται κατατεθειμένος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι το 2024 θα πρέπει στο χαλούμι τουλάχιστον το 51% να είναι από αιγοπρόβειο γάλα και το 49% από αγελαδινό.

Από το 2013 μέχρι το 2017.

· Αυξήθηκε η παραγωγή πρόβειου γάλακτος κατά 49%

· Αυξήθηκε η παραγωγή αιγινού γάλακτος κατά 46%

· Και του αγελαδινού γάλακτος κατά 40%

Σύνταξη: Παναγιώτης Καπαρής  

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:55

Τελευταιες Ειδησεις

16 Ιουνίου
Η υιοθέτηση ΜΟΕ θα βοηθούσε σημαντικά στη συνέχιση της ειρηνευτική διαδικασίας, λέει ο ΠτΔ
21:44
Κανείς δεν θέλει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δήλωσε ο Μπάιντεν
21:35
Ο Μπορέλ παρουσίασε την πολιτική της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία
21:02
68 νέα περιστατικά κορονοϊού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:47
Στίγκλιτς: Με την άρνησή της να άρει την πατέντα για το εμβόλιο του κορονοϊού, η Γερμανία κρατά όμηρο όλο τον κόσμο
20:25
Αστυνομία:Κοντά στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που ασχολείται με διακίνηση ναρκωτικών και οπλισμού
19:43
Την επιστροφή των πρέσβεων τους σε Μόσχα και Ουάσινγκτον, αποφάσισαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν
19:19
Μια «προβλέψιμη σχέση» μεταξύ «δύο μεγάλων δυνάμεων» επιθυμεί ο Τζο Μπάιντεν
19:16
Ελλάδα-Κορονοϊός: 549 νέα κρούσματα και 13 θάνατοι – Στους οι 330 διασωληνωμένοι
18:29
Το 48% των Τούρκων θέλει προσάρτηση των κατεχομένων, σύμφωνα με έρευνα
18:11
Τουρκική λίρα: Ο Ερντογάν μιλάει και το νόμισμα καταρρέει
17:59
Την υψηλότερη κερδοφορία στην 9ετία ανακοίνωσε η Cyta, έχοντας πρόκληση το ψηφιακό μέλλον της Κύπρου
17:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand