Λακκοτρύπης: Δεν χάσαμε το χαλούμι

Έγινε ένα σοβαρό λάθος, αλλά δεν χάσαμε το χαλούμι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε σταματούν οι εξαγωγές, ούτε κέρδισε το εμπορικό μας σήμα κάποιος άλλος, τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, σημείωσε ότι χάσαμε ένα σημαντικό όπλο από την φαρέτρα μας, χάσαμε ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο προστατεύει όλους τους παραγωγούς, αλλά όχι το μοναδικό.

Απέτυχαν, είπε, οι διαδικασίες και αυτό είναι το αντικείμενο της πειθαρχικής έρευνας, η οποία βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα.

Αυτός θα αποφανθεί, σημείωσε, αν είναι απλή αμέλεια ή κάτι άλλο.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης αποκάλυψε το τι ακριβώς συνέβη:

- Η διαχείριση του σήματος χαλουμιού εμπίπτει στην υπηρεσία εμπορίου η οποία στελεχώνεται από δύο άτομα και διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή 80 υποθέσεις.

- Στις 2 Φεβρουαρίου του 2018 λήφθηκε επιστολή από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία διαβίβαζε αντίγραφο της αίτησης της εταιρείας John Paschalis με την οποία αιτείτο η ακύρωση της υφιστάμενης εγγραφής του σήματος.

- Η επιστολή διαβιβάστηκε στο συντονιστή του κλάδους στις 5 Φεβρουαρίου με τις οδηγίες να σταλεί στη νομική υπηρεσία για χειρισμό. Η επιστολή δεν στάλθηκε στη νομική υπηρεσία.

- Στις 9 Φεβρουαρίου το Υπουργείο έλαβε ακόμη τρεις επιστολές οι οποίες είχαν το ίδιο περιεχόμενο, όπου ζητούνταν οι θέσεις του Υπουργείου, επί της αίτησης της συγκεκριμένης εταιρείας για ακύρωση του εμπορικού σήματος, δίνοντας προθεσμία μέχρι τις 26 Μαρτίου να απαντήσει το Υπουργείο.

- Η Διευθύντρια της Υπηρεσίας έδωσε οδηγίες να διαβιβαστεί άμεσα στη νομική υπηρεσία για χειρισμό. Ωστόσο η επιστολή δεν πήγε πότε στη νομική υπηρεσία.

- Το Γραφείο πνευματικής ιδιοκτησίας του Ηνωμένο Βασίλειο απέστειλε ξανά επιστολές, με τις οποίες δινόταν προθεσμία μέχρι τις 19 Απριλίου για να υποβάλει το Υπουργείο, τους λόγους που δεν υπερασπίστηκε το Εμπορικό σήμα.

- Ο φάκελος ο οποίος έφθασε στο Υπουργείο, αναγραφόταν εμπορικό σήμα και πήγε στον έφορο εταιρειών κατά λάθος. Αποτέλεσμα ήταν να πάει πίσω στο Υπουργείο εκπρόθεσμα.

- Η επιστολή έφερε ημερομηνία 5 Απριλίου και έδινε προθεσμία απάντησης μέχρι τις 19 Απριλίου. Σύμφωνα με την σφραγίδα λήψης το Υπουργείο έλαβε την επιστολή στις 26 Απριλίου.

Ο Υπουργός Εμπορίου, επεσήμανε ότι η ευθύνη μας, είπε είναι να διορθώσουμε όσα έγιναν και να επανορθώσουμε το λάθος.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, ξεκαθάρισε ότι το σήμα αύτη τη στιγμή προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό δίκαιο.

Επεσήμανε ότι στην συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρετε ρητά στο άρθρο 54, ότι όλα τα ευρωπαϊκά σήματα μετατρέπονται σε σήματα Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτό είπε, δεν σημαίνει ότι δεν εξετάζεται και το ενδεχόμενο καταχώρησης έφεσης εναντίον της πρόσφατης απόφασης του Βρετανικού Δικαστηρίου.

Ο Υπουργός Εμπορίου, τόνισε ότι ο φάκελος για το χαλούμι δεν συνδέεται με τον κανονισμό για την πράσινη γραμμή. Υπάρχει μόνο μία συναντίληψη να διευκολυνθούν στο μέλλον οι τουρκοκύπριοι.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε ότι διεξάγονται έλεγχοι για τις ποσοστώσεις γάλακτος στα χαλούμια, από το χημείο του κράτους και οι τελευταίοι έλεγχοι κατέδειξαν ότι δεν περιέχουν γαλακτόσκονη.

Ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο προχωρεί στην σύσταση ειδικής μονάδα διαχείρισης του εμπορικού σήματος, η οποία θα υπάγεται στο Γενικό Διευθυντή, για πιο άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας Ολυμπία Στυλιανού, ανέφερε ότι σύμφωνα με τον φάκελο ο οποίος βρίσκεται κατατεθειμένος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι το 2024 θα πρέπει στο χαλούμι τουλάχιστον το 51% να είναι από αιγοπρόβειο γάλα και το 49% από αγελαδινό.

Από το 2013 μέχρι το 2017.

· Αυξήθηκε η παραγωγή πρόβειου γάλακτος κατά 49%

· Αυξήθηκε η παραγωγή αιγινού γάλακτος κατά 46%

· Και του αγελαδινού γάλακτος κατά 40%

Σύνταξη: Παναγιώτης Καπαρής  

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:55

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.