Brexit: Τι σημαίνει η πρόταση μομφής κατά της Μέι και τι μπορεί να συμβεί

 

Bουλευτές στο Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενεργοποίησαν τη διαδικασία για να ψηφίσουν αργότερα σήμερα επί της πρότασης μομφής εναντίον της ηγεσίας της για το σχεδιασμένο διαζύγιο της χώρας με την ΕΕ.Ακολουθεί επεξήγηση της διαδικασίας που προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση με βάση τον κανονισμό του κόμματος:


Πώς προέκυψε η ενεργοποίηση της διαδικασίας;

Η διαδικασία προέκυψε καθώς το 15% των συντηρητικών βουλευτών έγραψαν επιστολές ζητώντας τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί μιας πρότασης μομφής εναντίον της ηγεσίας της Μέι και τις έστειλαν στον πρόεδρο της αποκαλούμενης "Επιτροπής 1922", που εκπροσωπεί τους βουλευτές εκείνους οι οποίοι δεν έχουν κυβερνητικά αξιώματα. Οι Τόρις έχουν 315 βουλευτές, επομένως απαιτούνταν 48 τέτοιες επιστολές ώστε να κινηθεί η διαδικασία.

Πότε θα πραγματοποιηθεί;

Ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο πρόεδρος αυτής της επιτροπής, ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί απόψε μεταξύ 20:00 και 22:00 (ώρα Ελλάδος) στην Αίθουσα Επιτροπών 14 της Βουλής των Κοινοτήτων. Αμέσως μετά θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί απόψε περίπου στις 23:00 ώρα Ελλάδος.

Τί συμβαίνει στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής;

Όλοι οι συντηρητικοί βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν. Η Μέι θα χρειαστεί μια απλή πλειοψηφία επί του συνόλου των ψήφων προκειμένου να κερδίσει. Αν όλοι οι εκλεγμένοι βουλευτές ψηφίσουν, αυτό σημαίνει 158 ψήφοι.

Αν κερδίσει η Μέι θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και επί 12 μήνες δεν θα επιτρέπεται να αμφισβητηθεί η ηγεσία της. Αν χάσει, θα πρέπει να παραιτηθεί και θα της απαγορευτεί να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος που θα ακολουθήσουν.

Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός αναρτών Τόρις, πιθανόν να καταστήσει μη βιώσιμη την ηγεσία της.

Τi θα συμβεί αν χάσει η Μέι;

Θα υπάρξει διαδικασία ανάδειξης του/της διαδόχου της. Ο/η διάδοχός της θα γίνει πρωθυπουργός αλλά οι βουλευτικές εκλογές δεν θα ακολουθήσουν άμεσα.

Αν προκύψουν πολλοί υποψήφιοι, θα διενεργηθεί μυστική ψηφοφορία ανάμεσα στους συντηρητικούς βουλευτές για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο υποψήφιος εκείνος που θα συγκεντρώσει τις λιγότερες ψήφους τίθεται εκτός κούρσας και οι βουλευτές ψηφίζουν εκ νέου.

Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, μέχρι να παραμείνουν μόνο δύο υποψήφιοι.

Οι δύο αυτοί υποψήφιοι κρίνονται τότε από όλα τα μέλη του κόμματος. Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να είναι εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και από επικεφαλής του κόμματος, μετά το δημοψήφισμα για την ΕΕ το 2016, εμφανίστηκαν πέντε υποψήφιοι διάδοχοί του. Το τοπίο ξεκαθάρισε μέχρι που απέμειναν δύο υποψήφιες: η τότε υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι και η τότε υπουργός Ενέργειας Αντρεα Λίντσομ, η οποία και αποσύρθηκε πριν ακόμη ψηφίσουν τα μέλη αφήνοντας τη θέση του αρχηγού του κόμματος στη Μέι.

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:55

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Αποκλείστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η πιθανότητα συνόδου με τον Πούτιν
06:57
Ρωσία: Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αγία Πετρούπολη - Τρεις νεκροί
06:34
Μπουρκίνα Φάσο: Παιδιά στρατιώτες σκότωσαν τουλάχιστον 130 αμάχους
06:15
24 Ιουνίου
Περιορισμένες αλλαγές στη βρετανική πράσινη ταξιδιωτική λίστα - Παραμένει «πορτοκαλί» η Κύπρος
21:42
Έρευνα για παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρών ξεκίνησαν οι αρχές στη Βουλγαρία
21:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο νόμο για το κλίμα
21:07
Το Ισραήλ χαλαρώνει περιορισμούς στη Λωρίδα της Γάζας με την εκεχειρία να τηρείται
20:52
Ένας νεκρός και 51 αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση 12ώροφου κτιρίου στη νότια Φλόριντα
20:49
Κορωνοϊός: 175 νέα κρούσματα στην Κύπρο
20:33
Νέες βελτιώσεις στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία
20:31
Ετήσιο εμβολιασμό για τις πιο ευάλωτες ομάδες προβλέπει ο ΠΟΥ
20:02
Βατικανό: «Δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε το σχέδιο νόμου κατά της ομοφοβίας - Θέσαμε υπόψη κάποια προβλήματα πριν να είναι αργά»
19:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand