Άλαν Ντάνκαν: Προσηλωμένο σε λύση ΔΔΟ το Λονδίνο

Τη διαβεβαίωσή του «για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία δίκαιη και με διάρκεια λύση για να επανενωθεί η Κύπρος», μεταφέρει με επιστολή του προς την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Η.Β. ο υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.Απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης σε επιστολή που είχε απευθύνει προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στις 15 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής, με αφορμή τη συμπλήρωση 35 ετών από την παράνομη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Βρετανός πολιτικός αξιωματούχος του Foreign Office επαναβεβαιώνει επίσης την προσήλωση του Λονδίνου σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ο καλύτερος τρόπος επίτευξης αυτού του στόχου (της επανένωσης). Εγκρίνουμε την άποψη που εκφράστηκε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεσή του στις 15 Οκτωβρίου ότι οι προοπτικές για μία λύση παραμένουν ζωντανές και καλωσορίζουμε τη συνεχιζόμενη προθυμία του να εργαστεί με τα μέρη για να διεξαχθούν σε βάθος διαβουλεύσεις επί μίας οδού προόδου», αναφέρει ο σερ Άλαν στην επιστολή του.

Προσθέτει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει αυτές τις διαβουλεύσεις και σημειώνει ότι ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας είχαν «παραγωγική» συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη Τζέιν Χολ Λουτ το Σεπτέμβριο.

Στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο σερ Άλαν Ντάνκαν σημειώνει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο πάντοτε καθιστούσε σαφές ότι είμαστε ανοιχτοί σε οποιεσδήποτε διευθετήσεις οι δύο πλευρές και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις μπορούν να συμφωνήσουν για να εκπληρώσουν τις ανάγκες ασφαλείας αμφότερων των κυπριακών κοινοτήτων. Μία τελική συμφωνία θα είναι δυνατή μόνο αν περάσει από δημοψηφίσματα σε κάθε κοινότητα».

Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης επαναλαμβάνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει επί μακρώ το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και ότι θέλει να δει να προχωρεί η διερεύνηση των κοιτασμάτων.

Προσθέτει ότι η άποψη του Λονδίνου είναι πως οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των Κυπρίων και ότι παροτρύνει όλα τα μέρη να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτηση λύσης.

«Η δέσμευσή μας σε μία λύση στο Κυπριακό ζήτημα παραμένει αμετάβλητη. Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά με τις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και να επιδείξουν ότι είναι δεσμευμένοι στην επίτευξη προόδου προς μία λύση», καταλήγει η επιστολή.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας στην επιστολή του προς την κα Μέι επισήμαινε ότι «δυστυχώς, η συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας και η άρνηση να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Δημοκρατία της Κύπρου, όπως και να καταργήσει το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων κατά το πρόσφατο γύρο των διαπραγματεύσεων, συνεχίζει να εμποδίζει τις ελπίδες όλων των Κυπρίων για μία λύση».

Σημείωνε επίσης ότι η Τουρκία κρατά το κλειδί της λύσης, αλλά παρόλα αυτά «επιλέγει να υπονομεύσει την επανένωση αντί να την υποστηρίξει». Μετέφερε παράλληλα την εντεινόμενη ανησυχία της παροικίας και της διεθνούς κοινότητας για την όλο και πιο αυταρχική και επιθετική πολιτική του προέδρου Ερντογάν, που αποτυπώνεται και στις απειλές του για την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Καραολής ευχαριστούσε την Τερέζα Μέι για την ξεκάθαρη θέση της βρετανικής κυβέρνησης υπέρ της συνέχισης των γεωτρήσεων, όπως ορίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η (βρετανική) κυβέρνηση μας, ως εγγυήτρια δύναμη και ως εταίρος στην Κοινοπολιτεία, να αναλάβει ενεργό ρόλο για να ενισχύσει το μήνυμα προς την Τουρκία, σύμμαχο της Βρετανίας, ότι ενέργειες σχεδιασμένες να εμποδίσουν τις προοπτικές συνέχισης των προσπαθειών για μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να σταματήσουν», σημείωνε η επιστολή του κ. Καραολή.

Ο κ. Καραολής ανέφερε, τέλος, ότι η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η λύση δεν είναι εφικτή με διατήρηση της Συνθήκης Εγγύησης και με μόνιμη διατήρηση στρατευμάτων στο νησί. Καλούσε λοιπόν τη βρετανική κυβέρνηση να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση ζητώντας δημοσίως την κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης.

Πηγή(ΚΥΠΕ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:55

Τελευταιες Ειδησεις

19 Ιουνίου
Πέτρος Καραγιάννης:Επιτακτική η αυστηρή επιτήρηση στις πύλες εισόδου της Δημοκρατίας
09:50
Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στο Ιράν, το αποτέλεσμα αναμένεται σήμερα
09:33
Παγκόσμια, χιλιάδες τα κρούσματα κορωνοϊού και οι θάνατοι
09:00
Αυξημένα μέτρα λαμβάνει η Αστυνομία για το τριήμερο του Κατακλυσμού
08:39
Eλλάδα:Επαναλειτουργούν από σήμερα οι παιδότοποι, τα λούνα παρκ και οι υπηρεσίες ευεξίας
08:06
Θανατηφόρο δυστύχημα στη Νήσου.Θύμα της ασφάλτου ο Ραφαήλ Γρηγορίου, 22 ετών από τα Λατσιά
07:31
Πού να εξεταστείτε δωρεάν σήμερα Σάβββατο
06:51
Νέα χαλάρωση των περιορισμών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρούτε
06:44
Μία δόση των εμβολίων της Pfizer ή της AstraZeneca μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας κατά 75%
06:36
Αποκαθίσταται από τις 28 Ιουνίου η αεροπορική σύνδεση Κύπρου-Ρωσίας
06:30
18 Ιουνίου
Επαναλειτουργούν οι κατασκηνωτικοί χώροι του Τμήματος Δασών
21:45
Υπό 8ημερη κράτηση 35χρονος για εμπρησμό κτηρίου στη Λευκωσία
21:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand