Διολίσθηση της αθλητικής ζωής του τόπου, διαπιστώνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Διολίσθηση της αθλητικής ζωής της Κύπρου δηλώνει ότι διαπιστώνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι παρακολουθεί αμέριμνη και αδιάφορη.

Ο Αντρος Κυπριανού μιλούσε σε εκδήλωση για την απονομή του «Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου Κ.Ε. ΑΚΕΛ» για το 2018 στους Ντίνο Μιχαηλίδη και Γιαννάκη Δημητρίου Ττοφαρή.

«Με την καθιέρωση του Βραβείου επιδιώκουμε να στείλουμε τα δικά μας μηνύματα στην κοινωνία για τον αθλητισμό. Να αναδείξουμε τη δική μας αντίληψη για το ρόλο του στη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία. Ιδιαίτερα σήμερα που στον χώρο του αθλητισμού έχουν διεισδύσει φαινόμενα που οδηγούν στην απαξίωση και καταρράκωση της αθλητικής ιδέας, τα θετικά μηνύματα από πολιτειακούς θεσμούς καθίστανται πιο επιτακτικά και αναγκαία προς την αθλητική οικογένεια και την κοινωνία ευρύτερα», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως ο αθλητισμός δύναται να καλλιεργήσει συνειδήσεις εμποτισμένες με πανανθρώπινες αξίες και να αναπτύξει τη συναδέλφωση και την αλληλεγγύη ανάμεσα σε λαούς και ανθρώπους, φέρνοντας ως παράδειγμα τον 20χρονο ιστιοπλόο, Παναγιώτη Ιορδάνου, ο οποίος στο πλαίσιο των διεθνών αγώνων «Winter Series 2018», πρόσφερε το σκάφος του στον Τούρκο Ιστιοπλόο Αλίσιαν Καϊνάρ, που διεκδικούσε μετάλλιο, όταν το κατάρτι του σκάφους του καταστράφηκε.

«Δυστυχώς σήμερα πολλές πτυχές του αθλητικού οικοδομήματος του τόπου μας, με την καθημερινή αθλητική δράση, δεν εκπέμπουν μηνύματα πολιτισμού και παιδείας.Τα τελευταία χρόνια μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία, διολισθαίνει και η αθλητική ζωή του τόπου, με διάφορους τρόπους», είπε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας ότι αυτό αντανακλάται ιδιαίτερα στον χώρο του ποδοσφαίρου, όπου η πλήρης εμπορευματοποίηση συνοδεύεται από σειρά αρνητικών φαινομένων.

Αναφέρθηκε σε κόκκινους φακέλους και στημένα, σε ξεπούλημα στις τηλεοπτικές πλατφόρμες και στην κάρτα φιλάθλου ως πανάκεια για τη καταπολέμηση της βίας, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι «παρακολουθεί αμέριμνη και αδιάφορη».

«Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι κατά πόσο εφαρμόζεται η νομοθεσία της, ανεξάρτητα από τις καταλυτικές επιπτώσεις που έχει σε βάρος των αγνών φιλάθλων και των σωματείων. Τασσόμαστε ανεπιφύλακτα ενάντια οποιασδήποτε μορφής βίας στον αθλητισμό αλλά δεν πιστεύουμε ότι όλοι οι οργανωμένοι είναι και ταραξίες των γηπέδων. Η φιλοσοφία της νομοθεσίας του 2014 για την πάταξη και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους αποτελεί μνημείο κατασταλτικής φιλοσοφίας και θατσερικών μέτρων», είπε.

Στο σκεπτικό της για την απονομή των βραβείων στους Μιχαηλίδη και Ττοφαρή, η Επιτροπή Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ αναφέρει πως η απόφαση ήταν ομόφωνη.

«Την αθλητική πορεία των δύο τιμωμένων διακρίνει και κοσμεί μια σειρά από κοινά χαρακτηριστικά όπως η μακροχρόνια , συνεχής και αδιάλειπτη αφοσίωση , απέραντη και απόλυτη αγάπη στο αθλητικό ιδεώδες, η αδιαμφισβήτητη εντιμότητα, ήθος και προσήλωση σε αρχές. Την ίδια ώρα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αναδεικνύουν τη διαφορετικότητα των δύο μέσα από ένα πολυσύνθετο μίγμα ξεχωριστών προσωπικών ιδιομορφιών», αναφέρεται.

Σημειώνεται πως ο Ντίνος Μιχαηλίδης είναι μια από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες του αθλητικού οικοδομήματος της Κύπρου. Πρώην πρωταθλητής στίβου, παγκυπριονίκης και βαλκανιονίκης, προπονητής στίβου και καλαθόσφαιρας, γυμναστής ποδοσφαίρου, εκπαιδευτικός και καθηγητής φυσικής αγωγής, διοικητικός παράγοντας σε όλες τις βαθμίδες και σημερινός πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής. Υπηρέτησε και υπηρετεί με αφοσίωση τον κυπριακό αθλητισμό και έβαλε τη σφραγίδα του στη διαμόρφωση του αθλητικού γίγνεσθαι του τόπου μας, σε όλα τα μετερίζια όπου πρόσφερε.

Επίσης αναφέρεται πως ο Γιαννάκης Δημητρίου Ττοφαρής αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην άθληση και τον αθλητισμό και αποτελεί πρότυπο για τη νεολαία για μια υγιή σχέση με αυτόν. Βετεράνος δρομέας μεγάλων αποστάσεων, με ειδικότητα στο μαραθώνιο δρόμο όπου εκπροσώπησε την Κύπρο σε διεθνείς διοργανώσεις. Με τις συμμετοχές του σε αμέτρητες διοργανώσεις εκτός συναγωνισμού και σε σημαντικές ιστορικές επετείους για την Κύπρο, δίνει πρόσθετη κοινωνική διάσταση στην έννοια και τα μηνύματα του αθλητισμού.

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:57

Τελευταιες Ειδησεις

28 Οκτωβρίου
Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Μόρισον μετά την κρίση των υποβρυχίων
17:04
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 29 Οκτωβρίου 2021
17:00
Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Οι καρδιές των Ελλήνων ξέρουν να φυλάττουν το Έθνος που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας
16:29
Νέα διαδικτυακή απάτη σχετίζεται με τραπεζικούς λογαριασμούς
16:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητά πιστοποιητικό COVID-19 από τις 3/11, σύμφωνα με δημοσίευμα
16:09
Δεύτερη δασική πυρκαγιά κοντά στην Ίνεια την Πέμπτη τέθηκε υπό έλεγχο
16:07
Ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση στον αγώνα της Κύπρου εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο ΥΠΑΜ
15:02
Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια που επιβουλεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα
14:35
Ο κυπριακός ελληνισμός οφείλει να αντλήσει διδάγματα από το έπος του '40, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ
14:31
Απαντούμε ξανά ένα μεγάλο ΟΧΙ στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ
14:30
Με στίχους του Κωστή Παλαμά το συγκινητικό μήνυμα του πιλότου του F-16 της ομάδας «Ζευς» για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
14:27
Εντός των ερχόμενων εβδομάδων ο διορισμός απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, λέει ο Εκπρόσωπος
13:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand