Brexit: Η Μέι ακύρωσε τη ψηφοφορία στη Βουλή

Στη Βρετανία, υπό την πίεση των έντονων αντιδράσεων των τελευταίων ημερών, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ακύρωσε την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit, αφού δεν εξασφάλιζε πλειοψηφία.

Σε έκτακτη ομιλία της ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, ανακοίνωσε επίσημα την αναβολή της ψηφοφορίας, λέγοντας ότι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να επαναδιαπραγματευτεί το ζήτημα της Βορείου Ιρλανδίας.
Στόχος είναι να μην δημιουργηθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Βορείου Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
Το ζήτημα, λεγόμενο ως backstop, είναι ένας μηχανισμός ασφαλείας, που αποτελεί μιά απαραίτητη διασφάλιση για τη Βόρειο Ιρλανδία.  
Η βόρειος Ιρλανδία, είπε η κυρία Μέι, μοιράζεται σύνορα με μια άλλη ανεξάρτητη χώρα και με την εφαρμογή της συμφωνίας για το Brexit, θα δημιουργηθεί μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα, αφού τα σύνορά της, θα είναι για πρώτη φορά τα σύνορα της Βρετανίας.  Δεν θέλουμε, τόνισε, να υπάρξουν σκληρά σύνορα.
Η κυρία Μέι ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωπαίους ηγέτες  πριν από τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, για να συζητήσουν τρόπους δημοκρατικής νομιμοποίησης του backstop. Όπως εξήγησε, θα επιδιώξει να κερδίσει περαιτέρω διαβεβαιώσεις ότι το backstop δε θα ισχύει επ’ αόριστον.
Ανέφερε επίσης ότι θέλει να δώσει χρόνο στη Βουλή των Κοινοτήτων να μελετήσει ξανά το θέμα και να υπάρξει νέα συζήτηση.
Η κυρία Μέι, είπε ότι εργάστηκε σκληρά τα τελευταία δύο χρόνια για μιά καλή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, για να εγκριθεί από τη Βουλή.
Η συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει η κυβέρνηση, είπε, τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και σέβεται το βρετανικό λαό, που ζήτησε έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπάρξει βιώσιμο και επιτυχές Brexit χωρίς συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές και προειδοποίησε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα απειλεί εκ νέου με διχασμό τη χώρα.
Επισήμανε ακόμα ότι η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση θα σημαίνει αποδοχή κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελευθερία μετακίνησης και οικονομικές εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό, καθώς και ότι η έξοδος, χωρίς συμφωνία, θα έχει σημαντικό οικονομικό κόστος.


Τζέρεμι Κόρπιν

Για πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση έκαμε λόγο ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρπιν. Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση Μέϊ παρουσιάζει εικόνα διάλυσης και πως δεν έχει πλέον την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων.
Ο κύριος Κόρπιν διερωτήθηκε επίσης πώς απαντά η Τερέζα Μέϊ στην ανακοίνωση των Βρυξελλών πως η συμφωνία με το Λονδίνο για το Brexit είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να βρεθεί αλλά και η μοναδική.

Πρωθυπουργός Σκωτίας

Για αξιολύπητη δειλία, λόγω της ματαίωσης της κρίσιμης ψηφοφορία για το Brexit έκαμε λόγο η Πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.
Πρόκειται, είπε,  για μιά στιγμή που σημαδεύει μιά στροφή και μιά ενέργεια αξιολύπητης δειλίας από μιά κυβέρνηση, η οποία έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές δράσης και τώρα καταρρέει μέσα στο απόλυτο χάος.
Η κυρία Στέρτζον πρόσθεσε ότι η συμφωνία της πρωθυπουργού θα έπρεπε να πάει  στη Βουλή των Κοινοτήτων αμέσως ώστε να καταψηφιστεί και να καταστεί εφικτό να αντικατασταθεί το χάος που έφεραν οι Συντηρητικοί με μιά λύση που θα προστατεύει τις δουλειές, το επίπεδο ζωής και τη θέση της Σκωτίας στην Ευρώπη.
Δήλωσε επίσης ότι οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής καταθέσει το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι στο Κοινοβούλιο.


Ευρωπαϊκή Ένωση


Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμηνύει, την ίδια ώρα, ότι η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit, είναι η μόνη που υπάρχει και δεν πρόκειται να γίνει επαναδιαπραγμάτευση.
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, τόνισε ότι η συμφωνία επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 Νοεμβρίου και είναι η καλύτερη που μπορούσε να υπάρξει και η μοναδική που υπάρχει. Σε ό,τι αφορά την Κομισιόν, ανέφερε, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου του 2019.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού, Ρόνα Μιχαηλίδου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:57

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.