Τοποθετήσεις κομμάτων για την "αποκέντρωση εξουσιών"

AKEΛ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν εξήγησε την πρότασή του για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, επειδή δεν έχει πρόταση, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.
Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Στεφάνου είπε ότι, με τα ζητήματα που εγείρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν φαίνεται ότι θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και θα φορτωθεί και το αδιέξοδο στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ανέφερε ότι η τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη για θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων μόνο στα ζητήματα που άπτονται των ζωτικών τους συμφερόντων, συνιστά εκτροπή στο θέμα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων.


ΔΗΚΟ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ομολόγησε την αποτυχία της πολιτικής που έχει εφαρμοστεί στο κυπριακό τα τελευταία δέκα χρόνια, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σχολιάζοντας τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Προέδρου για την αποκέντρωσην εξουσιών.
Τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που το ΔΗΚΟ είχε θέσει στο Εθνικό Συμβούλιο.
Ανέφερε επίσης ότι το ΔΗΚΟ δεν έχει αντιληφθεί πως η λεγόμενη αποτελεσματική συμμετοχή που επιζητεί η τουρκική πλευρά, θα αναιρεθεί με την αποκεντρωμένη ομοσπονδία.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει στο κυπριακό, με στόχο την άρση του αδιεξόδου.

ΕΔΕΚ

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος υποστήριξε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, αντιλαμβανόμενος την αποτυχία με το σχέδιο Ανάν και την πενταμερή διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, θέτει θέμα αποκέντρωσης των εξουσιών, θέση η οποία δεν αλλάζει την ουσία.
Μιλώντας επίσης στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Σιζόπουλος είπε ότι η εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου μέσω κοινού ψηφοδελτίου, με καθολική ψηφοφορία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, απαλείφει τους φόβους για θετική ή αρνητική ψήφο.


ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η ακολουθούμενη πολιτική των τελευταίων δεκαετιών στο κυπριακό έχει αποτύχει και αυτό είναι παραδεκτό από όσους εκτιμούν ρεαλιστικά την πορεία του εθνικού θέματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
Τόνισε δεν έχει νόημα η περαιτέρω συζήτηση για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία ή την συγκεντρωτική συνομοσπονδία, από την ώρα που η τουρκική πλευρά επιμένει στη διατήρηση των βέτο.
Ο κύριος Λιλλήκας σημείωσε ότι πρέπει να γίνει μία συγκριτική μελέτη, ώστε να καταδειχθεί ποιό μοντέλο διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού αλλά και τη λειτουργικότητα και την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

To κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέσει σε δημοψήφισμα την πρόταση του για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία.
Οι Οικολόγοι υποστήριξαν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν κατάφερε να εξηγήσει στον Κυπριακό λαό, τί προτείνει.
Αναφέρουν επίσης ότι η επιδιωκόμενη λύση δεν μπορεί να οδηγησει σε θετικό αποτέλεσμα.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής. Ρολάνδος Σκέττος

 

Τελευταιες Ειδησεις

25 Φεβρουαρίου
Τον Απρίλιο η άτυπη συνάντηση για την Κύπρο στη Γενεύη
06:55
ΟΗΕ: Και τυπικά υποψήφιος για δεύτερη θητεία ο Γκουτέρες
06:50
Συνέρχεται στις 10 το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη
06:44
Νιγηρία: 36 νεκροί σε επιθέσεις εναντίον χωριών
06:30
24 Φεβρουαρίου
Πάφος:Εξερράγη φιάλη αερίου σε κατάστημα-Ακρωτηριάστηκε το χέρι 21χρονου
21:20
Nέο παραλήρημα Ερντογάν για Α. Μεσόγειο και Αγία Σοφία-Αποκάλεσε το Αιγαίο θάλασσα των νησιών
20:51
Την Παρασκευή στην Τουρκία ο Σανέρ για το οικονομικό «πρωτόκολλο», συνάντηση με Οκτάι είχαν τ/κ οργανώσεις
20:34
Περισσότεροι από 20 εκατ. Γερμανοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, αν προσβληθούν από τον κορονοϊό
20:20
Ένα θάνατο και 143 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:10
Ισραήλ: Νόμος επιτρέπει στις αρχές να γνωρίζουν τα ονόματα των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί
19:38
Mε ταχύτητα 184 χιλιομέτρων οδηγούσε νεαρός στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας
19:16
Σουηδία: Πρόταση να κλείνουν τα εστιατόρια στις 20.30 και να μειωθεί ο αριθμός των πελατών στα καταστήματα
18:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand