Σε ετοιμότητα για κατάληξη επί των όρων του Brexit οι Βρετανοί υπουργοί

Σε ετοιμότητα για ένα ακόμα υπουργικό συμβούλιο ενδεχομένως και στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας έθεσε τους υπουργούς της η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι κατά τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη των μελών της κυβέρνησης στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Το μοναδικό θέμα στην ατζέντα των υπουργών ήταν η συμφωνία με την ΕΕ για τους όρους αποχώρησης του Brexit.

Το εμπόδιο που έχει απομείνει να ξεπεραστεί, όπως προέκυψε κατά το υπουργικό συμβούλιο, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορεί στο μέλλον το Ηνωμένο Βασίλειο να απεμπλακεί από το λεγόμενο ‘backstop’. Πρόκειται για την ασφαλιστική δικλείδα που απαιτούν οι Βρυξέλλες για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας σε περίπτωση που δεν προκύψει συνολική εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το backstop που φέρεται να προκρίνεται πλέον και από τις δύο πλευρές είναι η παραμονή ολοκλήρου του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, μέχρι να προκύψει συνολική συμφωνία που να καλύπτει και το θέμα των συνόρων στη νήσο της Ιρλανδίας.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το Λονδίνο θέλει αυτό το backstop να είναι προσωρινό, ενώ η ΕΕ δε δέχεται να συμπεριληφθεί στη συμφωνία ρητή ημερομηνία λήξης.

Η κα Μέι ανέθεσε στον Γενικό Εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ να βρει μία νομική διατύπωση που θα καθησυχάζει τις ανησυχίες αμφοτέρων των πλευρών.

Η πρωθυπουργός φέρεται να βρήκε σύμφωνους τους υπουργούς της ως προς την ανάγκη εύρεσης λύσης έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για ψηφοφορία επί της συμφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από τα Χριστούγεννα.

Σημαντικό κρίνεται ότι ακόμα και οι υπέρμαχοι του πιο σκληρού Brexit μεταξύ των υπουργών εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να συζητήσουν τις προτάσεις που θα υποβάλει ο Γενικός Εισαγγελέας, χωρίς να απειλήσουν με παραίτηση όπως ανέμεναν κάποιοι πολιτικοί σχολιαστές.

Παρόλα αυτά, επισήμως η Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθάρισε ότι απαιτείται ακόμα χρόνος και ότι η πρωθυπουργός δε θα αποδεχθεί μία συμφωνία που θα έχει μεγάλο κόστος για τη βρετανική πλευρά. Το πρωθυπουργικό γραφείο απέρριψε εξάλλου ως αβάσιμο ένα έγγραφο που διέρρευσε στα ΜΜΕ με το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών μέχρι την ψήφιση της συμφωνίας από τους βουλευτές. Το έγγραφο αυτό τοποθετούσε χρονικά την κρίσιμη ψηφοφορία στις 27 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται επίσης ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ από την Μπρατισλάβα όπου βρέθηκε χθες και σε συνέντευξηλ του σε βελγικό μέσο ξεκαθάρισε ότι «ακόμα δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία».

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, ΡΙΚ Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:44

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.