Να μην υπάρξει απόκλιση από το διζωνικό, δικοινοτικό μοντέλο λύσης, τονίζει το ΕΛΚ

To Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε απόπειρα της Τουρκίας για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, αναφέρεται σε ψήφισμα για το Κυπριακό, που εγκρίθηκε ομόφωνα σήμερα, στο πλαίσιο του συνεδρίου του κόμματος στο Ελσίνκι, στο οποίο τονίζεται, περαιτέρω, πως δεν πρέπει να υπάρξει απόκλιση από το πλαίσιο διαπραγματεύσεων στη βάση ενός διζωνικού, δικοινοτικού μοντέλου λύσης για την Κύπρο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των παραμέτρων που καθόρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο Κραν Μοντανά.

Στο κατεπείγον ψήφισμα που κατάθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, το ΕΛΚ υπογραμμίζει πως σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη για επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και καταδικάζει τις απειλές της Τουρκίας να εμποδίσει το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, με την αποστολή αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, καλώντας την να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Το ΕΛΚ επαναλαμβάνει τη στήριξή του για μια συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τους νόμους, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της επικουρικότητας.

Σημειώνει πως η διαδικασία λύσης θα πρέπει να είναι υπό την ηγεσία των Κυπρίων και να έχει ως στόχο την επανένωση του νησιού ως μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και υπογραμμίζει ότι πρέπει να τερματιστεί η σαραντατετράχρονη στρατιωτική κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, εκφράζοντας βαθιά λύπη για το πρόσφατο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Σημειώνει πως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που οδήγησε στη Διάσκεψη για την Κύπρο τον Ιούλιο 2017 στο Κραν Μοντανά, είχαν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και συγκλίσεις." Παρόλα αυτά, η αδιαλλαξία της Τουρκίας στην πτυχή της Ασφάλειας και η επιμονή της να διατηρηθεί εν ισχύ το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, προκάλεσε την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων", αναφέρει.

"Από τότε δεν έχει υπάρξει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων", σημειώνει το ΕΛΚ, το οποίο σε αυτό το πλαίσιο, "στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ να συντηρηθεί ο διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων και χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται γι αυτό το σκοπό".

Το ΕΛΚ υπογραμμίζει, επίσης ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ έδωσε ώθηση στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ. "Ως εκ τούτου, το ΕΛΚ δεν θα αποδεχθεί την οποιαδήποτε απόπειρα της Τουρκίας για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο. Το ΕΛΚ καλεί, επίσης, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να διασφαλίσουν τη συνέχιση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), με την τρέχουσα εντολή της, μέχρι να επιτευχθεί διευθέτηση του προβλήματος", αναφέρεται στο ψήφισμα.

Επιπλέον, το ΕΛΚ καλεί την Τουρκία να καταβάλει όλες τις αναγκαίες και δημιουργικές προσπάθειες, όπως εκφράστηκαν σε προηγούμενες θέσεις του ΕΛΚ, για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων και καταδικάζει κάθε επιθετική ρητορική και ενέργειες που έχουν στόχο να εμποδίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Καταδικάζει, επίσης, τις απειλές της Τουρκίας να εμποδίσει το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, με την αποστολή αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, καλώντας την `Αγκυρα "να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της".

Το ΕΛΚ εκφράζει ακόμα την πλήρη στήριξή του στο ενεργειακό, εξερευνητικό, πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και επαναλαμβάνει τη σπουδαιότητα της Κύπρου στην εδραίωση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, την περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία και τον στρατηγικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

"Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, το ΕΛΚ παραμένει πλήρως δεσμευμένο στη στήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, επωφελούς για ολόκληρο το λαό της Κύπρου, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων, εγγυήσεων ή επεμβατικών δικαιωμάτων του οποιουδήποτε τρίτου κράτους, ώστε η επανενωμένη Κύπρος να είναι σε θέση να λειτουργεί ως ένα κανονικό κράτος μέλος της ΕΕ", αναφέρεται στο ψήφισμα.

Τέλος, το ΕΛΚ επαναλαμβάνει ότι η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ είναι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια και την σταθερότητα της χώρας και η καλύτερη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας όλων των Κυπρίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:44

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.