Διψήφιος αριθμός τομέων συνεργασίας στην κοινή δήλωση προθέσεων Χριστοδουλίδη - Μίτσελ

Ως ένα σημαντικό απτό πρώτο βήμα στην αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ, περιγράφεται η κοινή δήλωση προθέσεων που υπογράφηκε την Τρίτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και του Υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η κοινή δήλωση προθέσεων αναφέρει ότι οι δύο χώρες, αναγνωρίζοντας τον κοινό στόχο για περιφερειακή σταθερότητα και για να ενισχύσουν τη διμερή τους συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και τα οφέλη που θα προκύψουν, θέτουν διψήφιο αριθμό τομέων συνεργασίας. Πέραν των κλασικών τομέων της ασφάλειας, η δήλωση μιλά για οικονομική, εμπορική, ναυτιλιακή, πολιτική ασφάλεια κ.α. και ότι θα υπάρξει για όλα τα θέματα διάλογος τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Από μέρους των Αμερικανών αναγνωρίστηκαν τα βήματα που έχει κάνει η Κύπρος στην οικονομία και στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να ξεκινήσει η διαδικασία για την προώθηση μιας συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, κάτι που θα βοηθήσει περαιτέρω την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και τις επενδύσεις. Το θέμα αναμένεται να χειριστεί το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε συνεργασία με το αντίστοιχο κυπριακό.

Στο ζήτημα των τριμερών υπάρχει μεγάλο αμερικανικό ενδιαφέρον, ωστόσο είναι σαφές ότι από αμερικανική πλευράς αυτό εστιάζεται σε συγκεκριμένα ζητήματα – κυρίως ασφάλειας - κι όχι απλά στο να μετεξελιχθεί μία από τις τριμερείς σε τετραμερή. Εντός του Δεκεμβρίου υπάρχουν τρεις χωριστές τριμερείς συναντήσεις και απευθύνθηκε πρόσκληση τόσο στον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, όσο και στον Ουές Μίτσελ, να συμμετάσχουν σε κάποια απ’ αυτές.

Σημειώνεται ότι αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο εντός του Νοεμβρίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακά θέματα Φράνσις Φάννον και θα ακολουθήσει η επίσκεψη Μίτσελ, πριν το τέλος του έτους.

Κάτι που επισημάνθηκε τόσο από πλευράς του κ. Πομπέο, όσο και ου Γουές Μίτσελ, είναι ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Κύπρο ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος κι όχι μόνο μέσα από το Κυπριακό ή τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Η συζήτηση κάλυψε και τις ευρωαμερικανικές σχέσεις, ενώ από αμερικανικής πλευράς επιδεικνύεται μεγάλο ενδιαφέρον για το Ιράν και το ρόλο του στην περιοχή και πώς θα φέρουν τους Ευρωπαίους να συμπλεύσουν μαζί τους στο ζήτημα των κυρώσεων.
Επισημάνθηκε επίσης από τους Αμερικανούς ότι εργάζονται για την άρση περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην πώληση όπλων στην Κύπρο.

Από μέρους του Κύπριου Υπουργού καλωσορίστηκε η επιστροφή των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με πηγές, ανέπτυξε στον Αμερικανό ομόλογό του τους τρεις πυλώνες της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής (σχέσεις με γειτονικά κράτη, ο ρόλος της στην Ε.Ε. και τέλος η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, την Ινδία και την Ιαπωνία). Του ανέφερε παραδείγματα τα οποία αποδεικνύουν στην πράξη τον επαναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου και αναφέρθηκε στις τριμερείς κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σ’ αυτή με το Ισραήλ, αλλά και την Ιορδανία, καθώς την επόμενη εβδομάδα ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.

Για τα ενεργειακά ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της Ανατολική Μεσογείου ως εναλλακτικής ενεργειακής οδού για την Ευρώπη.

Σε σχέση με τα διμερή, είπε ότι η δήλωση προθέσεων θέτει το πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών, στη βάση μιας θετικής ατζέντας.

Επίσης χαιρέτισε το γεγονός ότι από αμερικανικής πλευράς δόθηκε άδεια για τοποθέτηση ακόλουθου Άμυνας στην κυπριακή πρεσβεία της Ουάσιγκτον.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:43

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.